Oldalak

2021. május 20.

Vajas kifli kovásszal, öreg tésztával




 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a kifli jó választás lehet ráérős hétvégékre. Nem egy gyorsan elkészülő péksütemény, de megéri kivárni a pihentetést. :) A tésztája levegős, de kicsit sűrűbb a megszokottnál és mellé ott a kellemes kovászos íz. Reggelire, uzsonnára, vacsorára, vagy kirándulásra jó választás lehet. :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók 8 kiflihez:
40 dkg sima liszt
2 dl langyos tej
5 dkg olvasztott vaj
1 ek. cukor
1 tk. só
 
A kenéshez:
1 tojássárgája
 
  1. Az öreg tésztát, a kovászt, a langyos tejet 5 dkg liszttel összedolgozunk és ~1 órát langyos helyen pihentetjük.
  2. A kovászos, öreg tésztás keverékhez adjuk a többi hozzávalót és alaposan kidolgozzuk a tésztát.
  3. Letakarva hűvös helyen egy éjszakát pihentetjük. 
  4. Reggel szobahőmérsékleten ~1 órát kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk és 8 egyenlő részre osztjuk. Ezekből cipókat formálunk.
  6. A cipókat egyenként ~20 cm átmérőjű kerek formára nyújtjuk. Kézzel óvatosan ovális formára húzzuk, majd "keskenyebb végüknél" fogva feltekerjük és megformázzuk a kifliket.
  7. Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk és további ~1 órát pihentetjük.
  8. A kifliket lekenjük tojássárgájával és ~200°C-ra előmelegített sütőben ~20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  9. Rácsra téve kihűtjük.
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

2021. május 12.

Tejfölös-kolbászos kalács



 
 
 
 
 
 
 
Puha sós kalács, ami jó választás lehet egy tartalmas leves után második fogásként, kirándulásra, a gyerekeknek az uzsonnás dobozba, vagy csak úgy. :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók egy kb. 36x14x6 cm-es sütőformához:
50 dkg sima liszt
2,75 dl langyos tej
4 ek. tejföl
2 tojássárgája
7 g szárított élesztő
2 ek. cukor
1/2 kk. só
2 ek. olaj
1 kk. szárított oregánó
1 kk. szárított bazsalikom
10 dkg füstölt kolbász
1 fej lila hagyma
 
  1. A kolbászt és a lila hagymát apró kockákra vágjuk. 
  2. Egy serpenyőben elkezdjük lepirítani a kolbászt. Mikor kissé kiengedte a zsírját, rátesszük a lila hagymát és kevergetve néhány percig sütjük. Félre tesszük, kihűtjük. 
  3. A langyos tejben 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt. A tejfölben elkeverjük a tojássárgáját és az olajat. 
  4. Egy tálba kimérjük a lisztet, a sót, a fűszereket és elvegyítjük, majd a többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát. Letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztjük. 
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és 10 egyforma részre osztjuk, majd ezeket olajos kézzel cipóvá formázzuk. 
  6. A formát kibéleljük sütőpapírral és beletesszük a cipókat. Újabb 10 percet kelesztjük, majd 185 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróba! A formából kivéve, langyosra hűtve tálaljuk.








 
 
 
 
 
 
A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin májusi számában is. :)