Ez a kifli jó választás lehet ráérős hétvégékre. Nem egy gyorsan elkészülő péksütemény, de megéri kivárni a pihentetést. :) A tésztája levegős, de kicsit sűrűbb a megszokottnál és mellé ott a kellemes kovászos íz. Reggelire, uzsonnára, vacsorára, vagy kirándulásra jó választás lehet. :)
Hozzávalók 8 kiflihez:
15 dkg öreg tészta
10 dkg aktív kovász
40 dkg sima liszt
2 dl langyos tej
5 dkg olvasztott vaj
1 ek. cukor
1 tk. só
A kenéshez:
1 tojássárgája
- Az öreg tésztát, a kovászt, a langyos tejet 5 dkg liszttel összedolgozunk és ~1 órát langyos helyen pihentetjük.
- A kovászos, öreg tésztás keverékhez adjuk a többi hozzávalót és alaposan kidolgozzuk a tésztát.
- Letakarva hűvös helyen egy éjszakát pihentetjük.
- Reggel szobahőmérsékleten ~1 órát kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk és 8 egyenlő részre osztjuk. Ezekből cipókat formálunk.
- A cipókat egyenként ~20 cm átmérőjű kerek formára nyújtjuk. Kézzel óvatosan ovális formára húzzuk, majd "keskenyebb végüknél" fogva feltekerjük és megformázzuk a kifliket.
- Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk és további ~1 órát pihentetjük.
- A kifliket lekenjük tojássárgájával és ~200°C-ra előmelegített sütőben ~20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
- Rácsra téve kihűtjük.