Oldalak

2015. február 28.

Boldog születésnapot Kisfiam ♥






A gyermekek világa...
 
Szeretnék egy zugot gyermekem szívének tündérvilágában.
Tudom, hogy a csillagokkal beszélget, és az ég lehajol hozzá, hogy megsimogassa:
szelíd felhők és szivárványok szórakoztatják.
Ők, akik szótlannak és mozdulatlannak tettetik magukat,
millió mesével odalopóznak az ablakához, és ezüsttálcákon ragyogó játékokat hoznak.
Szeretnék a gyermekem lelkének országútján menni, ahol nincsenek határok.
Ahol a történelemben ismeretlen királyoknak apródok visznek céltalan üzeneteket;
Ahol az Ész a törvényekből papírsárkányt csinál, a szél a hátára veszi és felrepül vele,
s az Igazság megszabadítja minden bilincsétől a Tényeket.

Rabindranath Tagore






Elérkezett hát a nagy nap! :) Csemete első születésnapja. Ezalatt az egy év alatt rengeteg minden történt. Ő most már mindenre rácsodálkozik és mi vele együtt fedezzük fel újra a világot. Sokat tanultunk egymástól, egymásról; és még ennél is többet nevetünk, mert a felfedezés nagyon mókás tud lenni. :) Rengeteg egyre izgalmasabb és érdekesebb dolog vár még ránk; így hát vígan tovább bandukolunk hármasban az úton, most már kéz a kézben, lépést tartva az apró lábikókkal. ♥









Meggyes-vaníliás torta első születésnapra


Hozzávalók egy 12 cm-es ♥ tortaformához:
A tésztához:
1 tojás
1 ek. cukor
1 ek. liszt
csipet só

A vaníliás-grízes krémhez:
2 dl + 2 ek. víz
2 púpozott ek. gríz
1 tk. méz
csipet őrölt Bourbon vanília
csipet só
1 tk. zselatinpor

A meggyes réteghez:
20 szem meggybefőtt
1 ek. víz
1 kk. zselatinpor

A meggyzseléhez:
0,5 dl meggylé a meggybefőttről
1 kk. zselatinpor

Dekorcukor a díszítéshez.

  1. A piskótához a tojást szétválasztjuk. A sárgáját cukorral világosra és simára keverjük. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A cukros masszához adjuk a lisztet, elkeverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjehabot. 
  2. Vajazott, lisztezett formába öntjük a tésztát és 180 °C-ra előmelegített sütőben ~10 perc alatt kisütjük a piskótát. Rácsra téve kihűtjük, félbe vágjuk.
  3. A grízes krémhez a grízt, mézet, őrölt vaníliát, sót kis lábasba tesszük. Hozzáöntünk 2 dl vizet és közepes lángon puhára és krémesre főzzük a grízt. Langyosra hűtjük. A zselatint kikeverjük 2 evőkanálnyi vízzel, majd a grízes krémhez keverjük.
  4. A sütőformát körben kibéleljük sütőpapírral, majd arra a tálra tesszük, amin majd szervírozzuk a tortát. A formába igazítjuk a piskóta egyik felét; egyenletesen megkenjük a grízes krémmel, majd befedjük a piskóta másik felével. Hűtőbe tesszük.
  5. A meggyet kimagozzuk, leturmixoljuk. Kis lábasban felmelegítjük, majd a tűzről levéve elkeverjük benne a vízben feloldott zselatint. Átmelegítjük, de nem forraljuk. Kissé kihűtjük, majd az így elkészült gyümölcspürével bevonjuk a torta tetejét. Visszatesszük a hűtőbe.
  6. A meggylevet felmelegítjük -néhány kanálnyi kivételével, amiben feloldjuk a zselatint-, elkeverjük a feloldott zselatinnal. Átmelegítjük, de nem forraljuk, kissé visszahűtjük, majd óvatosan a megszilárdult gyümölcspürére kanalazzuk. Visszatesszük a hűtőbe néhány órára. Tálalás előtt a formát óvatosan leemeljük a tortáról és leszedjük a sütőpapírt. A torta tetejét dekorcukorral díszítjük.




2015. február 27.

Kéksajtos mártogató









Ez az egyik kedvenc sajtos mártogatónk. A héten már másodszor készült, hála a 70. VKF!-nek. :) E forduló házigazdája Orsi, a Kabóca a konyhában blog írója. A forduló témája pedig egy igazán remek és sokoldalú étel, ez pedig nem más, mint a sajt. Imádjuk a sajtot, s ebből kifolyólag sajtnak mindig kell lenni itthon. :) Mert milyen jó az, ha az ember csak bekukkant a hűtőbe, vág egy szeletkét -lecsippent egy darabkát- és elmajszolja. ...csak úgy. :) 






 




Hozzávalók 4 személyre:
3 dkg kéksajt
3-4 db csemegeuborka
1 kis fej lilahagyma
1 kis doboz natúr joghurt (125g)
6 nagy ek. tejföl
3 ek. majonéz
1 ek. mustár
1 kk. citromlé
1 tk. cukor

bors
tárkony


  1. Egy tálkában elkeverjük a tejfölt, joghurtot, majonézt és mustárt. Hozzáadjuk a citromlevet, cukrot, fűszereket, majd jól kikeverjük. Belemorzsoljuk a kéksajtot.
  2. Az uborkát, hagymát apró kockákra vágjuk és a mártogatóba keverjük. Tálalás előtt néhány órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt jól átkeverjük. 












Mi most sült krumplival és salátával ettük, de hasábra vágott zöldségekkel is nagyon finom. ...és grillezett húsokhoz is remekül passzol. :)

2015. február 26.

Virslis tésztasaláta









A tésztasaláta klassz találmány. Rengeteg variációban készíthető, igazából még sosem sikerült kétszer ugyanúgy. :D Sokszor készült már virslivel is, bár eddig csak főzve került a salátába. Fűszerekkel sütve viszont sokkal finomabb. :) Ez az étel jó választás, ha könnyű ebédre vágyunk, de vacsorára, vagy vendégváráskor is remekül beválik.






Hozzávalók 2 személyre:
15 dkg kagyló tészta
3 db frankfurti virsli
2 ek. olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej lilahagyma
fél piros húsú kaliforniai paprika
fél kígyóuborka
4 ek. kukoricakonzerv
kis csokor petrezselyemzöld
2 ágacska borsikafű (lehet szárított is)
5 ek. tejföl
1 ek. mustár
3 ek. majonéz
1 ek. citromlé
fél kk. őrölt kurkuma

bors


  1. A tésztát kifőzzük, leszűrjük, melegen tartjuk. 
  2. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat. Rátesszük a kis kockákra vágott virslit. Fűszerezzük borsikafűvel, finomra vágott fokhagymával, pirosra sütjük, majd félre tesszük. 
  3. Az uborkát meghámozzuk, a paprikával és lilahagymával együtt kis -akkorára, mint egy kukoricaszem- kockákra vágjuk. A tejfölt kikeverjük a mustárral, majonézzel, ízesítjük sóval, borssal, kurkumával, citromlével. 
  4. A tésztát tálba tesszük, hozzáadjuk a zöldségeket, a finomra vágott petrezselymet, a virslit -ezekből keveset félre teszünk a tálaláshoz-, majd ráöntjük a tejfölös mártást és alaposan átkeverjük. Ha langyosra hűlt, hűtőbe tesszük ~1 órára, de fogyaszthatjuk frissen is. 
  5. Tálaláskor petrezselyemmel, borsikafűvel és sült virslikockákkal díszítjük.








A receptet megtaláljátok a Kifőztük februári számában is. :)

2015. február 24.

Kelkáposzta főzelék









Elég rég volt utoljára kelkáposzta főzelék itthon. Mert hogy, rég volt itthon kelkáposzta. :D De most a vásárlással hazajött egy szép nagy fej, amiből először a zöldséges sült rizsbe került néhány levél. Majd készült belőle rakott kel és végül még főzeléknek is maradt. ...amin Csemetével osztoztunk. Persze az övé kicsit másképp készült. :D






Hozzávalók 4-6 személyre:
40 dkg burgonya tisztítva
40 dkg kelkáposzta
3 ek. olaj
3 ek. sima liszt
2 gerezd fokhagyma
1 ág borsikafű

köménymag
4 ek. tejföl

  1. A burgonyát felkockázzuk, sós vízben feltesszük főni. A kelkáposztát leveleire szedjük. A nagy ereket kivágjuk, majd a leveleket ~4x4 cm-es négyzetekre szeljük és a fövésben lévő burgonyához adjuk a borsikafűvel együtt. A zöldségeket félpuhára főzzük.
  2. Olajból és lisztből világos rántást készítünk, amit reszelt fokhagymával és köménymaggal ízesítünk. Folyamatos keverés mellett felengedjük a zöldségek főzővizével -nem kell az összes; a borsikafüvet is kivesszük-, majd átszedjük a burgonyát és káposztát is. Hozzáadjuk a tejfölt -sózzuk, ha kell- és összeforraljuk.








Mi most sült oldalassal ettük, de natúr sült hússal, vagy sült virslivel is nagyon finom. :)


2015. február 23.

Kis botló táltosok






Várnai Zseni : Kis botló táltosok



És elindultok vele egy sugaras reggel,
És felkapjátok őt és tipegve mentek, mentek,
És viszitek őt az első, első útra,
Kicsinyke lábak, botló táltosok...
A nagy világ majd rátok mosolyog,
A föld, a fű, a fa, virág nevet:
Egy bukdácsoló, induló gyerek;
A karja tárt, a szeme nyitva: szép!

Botlik, kacag, és újra botlik: lép!
Vigyázzatok kis táltosparipák!
Mert gidres-gödrös, gáncsos a világ,
Vigyázzatok!
A föld az minden kisgyerekhez jó,
Ki tiszta lábbal indul rajta el,
Az nem bánt majd, az dajkálgat, ölel,
De hátán annyi kő, kavics és gaz,
Én féltem őt, én féltem őt, igaz;
Vigyázzatok!

Mert drága ő!
A szeme, arca, ajka csak nevet,
Még mindenkit szeret,
Még minden jó és tiszta benne van,
S mögötte út még nincsen semmi sem,
Mint akinek meseország izen,
Csak menne, menne már;
Vigyázzatok!

Karomon hordtam ölbéli bubám...
És ajnároztam, földre sose ért,
De két karomba már belé nem fért,
A földre lépett ő,
Vigyázzatok!
 
Mert hív a föld, s ti érzitek, hogy hív,
Viháncoló, kicsiny mesecsikók...
De jönnek utak, rossz utak és jók
És ti csak mentek, messze tőlem el,
Mert a távolság mesél, énekel,
Mert a távol aranyszínekbe szőtt...
Az én karom már szűk határ, tudom, -
Vigyétek majd az igaz útra őt,
Kis táltosok.





2015. február 22.

Vaníliás piskóta












Néha nem is kell más, mint egy könnyű piskóta és egy csésze tea ahhoz, hogy az ember békésen élvezhesse a vasárnap délutáni napsütést. :) Néha még ennyi sem kell... elég a napsütés és a tudat, hogy mindjárt itt a tavasz! :D De persze egy szelet süteménnyel még lehet fokozni a hangulatot. ;)










Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
6 tojásfehérje (szobahőmérsékletű)
6 ek. sima liszt
8 ek. porcukor
1 kk. sütőpor
csipet só
1 ek. citromlé
1 kk. őrölt Bourbon vanília

Eperdzsem a töltéshez és porcukor a hintéshez.

  1. A tojásfehérjét a cukorral és citromlével kemény habbá verjük. Beleszitáljuk a sütőporos lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, vaníliát és óvatosan összeforgatjuk a tésztát. Vigyázzunk, hogy ne törjük nagyon a habot.
  2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A formát kibéleljük sütőpapírral.
  3. A tésztát a formába töltjük, elegyengetjük, majd ~25-30 perc alatt kisütjük a piskótát. 
  4. Rácsra téve kihűtjük, majd félbe vágjuk és megtöltjük néhány evőkanálnyi eperdzsemmel. A tetejét porcukorral hintjük.







2015. február 20.

Csodák csodája












Várnai Zseni - Csodák csodája

Tavasszal mindig arra gondolok,
hogy a fűszálak milyen boldogok:
újjászületnek, és a bogarak,
azok is mindig újra zsonganak,
a madárdal is mindig ugyanaz,
újjáteremti őket a tavasz.

A tél nekik csak álom, semmi más,
minden tavasz csodás megújhodás,
a fajta él, s örökre megmarad,
a föld őrzi az életmagvakat,
s a nap kikelti, minden újra él:
fű, fa, virág, bogár és falevél.

Ha bölcsebb lennék, mint milyen vagyok,
innám a fényt, ameddig rám ragyog,
a nap felé fordítnám arcomat,
s feledném minden búmat, harcomat,
élném időmet, amíg élhetem,
hiszen csupán egy perc az életem.

Az, ami volt, már elmúlt, már nem él,
hol volt, hol nem volt, elvitte a szél,
s a holnapom? Azt meg kell érni még,
csillagmécsem ki tudja, meddig ég?!
de most, de most e tündöklő sugár
még rám ragyog, s ölel az illatár!

Bár volna rá szavam vagy hangjegyem,
hogy éreztessem, ahogy érezem
ez illatot, e fényt, e nagy zenét,
e tavaszi varázslat ihletét,
mely mindig új és mindig ugyanaz:
csodák csodája: létezés… tavasz!





















Virágok a szüleim kertjéből és egy sétáról. :)

2015. február 19.

Zöldséges rizs csirkemájjal - Csemetekonyha






Egy újabb rizses étel, ezúttal zöldségekkel és csirkemájjal. Bizony! :D Csemete szereti a csirkemájat. Úgy örültem neki, mert hát lássuk be, azért a máj igen megosztó étel tud lenni. Nem csodálkoztam volna, ha első kóstolásra nem tetszik, de erről szó sem volt. A máj és a zöldség már igazi "felnőtt" levesben főtt, méghozzá májgombóclevesben. :) De nyugodtan főzhetünk csirkehúslevesbe is egy kis májat és némi plusz zöldséget a csemetéknek. Persze a fűszerezéssel azért illik csínján bánni. ;)






Elkészítés:
  1. Egy kis bögre rizst (~1,5 dl) alaposan átmosunk. Egy kis fazékban vizet forralunk, amit gondolatnyi sóval ízesítettünk. A rizst a forrásban lévő vízbe szórjuk, majd addig főzzük, míg krémes állagú lesz és a rizsszemek majdnem teljesen szétfőnek. Főzés közben a vizet pótoljuk, ha szükséges.
  2. Egy adagot kiveszünk, a többit kihűtjük, majd lefagyasztjuk későbbi felhasználásig. Esetleg néhány adagot a hűtőben is tárolhatunk, jól záródó dobozokban egy-két napig.
  3. A rizst langyosra hűtjük, majd sárgarépával, paszternákkal és csirkemájjal tálaljuk. Az egészet annyira pépesítjük, amennyire a Csöpp igényli. Lehet elég, csak villával áttörni, de lehet turmixolni is. Ez utóbbi esetben lehet, hogy szükséges némi plusz folyadék -forralt, langyosra hűtött víz- hozzáadása.


 

2015. február 18.

Fűszeres sörlepény - Szakácsmustra 8.









Már a nyolcadik fordulónál tart a szakácsmustra -melyet anno Sasó hívott életre- és én még csak most játszom először. Eddig valahogy mindig lemaradtam, pedig már sok kedvencem főztjét végigkóstolták a többiek. :) Jelen forduló házigazdája azŐrültSzakács, aki az Őrülten jó ételek blog írója. Nagyon megörültem, mikor láttam, hogy újabb fordulóhoz érkezett a játék, Frank Júlia neve pedig igen ismerősen csengett. Hatalmas lelkesedésemben nekiültem a könyvespolcnak, hogy szakácskönyvet vadásszak, ám legnagyobb meglepetésemre -bár szentül meg voltam győződve, hogy birtokában vagyok a "tudásnak"- egy szem recept nem sok, annyit sem találtam. ...nem hogy komplett szakácskönyvet. El is kenődtem, de aztán Judit a FecskeFészek blog írója segítségemre sietett -amit ezúton is nagyon köszönök- és rengeteg remek receptet küldött, így most már én is jelentkezhettem a játékra. :D
A recepten -jó szokásomhoz híven :)- némiképp módosítottam és készítettem hozzá mártogatót is. Egy nagy tál vegyes salátával tálalva könnyű ebéd lett a sörkorcsolyából. :)







 

Hozzávalók ~15 db lepényhez:
40 dkg burgonya (tisztítva)
1 dl citromos, alkoholmentes sör
5 ek. finom liszt
1 tojás
2 gerezd fokhagyma
1 tk. sütőpor
1 ek. olívaolaj

bors
szerecsendió
lestyán
kevés olívaolaj a sütéshez

A mártogatóhoz:
1 kis pohár natúr joghurt (125g)
3 ek. tejföl
3 dkg kéksajt
néhány szál metélőhagyma

  1. A burgonyát lereszeljük, majd a többi hozzávalóval együtt kikeverjük a "lepénytésztát". 
  2. Serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, majd a tésztából, kisebb adagokat kanalazunk a serpenyőbe. Eligazgatjuk a lepényeket, majd mindkét oldalukat pirosra sütjük.
  3. A mártogatóhoz a joghurtot és tejfölt kikeverjük. Belemorzsoljuk a kéksajtot és finomra vágott metélőhagymával ízesítjük.








Az eredeti recept 2 dl "rendes" sört és 2-3 evőkanálnyi lisztet ír a "tésztához", de ezekkel a mennyiségekkel olyan híg lett volna, hogy biztosan nem lehet belőle lepényeket sütni. Még az 1 dl sör is majdnem sok lett. :) Lestyán helyett pedig késhegynyi őrölt gyömbér szerepel a fűszereknél, de én most nem voltam gyömbéres hangulatban, így lestyánt használtam, ami remekül illik a burgonyás ételekhez.

2015. február 17.

Lélekvidítók


















Rachel Ruysch - Virágcsokor vázában, Flower in a Vase, 1682-1684 körül
a Szépművészeti Múzeumból












...szülinapi virágok...