Évek óta nem telik el nálam húsvét répatorta nélkül. Nagyon szeretem. Ez most egy vaníliakrémes változat. Ez van, ha az ember lánya este 7-kor találja el, hogy na most sütnöm kell valamit. :D Ezért az itthon fellelhető alapanyagok alakították a receptet. :) Azt hiszem lesz még ilyen máskor is. ;)
Hozzávalók egy ~22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
A tésztához:
25 dkg sima liszt
1 csomag sütőpor
1 kk. őrölt fahéj
1 kk. őrölt gyömbér
1 csipet só
30 dkg finomra reszelt sárgarépa
5 dkg kandírozott narancshéj
8 dkg pirított dió durvára vágva
3 tojás
1 dl olaj
A vaníliás krémhez:
5 dl tej
5-6 ek. cukor
1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
10 dkg margarin
A díszítéshez:
kandírozott narancshéj
ehető virágok
friss fűszernövények
Továbbá:
kevés zsír és liszt a formához
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A formát kizsírozzuk, kilisztezzük.
- A lisztben elkeverjük a sütőport, a fahéjat, a gyömbért és a sót.
- A cukrot a tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a sárgarépát, a narancshéjat, a diót, végül beledolgozzuk a sütőporral és fűszerekkel elkevert lisztet.
- A tésztát a formába kanalazzuk, elegyengetjük, majd ~35-40 perc alatt készre sütjük. A formából kivéve, rácsra téve teljesen kihűtjük.
- Míg a tészta sül, a pudingot felfőzzük a tejben a cukorral -a leírásnak megfelelően-, majd lefóliázva, vagy kevés porcukorral hintve kihűtjük.
- A margarint kihabosítjuk, majd beledolgozzuk a kihűlt pudingot. Simára dolgozzuk.
- A tésztát ketté vágjuk, majd megtöltjük és bevonjuk a vaníliás krémmel. Ízlés szerint narancshéjjal, virágokkal és fűszernövényekkel díszítjük.
Tipp:
Egy üvegben néhány darabka vaníliarudat tartok, amit folyamatosan
feltöltök kristálycukorral. Néha átkeverem, hogy átvegye a vanília
aromáját, így mindig van itthon vaníliás cukor. Most a pudingot is ezzel
készítettem. :)
Ezzel a tortával kívánok mindenkinek békés, áldott húsvéti ünnepeket!
🐇