A gyermekek világa...
Szeretnék egy zugot gyermekem szívének tündérvilágában.
Tudom, hogy a csillagokkal beszélget, és az ég lehajol hozzá, hogy megsimogassa:
szelíd felhők és szivárványok szórakoztatják.
Ők, akik szótlannak és mozdulatlannak tettetik magukat,
millió mesével odalopóznak az ablakához, és ezüsttálcákon ragyogó játékokat hoznak.
Szeretnék a gyermekem lelkének országútján menni, ahol nincsenek határok.
Ahol a történelemben ismeretlen királyoknak apródok visznek céltalan üzeneteket;
Ahol az Ész a törvényekből papírsárkányt csinál, a szél a hátára veszi és felrepül vele,
s az Igazság megszabadítja minden bilincsétől a Tényeket.
Rabindranath Tagore
Elérkezett hát a nagy nap! :) Csemete első születésnapja. Ezalatt az egy év alatt rengeteg minden történt. Ő most már mindenre rácsodálkozik és mi vele együtt fedezzük fel újra a világot. Sokat tanultunk egymástól, egymásról; és még ennél is többet nevetünk, mert a felfedezés nagyon mókás tud lenni. :) Rengeteg egyre izgalmasabb és érdekesebb dolog vár még ránk; így hát vígan tovább bandukolunk hármasban az úton, most már kéz a kézben, lépést tartva az apró lábikókkal. ♥
Meggyes-vaníliás torta első születésnapra
Hozzávalók egy 12 cm-es ♥ tortaformához:
A tésztához:
1 tojás
1 ek. cukor
1 ek. liszt
csipet só
A vaníliás-grízes krémhez:
2 dl + 2 ek. víz
2 púpozott ek. gríz
1 tk. méz
csipet őrölt Bourbon vanília
csipet só
1 tk. zselatinpor
A meggyes réteghez:
20 szem meggybefőtt
1 ek. víz
1 kk. zselatinpor
A meggyzseléhez:
0,5 dl meggylé a meggybefőttről
1 kk. zselatinpor
Dekorcukor a díszítéshez.
- A piskótához a tojást szétválasztjuk. A sárgáját cukorral világosra és simára keverjük. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A cukros masszához adjuk a lisztet, elkeverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjehabot.
- Vajazott, lisztezett formába öntjük a tésztát és 180 °C-ra előmelegített sütőben ~10 perc alatt kisütjük a piskótát. Rácsra téve kihűtjük, félbe vágjuk.
- A grízes krémhez a grízt, mézet, őrölt vaníliát, sót kis lábasba tesszük. Hozzáöntünk 2 dl vizet és közepes lángon puhára és krémesre főzzük a grízt. Langyosra hűtjük. A zselatint kikeverjük 2 evőkanálnyi vízzel, majd a grízes krémhez keverjük.
- A sütőformát körben kibéleljük sütőpapírral, majd arra a tálra tesszük, amin majd szervírozzuk a tortát. A formába igazítjuk a piskóta egyik felét; egyenletesen megkenjük a grízes krémmel, majd befedjük a piskóta másik felével. Hűtőbe tesszük.
- A meggyet kimagozzuk, leturmixoljuk. Kis lábasban felmelegítjük, majd a tűzről levéve elkeverjük benne a vízben feloldott zselatint. Átmelegítjük, de nem forraljuk. Kissé kihűtjük, majd az így elkészült gyümölcspürével bevonjuk a torta tetejét. Visszatesszük a hűtőbe.
- A meggylevet felmelegítjük -néhány kanálnyi kivételével, amiben feloldjuk a zselatint-, elkeverjük a feloldott zselatinnal. Átmelegítjük, de nem forraljuk, kissé visszahűtjük, majd óvatosan a megszilárdult gyümölcspürére kanalazzuk. Visszatesszük a hűtőbe néhány órára. Tálalás előtt a formát óvatosan leemeljük a tortáról és leszedjük a sütőpapírt. A torta tetejét dekorcukorral díszítjük.
♥