Még 2018 őszén készítettem ezt a cukkinikrémet. Igen, azóta sok idő eltelt és sok minden történt. A recept és a fotók pedig feledésbe merültek. Mostanáig... De ugye szokták mondani: "Jobb későn, mint soha!" Most itt van. Igaz, napokig keresgéltem a jegyzeteim között -tiszta szerencse, hogy "csak" két doboz van tele mindenféle méretű és formájú kézzel írott cetlikkel :D -, kis kutakodás után még az ötletadó eredetit is megtaláltam. :) Azóta megfontoltabb vagyok és füzetbe jegyzetelek, bár nekem még azt is sikerül néha elkavarni... Viszont határozottan könnyebb megtalálni. :D A cukkinikrémhez anno nagyon klasszul illett a szőlős-diós rozskenyér.
Hozzávalók:
(a zöldségeket hámozva/tisztítva mérjük)
1,5 kg cukkini
30 dkg sárgarépa
30 dkg kápia paprika
1-2 db Jalapeño (vagy bármilyen erős paprika)
1 kg paradicsom
2 nagy vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
5 dkg cukor
~1 ek. só
1 dl olívaolaj
borsikafű (ízlés szerint)
kakukkfű (ízlés szerint)
- A cukkinit, sárgarépát, paradicsomot és a paprikát -mindkét félét- ledaráljuk.
- Egy nagy fazékban felhevítjük az olívaolajat és megdinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és rövid ideig együtt dinszteljük.
- A fazékba tesszük a darált zöldségeket. Fűszerekkel ízesítjük és alaposan elkeverjük.
- Közepes lángon, időnként megkeverve ~1 órát főzzük a cukkinikrémet. Ha esetleg darabosnak találjuk, botmixerrel pépesítjük. Újra forraljuk.
- Forrón tiszta -steril-, száraz üvegekbe töltjük. Lezárjuk és 1-2 percre fejtetőre állítjuk. Még forrón száraz dunsztba tesszük. Ha kihűlt, mehet is a kamrapolcra. :)