Ennek a receptnek az első variációja még 2013 októberében került fel a blogra. Azóta már jó párszor készült és mindannyiszor formálódott is. Végre sikerült kikísérletezni egy olyan bundát, ami a mázban nem puhul meg. Ennek annyira megörültem, hogy gondoltam újra lencsevégre kapom ezt a kedvencet. :D ...és ha már újra fotózom, egy új bejegyzés is jár neki. ;)
Hozzávalók 4 személyre:
1 kisebb csirkemellfilé, vagy egy nagy egész csirkecomb lebőrözve, kicsontozva
3 dkg szezámmag
A páchoz:
2 ek. sárgabaracklekvár
2 ek. szójaszósz
1 ek. citromlé
só
A bundához:
1 tojás
3 ek. kukoricaliszt
2 ek. étkezési keményítő
1 ek. sima liszt
1 tk. sütőpor
1 ek. olaj
csipet só
jéghideg víz
A mázhoz:
2 dkg friss gyömbér reszelve
2 gerezd fokhagyma reszelve
8 dkg cukor
5 ek. chilidzsem
3 ek. szójaszósz
2 ek. sűrített paradicsom
2 ek. sárgabaracklekvár
3 ek. almaecet
1-2 ek. citrom-, vagy zöldcitromlé
0,5 dl víz
- A húst ~2-2,5 cm-es kockákra vágjuk és tálba tesszük. Hozzáadjuk a pác hozzávalóit, alaposan összekeverjük, majd 1-2 órára betesszük a hűtőbe.
- A máz hozzávalóit egy tálban alaposan elvegyítjük.
- Ha a hús eleget pihent, összeállítjuk a bundához a tésztát. Jó sűrűnek kell lennie, ezért a vizet csak apránként adagoljuk.
- Egy wokot -vagy egy mély tapadásmentes serpenyőt- felforrósítunk és illatosra pirítjuk benne a szezámmagot. Ha kész, kis tálkába öntjük.
- A wokot visszatesszük a tűzre és beleöntjük a mázalapot, majd takarékon gyöngyözve addig forraljuk, míg ragacsos nem lesz.
- Miközben a máz készül kisütjük a húsfalatokat. Egy lábasban bő olajat melegítünk. Ne legyen túl forró, mert akkor a bunda hirtelen sül és belül nyers maradhat a hús. (Akkor jó, ha egy pici tésztát belecseppentünk és az szépen gyöngyözve feljön az olaj felszínére.)
- A húst több adagban süssük, hogy ne hűtse le az olajat, mert akkor a tészta megszívja magát és nem lesz ropogós.
- Az első adag húst a páctól kissé lecsepegtetve megforgatjuk a tésztában, majd a kockákat egyenként egy kanál segítségével az olajba tesszük. ~1 percig fedő alatt sütjük, hogy a hús átpárolódjon, majd fedő nélkül aranybarnára sütjük a falatokat. Ha kész, papírtörlőre szedjük. A maradék húst ugyanígy kisütjük.
- Mikor az összes hús kisült a szezámmag felét beleszórjuk a mázba, elkeverjük, majd beleforgatjuk a falatokat, hogy az mindenhol bevonja őket.
- Frissen, pirított zöldséges tésztával kínáljuk.