Aki szereti a mandulát ezt a tortát is biztosan szeretni fogja. :) Legalábbis remélem. ;) Az biztos, hogy nálunk nagyon gyorsan elfogyott. Nem egy gyors süti, tekintve a sütési időt, de megéri kivárni. Szerintem dióval, vagy mogyoróval is finom lehet. Ez esetben a mandulakivonatot lehet, hogy érdemes lecserélni egy kis rumra a dióhoz, vagy vaníliakivonatra a mogyoróhoz. :) Lehet én is kipróbálom, csak ihletet gyűjtök a dió-/ mogyorótöréshez. :D
Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortaformához:
35 dkg sima liszt
10 dkg pirított mandula finomra darálva
2 tk. sütőpor
40 dkg cukor
2 dl tej
25 dkg mascarpone
10 dkg vaj
3 tojás
2 tk. mandulakivonat
1 csipet só
5 dkg mandulapehely
Továbbá:
kevés vaj és liszt a formához
porcukor a tálaláshoz
- Egy tálban elvegyítjük a lisztet a darált mandulával, a sóval és a sütőporral.
- Egy másik tálban a cukrot kihabosítjuk a mascarponéval és a vajjal. Hozzáadjuk a mandulakivonatot, majd ezután egyesével beledolgozzuk a tojásokat.
- A lisztes keveréket és a tejet felváltva, fokozatosan adagoljuk és dolgozzuk a vajas részhez. Az egészet simára keverjük.
- A tésztát vajazott, lisztezett formába öntjük. Elegyengetjük és a tetejét megszórjuk mandulapehellyel. 180°C-ra előmelegített sütőben ~90 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) Néhány percet pihentetjük, majd a formából kivéve langyosra hűtjük. Tálaláskor porcukorral hintjük.
Tipp: Ha nagyon pirulna a mandula a tetején, toljunk fölé egy tepsit.
A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin márciusi számában is. :)