2017. december 31.
Sós-mákos csillag
Karácsony táján többnyire az édes süteményeké volt a főszerep. Szilveszterkor viszont jobban csúsznak a sós rágcsálni valók. :) ...talán azért is, mert az édessel telítődtünk egy időre. :D Ez a süti jó választás lehet, mert amilyen finom, olyan gyorsan elkészül. ...sajnos legalább ilyen gyorsan el is fogy, épp ezért érdemes lehet dupla adagot sütni, pláne, ha vendégeket is várunk. ;) Természetesen a mákon kívül megszórhatjuk lenmaggal, szezámmaggal, köménymaggal, vagy akár sajttal is. Az biztos, hogy bármelyikre esik is a választás, ez a süti igen kapós lesz. ;)
Én ezekkel a csillagokkal búcsúztatom az óévet és köszöntöm az újat.
Kívánom, hogy mindenkinek legyen olyan az elkövetkezendő esztendő, amilyet szeretne. :)
Kívánom, hogy mindenkinek legyen olyan az elkövetkezendő esztendő, amilyet szeretne. :)
🍀
Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg sima liszt
15 dkg zsír
1 tojás
1 tojássárgája
2 dl tejföl
0,5 dl langyos tej
2 dkg élesztő
1 kk. cukor
só
A tetejére:
1-2 tojássárgája
mák
- Az élesztőt a tejben a cukorral és 1 teáskanál liszttel felfuttatjuk. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a tejfölt, a sót és az élesztővel együtt sima tésztává dolgozzuk.
- Letakarva ~5 percet pihentetjük. Lisztezett deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk, 3-4 cm-es csillag alakú formával kiszaggatjuk. A megmaradt tésztát újragyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk.
- A csillagokat sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk. Tetejüket lekenjük tojássárgájával és meghintjük mákkal. 200°C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
2017. december 29.
Bobalki - Szlovák mákos "gombóc"
Ismét egy felvidéki étel. Hiába no, annyi csuda jó receptet olvastam erről a tájékról mostanában. :) Ez a fogás igen megtetszett, talán azért is, mert nagyon szeretem a mákot és a kelt tésztákat is. A kettő együtt pedig csak finom lehet. :) Igaz, az éves mákfogyasztásunk java része karácsony és szilveszter tájékára esik, de ilyenkor biztos van még otthon tartalék. :D Reggelire, ebédre egy tartalmas -de akár egy könnyebb- leves után második fogásként, vagy kisebb adagokban egy kis házi lekvárral desszertként is megállja a helyét. :)
Hozzávalók 6-8 személyre:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
1,5 ek. porcukor
1 tojás
1 tk. só
A tálaláshoz:
2,5-3 dl meleg tej
20 dkg darált mák
10 dkg porcukor
reszelt citromhéj (opcionális)
- Az élesztőt a tejben 1 evőkanál liszttel és fél evőkanál porcukorral felfuttatjuk.
- A tészta hozzávalóit tálba tesszük, elvegyítjük és fakanállal ~5 percig dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, bátran átgyúrjuk, majd ~2 cm átmérőjű rudakat sodrunk belőle. A rudakat 1 cm-es karikákra vágjuk. Ezeket sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk -köztük kellő helyet hagyva-, és 200°C-ra előmelegített sütőben ~15 perc alatt aranybarnára sütjük. Hűlni hagyjuk.
- A "gombócokat" tálba tesszük, leöntjük a meleg tejjel, kicsit állni hagyjuk, majd megszórjuk a mák és porcukor keverékével; citromhéjjal ízesítjük. Alaposan összeforgatjuk és már tálalhatjuk is.
A receptet a Kifőztük novemberi számában is megtaláljátok. :)
Tipp: A "gombócokat" előre és nagyobb mennyiségben is elkészíthetjük. Ha kihűltek, jól záródó dobozban, hűvös helyen elvileg hetekig elállnak. :) Ha ilyen gombócokat szeretnénk tálalni, akkor először szitába téve, forrásban lévő vízzel átöblítjük őket. Lecsepegtetjük, tálba tesszük és a fent leírt módon előbb meleg tejbe áztatjuk, majd mákkal és porcukorral összeforgatjuk.
2017. december 24.
☆
Mentovics Éva - Karácsonyi jókívánság
"Szent karácsony beköszöntött,
pompázatos ruhát öltött.
Oly szaporán, mint a zápor,
ezer csillag hull a fáról.
Örömkönnyek hullnak egyre,
s pottyannak a kis kezekre.
Fenyőfánkat körbeálljuk,
és egymásnak azt kívánjuk:
E szép este minden fénye
adjon erőt az új évre.
Minden napja legyen ünnep,
melengesse kis szívünket."
pompázatos ruhát öltött.
Oly szaporán, mint a zápor,
ezer csillag hull a fáról.
Örömkönnyek hullnak egyre,
s pottyannak a kis kezekre.
Fenyőfánkat körbeálljuk,
és egymásnak azt kívánjuk:
E szép este minden fénye
adjon erőt az új évre.
Minden napja legyen ünnep,
melengesse kis szívünket."
☆
A hóemberkéket Csemetével együtt készítettük. :) Nagyon jó kis móka volt. ♥
2017. december 23.
Vianočka - Szlovák karácsonyi kalács
Karácsonykor kalács is kerül az ünnepi asztalra. Ezúttal a családi fonott kalács mellett egy finom, fűszeres-diós változat is készült. :) A tésztája egészen más, mint azoknak a kalácsoknak, amiket eddig sütöttem. Kicsit sűrűbb, de mégis puha és könnyű. A dió, a rum és a szerecsendió klasszul kiegészítik és kiemelik egymás ízét. Azt hiszem, hogy ezután ez az ünnepi felvidéki finomság is sűrűn készül majd nálunk. :)
Hozzávalók:
40 dkg sima liszt
10 dkg rétesliszt
4 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
10 dkg cukor
1/2 tk. só
1 citrom reszelt héja
3 tojássárgája
15 dkg olvasztott vaj
1 ek. rum
6 dkg mazsola
6 dkg durvára vágott dió
1 csipet szerecsendió
Továbbá:
1 tojás
1 ek. tej
A tálaláshoz:
porcukor
- Az élesztőt a tejben 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk.
- A tészta hozzávalóit tálba tesszük és az élesztőt hozzáadva összeállítjuk a tésztát. Addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és 9 egyenlő részre osztjuk. Ezeket rudakká nyújtjuk.
- 4 rúdból négyes fonást készítünk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 3 rúdból hármas fonást készítünk és a négyes fonás tetejére helyezzük. A maradék két rudat egy kicsit hosszabbra nyújtjuk, ezekből csavart mintát készítünk és a kalács tetejére tesszük. A végeit a kalács alá igazítjuk.
- 15 percet pihentetjük, ezután lekenjük a tojás és tej keverékével. Néhány helyen bambuszpálcával megtűzzük a kalácsot, hogy a rétegek sütés közben biztosan egymáson maradjanak.
- 185°C-ra előmelegített sütőben ~40 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve kihűtjük (a pálcákat eltávolítjuk), porcukorral hintve tálaljuk.
A receptet a Kifőztük decemberi számában is megtaláljátok. :)
2017. december 21.
Fokhagymás sertéstarja laksa-val, sült almával
Azt hiszem beleszerettem a felvidéki konyhába, pedig még csak alig-alig ismerem. :) Mégis, amit eddig olvastam róla, szívemhez igen közel áll. :D A karácsonyi menü főétele is e tájékról származik. Anyu Múltidéző szakácskönyvét lapozgatva bukkantam egy elbeszélésre, ahol az ünnepekhez kapcsolódó szokásokról és az ekkor tálalt ételekről lehet olvasni. Szerencsére a könyvben sok recept is található, így a leírás alapján ezekből összeválogatva készült el a főétel. :)
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet sertéstarja (~60 dkg)
3-4 gerezd fokhagyma
3-4 ek. zsír
só
köménymag
~0,5 dl víz
A laksa-hoz:
60 dkg főtt burgonya
~20 dkg sima liszt
só
kevés sült zsír a hús alól
A sült almához:
4-5 közepes, savanykás alma
kevés sült zsír a hús alól
A káposztához:
30-40 dkg savanyú káposzta
kevés sült zsír a hús alól
- A tarjaszeleteket sózzuk, tepsibe fektetjük, meghintjük köménymaggal. A fokhagyma-gerezdeket félbe vágjuk, a hús köré szórjuk.
- A zsírt felforrósítjuk, majd óvatosan a húsra locsoljuk. Aláöntjük a vizet és a tepsit alufóliával lefedjük. 180°C-ra előmelegített sütőben ~2 óra alatt készre sütjük. A fóliát levéve a húst visszatesszük a sütőbe és néhány percig pirítjuk, hogy szép színt kapjon. (A zsír nagy részét későbbi felhasználáshoz leöntjük a hús alól.) Melegen tartjuk.
- A laksa-hoz a leszűrt, kihűtött burgonyát áttörjük. Sózzuk, a lisztet fokozatosan adagolva összeállítjuk a tésztát.
- 8 egyforma részre osztjuk, ezeket pedig egyenként ~20 cm átmérőjű kör formára nyújtjuk. Tapadásmentes, száraz serpenyőben mindkét oldalukat addig sütjük, míg a tészta elkezd hólyagosodni.
- Még melegen megkenjük egy kevés sült zsírral. Melegen tartjuk.
- Az almát megmossuk, félbe vágjuk, magházától megfosztjuk, majd cikkekre szeljük. Egy serpenyőben, kevés felhevített sült zsíron puhára sütjük.
- A káposztát levétől lecsepegtetjük, szálait rövidre vágjuk, az almához hasonlóan, egy kevés zsíron átpirítjuk.
- A tarját a laksa-val, sült almával és káposztával tálaljuk.
2017. december 19.
Vianočná kapustnica - Szlovák karácsonyi káposztaleves
Nemrégiben elkezdtem jobban tanulmányozni a felvidéki konyhát. Mégiscsak úgy illik, hogy e tájék ételeit (is) jobban megismerjem. :) Mit is mondhatnék... Ezeket a finomságokat nekem találták ki! :D
El is határoztam, hogy elkészítek egy ünnepi menüt felvidéki ételekből. Elsőként ezt a levest, ami egy igazán gazdag fogás. Még akár egytálételként is megállja a helyét. :)
Hozzávalók 6-8 személyre:
10 dkg füstölt, húsos szalonna
15 dkg füstölt hús
10 dkg füstölt kolbász
40 dkg sertéstarja
1 vöröshagyma
20 dkg gomba
30 dkg savanyú káposzta
10 dkg aszalt szilva
2 babérlevél
só
bors
majoránna
A tálaláshoz:
tejföl
friss kenyér
- Egy nagyobb fazékban zsírjára sütjük a kockákra vágott szalonnát. Rátesszük a finomra vágott hagymát és üvegesre dinszteljük.
- Hozzáadjuk az egyforma kockákra vágott füstölt húst és tarját, majd az egészet néhány percig kevergetve együtt pirítjuk.
- Fűszerezzük babérlevéllel, borssal, majoránnával. Felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi és addig főzzük, míg a hús megpuhul.
- Ekkor hozzáadjuk az aszalt szilvát, a vékonyra szelt gombát, a karikára vágott kolbászt és a levétől kissé lecsepegtetett savanyú káposztát, amit előzőleg rövidebb szálakra vágtunk.
- Ha szükséges, felengedjük még vízzel, ízlés szerint sózzuk és készre főzzük a levest. Melegen tálaljuk, tejfölt és frissen sült kenyeret kínálunk mellé.
A receptet a Kifőztük decemberi számában is megtaláljátok. :)
2017. december 17.
Marlenka
Nagyon szeretem ezt a süteményt. Évekkel ezelőtt ettem először egy kávézóban, mert hát néha dőzsölni is szabad. :D Meg kell hagyni, már akkoriban is igen borsos ára volt, akárhol néztem. Mikor legutóbb láttam, elhatároztam, hogy én bizony ezt a sütit elkészítem itthon. Nagy lelkesen kutatni kezdtem. Megszámolni sem tudom, hogy hány receptet olvastam el és kuncogtam végig -ismét- a google fordítónak hála, de azért valahogy csak kikerekedett. Még jó, hogy mostanában elég sűrűn csináltam karamellt, így bátrabban belevágtam. Meg kell hagyni, nem egy gyors sütemény, már ami az előkészületeket -pláne a várakozást- illeti, de minden ráfordított perc megéri, mert a végeredmény nagyon finom. :)
Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg sima liszt
12 dkg vaj
3 ek. méz
25 dkg cukor
1 ek. szódabikarbóna
1 ek. 10%-os ecet
2 tojás
A karamellhez:
30 dkg cukor
0,8 dl víz
6 dkg vaj
1,5 dl tejszín
A krémhez:
40 dkg karamell
25 dkg vaj
1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
5 dl tej
2 ek. cukor
1 kk. vaníliapor
- A karamellhez a cukrot és vizet lábasba tesszük. Kevergetés nélkül, kis/közepes lángon gyöngyözve forraljuk addig, míg a cukor karamellizálódik. Ez ~30 perc. (Lehet világosabb, vagy sötétebb színű ez csak az ízlésünktől függ. Egyre vigyázzunk, hogy ne égessük meg. :)) A tűzről lehúzva gyors mozdulatokkal beledolgozzuk a vajat. A tűzre visszatéve belecsorgatjuk a tejszínt és kevergetve addig főzzük, míg a karamell szép selymes lesz. A tűzről levéve félretesszük, kihűtjük.
- A tésztához gőz fölött összeolvasztjuk a vajat, a mézet és a cukrot. Mikor a cukor felolvadt, hozzáadjuk az ecettel elkevert szódabikarbónát. Alaposan elvegyítjük, majd a gőzről levéve langyosra hűtjük.
- Belekeverjük a két tojást, majd elkezdjük apránként hozzáadni a lisztet. Mikor fakanállal már nehéz elkeverni, kézzel folytatjuk addig, míg az összes lisztet beledolgozzuk.
- Lisztezett deszkára téve szép sima tésztává gyúrjuk.
- A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk. Papírból egy 20x32 cm nagyságú téglalap alakú sablont készítünk. A tésztarészeket a sablonnál kissé nagyobbra nyújtjuk, majd egy nagy tepsi hátulján -amire előzőleg sütőpapírt terítettünk-, 180°C-ra előmelegített sütőben ~5 perc alatt, egyenként kisütjük a lapokat.
- A frissen kisült lapokat óvatosan leválasztjuk a sütőpapírról és a sablon mintájára mindet körbevágjuk. A leeső tésztarészeket félretesszük, majd ledaráljuk. A lapokat teljesen kihűtjük.
- A krémhez a pudingport a tejben a cukorral és a vaníliaporral felfőzzük. A tűzről levéve tetejére fóliát simítunk, vagy kevés porcukrot hintünk -hogy ne bőrösödjön- és kihűtjük.
- A krémhez a vajat kihabosítjuk apránként beledolgozzuk a karamellt, majd a pudingot is.
- A tésztalapokat megtöltjük és bevonjuk a krémmel. A tetejét és oldalait tésztamorzsával hintjük.
- Az elkészült süteményt legalább egy napra hűtőbe tesszük, hogy a tészta megpuhuljon, ezután tetszés szerint szeleteljük.
Ihletadó receptek itt és itt.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)