A nyár utolsó napja van... Ez persze nem azt jelenti, hogy el kell búcsúzni a jó időtől. Inkább azt, hogy rengeteg zöldséges és gyümölcsös finomság kerülhet az asztalra, mert még sokáig szép időnk lesz! :) Szeretjük az omlettet. ...ma épp édesen. Az almával és bodzával igazi nyári-őszi desszertet varázsolhatunk a tányérra. ...nálunk ma ez volt a reggeli. :D
Hozzávalók 4 személyre:
Az omlettekhez:
2 tojás
1,25 dl házi tej
5 dkg sima liszt
só
A szirupos almához:
3 szép nagy pirosas héjú savanykás alma (olyan, ami bírja a párolást)
3-4 ek. bodzaszirup
1 tk. vaj
gondolatnyi fahéj (elhagyható)
Kevés vaj a sütéshez.
- Az almákat megmossuk, félbe vágjuk, magházukat kiszedjük és ~1 cm vastag cikkekre szeleteljük.
- Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, majd rátesszük az almát és óvatosan forgatva elkezdjük puhára párolni. Ha félig megpuhult hozzáadjuk a bodzaszirupot, fahéjat, átforgatjuk, hogy mindenhol befedje az almacikkeket, majd lefedjük és levesszük a tűzről. Félre tesszük.
- A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a liszttel és tejjel csomómentesre keverjük, pici sóval fűszerezzük.
- A fehérjét kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a tejes-lisztes "tésztába".
- Egy tapadásmentes serpenyőt felhevítünk, majd kevés vajon kisütjük a négy ~15-17 cm átmérőjű omlettet.
- Az omletteket tányérra tesszük, az egyik felükön szépen elrendezzük a szirupos almát, majd félbe hajtjuk. Megcsorgatjuk a serpenyőben maradt bodzasziruppal és melegen tálaljuk.
A recept megtalálható a Kifőztük szeptemberi számában, amit innen le is tölthettek! :)