Oldalak

2021. július 23.

Ropogós, szezámos csirkefalatok gyömbéres-chilis mázban


 
 
 



 
 
 
 
Ennek a receptnek az első variációja még 2013 októberében került fel a blogra. Azóta már jó párszor készült és mindannyiszor formálódott is. Végre sikerült kikísérletezni egy olyan bundát, ami a mázban nem puhul meg. Ennek annyira megörültem, hogy gondoltam újra lencsevégre kapom ezt a kedvencet. :D ...és ha már újra fotózom, egy új bejegyzés is jár neki. ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók 4 személyre:
1 kisebb csirkemellfilé, vagy egy nagy egész csirkecomb lebőrözve, kicsontozva
3 dkg szezámmag

A páchoz:
2 ek. szójaszósz
1 ek. citromlé

A bundához:
1 tojás
3 ek. kukoricaliszt
2 ek. étkezési keményítő
1 ek. sima liszt
1 tk. sütőpor
1 ek. olaj
csipet só
jéghideg víz

A mázhoz:
2 dkg friss gyömbér reszelve
2 gerezd fokhagyma reszelve
8 dkg cukor
3 ek. szójaszósz
2 ek. sűrített paradicsom
2 ek. sárgabaracklekvár
3 ek. almaecet
1-2 ek. citrom-, vagy zöldcitromlé
0,5 dl víz

  1. A húst ~2-2,5 cm-es kockákra vágjuk és tálba tesszük. Hozzáadjuk a pác hozzávalóit, alaposan összekeverjük, majd 1-2 órára betesszük a hűtőbe. 
  2. A máz hozzávalóit egy tálban alaposan elvegyítjük.
  3. Ha a hús eleget pihent, összeállítjuk a bundához a tésztát. Jó sűrűnek kell lennie, ezért a vizet csak apránként adagoljuk.
  4. Egy wokot -vagy egy mély tapadásmentes serpenyőt- felforrósítunk és illatosra pirítjuk benne a szezámmagot. Ha kész, kis tálkába öntjük.
  5. A wokot visszatesszük a tűzre és beleöntjük a mázalapot, majd takarékon gyöngyözve addig forraljuk, míg ragacsos nem lesz.
  6. Miközben a máz készül kisütjük a húsfalatokat. Egy lábasban bő olajat melegítünk. Ne legyen túl forró, mert akkor a bunda hirtelen sül és belül nyers maradhat a hús. (Akkor jó, ha egy pici tésztát belecseppentünk és az szépen gyöngyözve feljön az olaj felszínére.) 
  7. A húst több adagban süssük, hogy ne hűtse le az olajat, mert akkor a tészta megszívja magát és nem lesz ropogós.
  8. Az első adag húst a páctól kissé lecsepegtetve megforgatjuk a tésztában, majd a kockákat egyenként egy kanál segítségével az olajba tesszük. ~1 percig fedő alatt sütjük, hogy a hús átpárolódjon, majd fedő nélkül aranybarnára sütjük a falatokat. Ha kész, papírtörlőre szedjük. A maradék húst ugyanígy kisütjük.
  9. Mikor az összes hús kisült a szezámmag felét beleszórjuk a mázba, elkeverjük, majd beleforgatjuk a falatokat, hogy az mindenhol bevonja őket. 
  10. Frissen, pirított zöldséges tésztával kínáljuk.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2021. július 17.

Kapros-túrós gombóc




 
 
 
 
 
 
 
 
A kapor-túró páros nálam nagy kedvenc akár sósan, akár édesen. Itt most épp utóbbi variációban. :) ...és gombócban, amit szintén nagyon szeretek. Most, hogy icipicit kellemesebb idő van, gondoltam nekilátok. Egy könnyű leves után második fogásként, de akár desszertként is megállja a helyét.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók 4-6 személyre:
A tésztához:
1 kg burgonya (tisztítva)
20 dkg sima liszt
1 tojás
2 ek. zsír
1/4 kávéskanál só 

A töltelékhez:
35 dkg túró
2 ek. tejföl
1 csokor kapor
3 ek. cukor
1 ek. búzadara
1 ek. citromlé
fél citrom reszelt héja
 
A forgatáshoz:
zsír
zsemlemorzsa
 
A tálaláshoz:
porcukor és tejföl egy kevés porcukorral és citromlével kikeverve

  1. A töltelékhez a finomra vágott kaprot a többi hozzávalóval alaposan elvegyítjük és néhány órát hűtőben pihentetjük. 
  2. A tésztához a burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és kihűtjük. 
  3. A burgonyát áttörjük és a többi hozzávalóval együtt gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. 
  4. Lisztezett deszkán rúddá sodorjuk, majd 24 egyforma részre osztjuk. A tésztarészeket kissé meggömbölyítjük, majd kézzel kerek formára lapítjuk. 
  5. Elosztjuk rajtuk a tölteléket, majd gombócokká formáljuk. 
  6. Adagonként a forrásban lévő vízbe tesszük és addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére. Picit főzzük még, majd lecsepegtetjük és a forró zsemlemorzsára szedjük. Óvatosan, rázogatva átforgatjuk, hogy a morzsa mindenhol bevonja. 
  7. Frissen, porcukorral hintve, ízesített tejföllel kínáljuk.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tipp: Én a zsemlemorzsát több részletben pirítom, vagy, ha nem akarok annyiszor nekilátni, akkor egyszerre félkészre pirítom, majd később adagonként -míg egy-egy adag gombóc fő- készre pirítom. Így a végére nem kozmál oda a morzsa. :) 
 

2021. július 9.

Töltött csirkecomb





 
 
 
 
 
 
 
Ez az étel régi nagy kedvencem. :) Ha egy kicsit enyhül az idő, ez az étel jó választás lehet hétvégi, vagy akár ünnepi fogásnak is. :) Bár, ha elég ügyesen el tudunk rejtőzni a meleg sütő elől, akkor szinte bármikor nekiláthatunk. Csak valami kellemes, hűs helyen kivárjuk, hogy elkészüljön. ;) 



 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók 2 személyre:
2 nagy egész csirkecomb
2 evőkanál zsír
kb. 30 ml víz 

A töltelékhez:
15 dkg csirkemáj
1 szelet kenyér (héj nélkül, kb. 5 dkg)
1/2 fej vöröshagyma
1 kávéskanál morzsolt majoránna
bors
1/2 evőkanál zsír
 
  1. A csirkecombokat megtisztítjuk, bőrüket óvatosan fellazítjuk. 
  2. A töltelékhez a finomra vágott vöröshagymát a zsíron aranybarnára pirítjuk, majd hűlni hagyjuk. A kenyeret kevés vízben beáztatjuk. A májat elkaparjuk, közben az inakat eltávolítjuk. 
  3. A májat, a víztől kinyomkodott, elmorzsolt kenyeret, a vöröshagymát tálba tesszük. Fűszerezzük és alaposan elkeverjük. A tölteléket óvatosan a csirkecombok bőre alá dolgozzuk. Vigyázva, hogy a bőr ki ne szakadjon. 
  4. A combokat tepsibe fektetjük. A 2 evőkanál zsírt felforrósítjuk és leöntjük vele a csirkecombokat. A vizet a hús alá öntjük, a tepsit alufóliával lefedjük. 180°C-ra előmelegített sütőben ~2 órát sütjük, majd fóliát levéve kicsit megpirítjuk. 
  5. Tetszés szerinti körettel, friss salátával tálaljuk.
 















A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin júniusi számában is. :)