Oldalak

2020. február 28.

Boldog születésnapot Kisfiam ♥









Csemete ma 6 éves. Igazi eleven, mókázós, örökmozgó, bohóckodós, csupamosoly, néha durcás, csupakérdés, csupaválasz, mesemondó és hallgató, figyelmes, jószívű, segítőkész kiskukta és kiskertész. Kisnagyfiú, aki a maga bölcsességével oly sokszor tanít másképp látni a dolgokat. Fontos dolgokat. Az ember felnőtt fejjel elfelejti, úgy látni és érteni a világot, ahogy gyermekként látta. Elfelejti, hogy mennyi csoda, mennyi izgalmas és szép dolog veszi körül. Mert más szemmel nézve más a világ is. Szép, színes, vidám, nyitott, megannyi izgalommal és kalanddal teli. Hogy a hétköznapi dolgokon és feladatokon túl még annyi minden van. A sok apró csoda, amitől az ember lelke töltődik, ami boldoggá teszi. A pillanatok, melyeket megismételni talán soha nem lehet. S hogy úgy éljük meg ezeket a pillanatokat, és az együtt töltött időt, hogy még sok-sok év múltán is, ha visszaemlékszünk rájuk, mosolyt csaljanak az arcunkra és örömet a szívünkbe. Hálás vagyok, hogy ő van nekem, hogy vele megtanulhatom milyen újra boldognak lenni és milyen újra gyermeknek lenni. Mókázni, bohóckodni, játszani hosszú órákon át, beszélgetni, vagy csak csendben kuckózni együtt.









Csokoládés-vaníliás torta
mert idén ez volt a kívánság :)


Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához:
A vaníliás piskótához:
10 dkg sima liszt
4 dkg étkezési keményítő
1/2 kk. sütőpor 
1 csipet só
10 dkg cukor
4 tojás
1 ek. olaj
2 kk. vaníliaaroma

A kakaós piskótához:
8 dkg sima liszt
2 dkg holland kakaópor
4 dkg étkezési keményítő
1/2 kk. sütőpor
1 csipet só
10 dkg cukor
4 tojás
1 ek. olaj

Továbbá:
vaj és liszt a formához

A vaníliás krémhez:
2,5 dl habtejszín (30%-os)
3 púpozott ek. porcukor
2 kk. vaníliaaroma
1 tasak Dr.Oetker habfixáló (12 g)
vaníliás piskótamorzsa

A csokoládés krémhez:
7 dkg porcukor
2 dkg holland kakaópor
3 ek. víz

5 dl habtejszín (30%-os) 
2 ek. porcukor
2 tasak Dr.Oetker habfixáló (12 g)
kakaós és vaníliás piskótamorzsa 

A bevonáshoz és díszítéshez:
3 nagy ek. vaníliás tejszínkrém
3 nagy ek. csokoládés tejszínkrém
4-5 ek. kakaós piskótamorzsa

  1. A vaníliás piskótához a lisztet, az étkezési keményítővel a sütőporral és a sóval elkeverjük. 
  2. Egy tálban elkezdjük felverni a tojásfehérjét. Fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük.
  3. Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd az olajat és a vaníliaaromát. Végül belekeverjük a száraz hozzávalókat.
  4. Vajazott, lisztezett formába öntjük a tésztát és 175°C-ra előmelegített sütőben ~30 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük!) A formából kivéve, rácsra téve kihűtjük.
  5. A kakaós piskótát az előzőhöz hasonlóan elkészítjük.
  6. Mikor a piskóták kihűltek, a tetejüket egyenesre vágjuk. A leeső részeket külön-külön késes aprítóban morzsásra daráljuk. A kakaós morzsából 4-5 evőkanálnyit félre teszünk a díszítéshez, a vaníliás morzsa ~1/3-át a többi kakaós morzsához keverjük.
  7. A piskótákat egyenként két-két lapra vágjuk.
  8. A csokoládés krémhez a porcukrot a kakaóporral és a vízzel kis lángon addig főzzük, míg besűrűsödik. Tálba öntjük, kihűtjük. A csokoládészószt a porcukorral és a tejszínnel elkeverjük, majd elkezdjük habbá verni. Hozzáadjuk a habfixálót és addig folytatjuk a habverést, míg kemény habot nem kapunk. 3 evőkanálnyit félre teszünk a díszítéshez, a többihez hozzákeverjük a vegyes piskótamorzsát.
  9. A vaníliás krémhez a tejszínt elkeverjük a porcukorral és a vaníliaaromával, majd elkezdjük habbá verni. Hozzáadjuk a habfixálót és addig folytatjuk a habverést, míg kemény habot nem kapunk. A tejszínkrémből 3 evőkanálnyit félre teszünk a díszítéshez, a többihez hozzákeverjük a vaníliás piskótamorzsát.
  10. Összeállítjuk a tortát. Alulra kakaós piskóta kerül. Ezen egyenletesen elosztjuk a csokoládés krém felét. Következik egy vaníliás piskóta, a vaníliás krém, majd ismét egy vaníliás piskóta. Erre kerül a csokoládés krém másik fele, majd végül a második kakaós piskótalap.
  11. A félretett 3 ek. vaníliás és 3 ek. csokoládés tejszínkrémet elvegyítjük és bevonjuk vele a torta oldalát és tetejét. 
  12. A megmaradt kakaós piskótamorzsával tetszés szerint díszítjük.












2020. február 22.

Fűszeres kókuszos keksz










Ez egy roppant egyszerű és gyors keksz. Kicsit fura lehet első olvasatra -és én szeretek kísérletezni-, de az édeskés curry bizony jó választásnak bizonyult. ;) Persze aki a hagyományosabb ízvilágot kedveli, nyugodtan ízesítse kedvenc jól bevált fűszereivel. :) 









Hozzávalók:
15 dkg fehér tönkölyliszt
7 dkg kókuszliszt
20 dkg cukor
12 dkg vaj
1 tojás
1 csipet só
1 kk. sütőpor
1 ek. édeskés curry fűszerkeverék




  1. A vajat elmorzsoljuk a tönkölyliszttel és kókuszliszttel, majd a többi alapanyagot hozzáadva, összeállítjuk a tésztát. 
  2. Kisebb diónyi gömböket formázunk, ezeket sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk, majd ujjbeggyel egy kicsit meglapítjuk, kialakítva a keksz formáját. 
  3. 180°C-ra előmelegített sütőben ~10-12 perc alatt készre sütjük.














A receptet a Kifőztük januári számában is megtaláljátok. :)

2020. február 14.

Zserbó trifle









Ez a nap különleges a számomra, ugyanis ma van a születésnapom. :) Az idei több szempontból is rendhagyó, így hát nem is csoda, ha a torta is az lett. ;) Nagyon szeretem a zserbót -és a talpas tálamat is hónapok óta terveztem felavatni- így arra gondoltam miért is ne lehetne a kettőt valahogy összehozni. Mármint a zserbó-szeretetet és a talpas tálat. :D Így született ez a trifle.









Hozzávalók:
A piskótához:

7 dkg sima liszt
7 dkg étkezési keményítő
1 csipet só
1/2 kk. sütőpor
10 dkg cukor
1 ek. olaj
4 tojás

A csokoládészószhoz:
15 dkg porcukor
4 dkg holland kakaópor
7 ek. víz

A csokoládéhabhoz:
6 dl hűtött habtejszín (30%-os)
5 ek. porcukor
a csokoládészósz néhány evőkanálnyi kivételével
4 csomag Dr. Oetker habfixáló (40 g)

A lekváros réteghez:
4 dl víz
30 dkg sárgabaracklekvár
1,5 csomag Dr. Oetker színtelen tortazselé (18 g)

Továbbá:
25 dkg pirított dió (20 dkg darálva; 5 dkg durvára vágva)

  1. Először elkészítjük a piskótát. A lisztet az étkezési keményítővel, a sütőporral és egy csipet sóval elvegyítjük. 
  2. Egy tálban elkezdjük habbá verni a tojásfehérjét, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. A fehérjehabhoz adjuk egyesével a tojások sárgáját, majd az olajat, végül belekeverjük a száraz hozzávalókat. 
  3. Sütőpapírral bélelt 20x32 cm-es tepsibe öntjük a tésztát és 175°C-ra előmelegített sütőben ~ 20 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve kihűtjük, végül 2x2 cm-es "kockákra" vágjuk. 
  4. A csokoládészószhoz kis lábasban elkeverjük a hozzávalókat és közepes lángon, folyamatos keverés mellett felfőzzük. Akkor jó, ha szép sima és besűrűsödik. Levesszük a tűzről, néha átkeverve kihűtjük.
  5. A lekvárt a vízzel elkeverjük, botmixerrel simára turmixoljuk. Kis lábasba öntjük, majd a tortazselét belekeverjük és folyamatos keverés mellett felforraljuk. 1 percig főzzük, majd a tűzről levéve, néha átkeverve kihűtjük.
  6. A csokoládéhabhoz -néhány evőkanálnyi kivételével- a csokoládészószt tálba öntjük. Hozzáadjuk a habtejszínt, a porcukrot és elvegyítjük. Hozzáadjuk a habfixálót és kemény habbá verjük. 
  7. Összeállítjuk a desszertet. Egy 20 cm átmérőjű és 12 cm magasságú tál aljába egy réteg piskótakockát sorakoztatunk. A kockák egyik oldalát halványan megkenjük a lekvárral. A piskótaréteget megszórjuk a darált dió felével. 
  8. Rákanalazzuk a lekvár felét és óvatosan elsimítjuk.
  9. Erre rétegezzük a csokoládéhab felét és szintén elsimítjuk.
  10. Ezután következik a második piskótaréteg, majd dió, lekvár és csokoládéhab.
  11. A hab tetejét szépen elegyengetjük, meghintjük a durvára vágott dióval és megcsorgatjuk a maradék csokoládészósszal. Tálalásig hűtőben tartjuk.














Nekem kimaradt egy kicsi mindenből, így készült még két kis adag pohárban is. Igaz, azok "csak" egy rétegűek lettek. :) Ha valaki kicsit nagyobb tálban készíti, minden belefér. ;)