Ez is egy olyan desszert, amivel már évek óta szemezek, de eddig váratott magára. Ennek legfőbb oka az, hogy habcsók nálunk jellemzően karácsony táján készül... Olyankor viszont nincs friss eper. :D No nem, mintha olyan bonyolult lenne a habcsók, csak elég ritkán sütök. A "nagy áttörés" most annak köszönhető, hogy a tavaly elültetett eperpalántákon szép számmal érik a finom édes gyümölcs. A saját eper mellé pedig "muszáj" volt habcsókot is sütni. :D Ez a desszert amúgy amilyen egyszerű, olyan finom és igen sok variációja létezik. Pedig csak három -na jó, négy- hozzávaló. :D Én most szimplán, rétegezve készítettem.
Az epret nagyságtól függően 4-8 cikkre/kockára vágjuk. Lehintjük 1 evőkanál porcukorral. Átforgatjuk, félre tesszük.
A habtejszínt 1 evőkanál porcukorral lágy habbá verjük.
A cukrozott eper felét elosztjuk 4 pohárban. Az eper tetejére tördeljük a habkarikákat, erre tejszínhabot kanalazunk, majd elosztjuk rajta a maradék epret.
A desszert tetejét habcsókkal díszítjük, azonnal fogyasztjuk.
Ez a szendvicskrém amilyen egyszerű, olyan finom. :) Alig pár hozzávaló -igaz, nem biztos, hogy ezekből mindig van otthon :D-, egy-két perc és már ehetjük is. Nekem most épp volt egy kis sajt, egy kis mascarpone, gondoltam miért is ne lehetne egy jó kis sós krémet gyártani. A csíra menet közben csatlakozott a többiekhez és ez igen jó választásnak bizonyult. :)
Hozzávalók: 25 dkg mascarpone 8 dkg márványsajt 1 csipet só 1/2 gerezd fokhagyma reszelve 2 marék vegyes csíra finomra vágva A tálaláshoz: frissen sült zsemle vagy kalács vegyes csíra
A mascarponét tálba tesszük, a márványsajtot belemorzsoljuk.
Hozzáadjuk a fokhagymát, a finomra vágott csírát, ízesítjük sóval és alaposan kikeverjük a krémet. Fogyasztásig hűtőben tartjuk.
Tálaláskor frissen sült zsemlét, kalácsot és vegyes csírát kínálunk hozzá.
A receptet megtaláljátok a Kifőztük májusi számában is. :)
Ma egy jó kis felhőszakadással indult a nap és hűvösebb lett az idő, így aztán bátran bekapcsoltam a sütőt. :) Bár még a nyárias meleg sem tántoríthat el egy jó kis mákos sütitől -mert az bármikor jöhet-; elvégre nem kell ott állni a sütő mellett, ügyesen csinálja a dolgát egyedül is. :D Szeretem a kelt rétest, mert kiadós és sokáig puha marad. Bár a sokáig igen relatív... :D Most a mák mellé áfonya is került a töltelékbe, mert azt is nagyon szeretem. Így egy kicsit fanyar és kellemesen gyümölcsös lett. :)
Hozzávalók egy 20x32x7 cm-es tepsihez: A tésztához: 50 dkg sima liszt 4 ek. zsír 1 tojássárgája 3 dl langyos tej 2 dkg élesztő 2 ek. cukor 1 tk. 10%-os ecet 1 csipet só
A töltelékhez: 25 dkg darált mák 12 dkg cukor 1,25 dl tej 1 nagyobb alma tisztítva, reszelve 1 citrom reszelt héja 5-6 ek. áfonyalekvár A tálaláshoz: porcukor
A töltelékhez a mákot, a cukorral, az almával, a citromhéjjal és a tejjel felfőzzük. A tűzről levéve kihűtjük, majd belekeverjük az áfonyalekvárt.
A tésztához a tejben 1 kanál cukorral és 1 kanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet tálba mérjük és a többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
A cipókat egyenként ~30x30 cm-es négyzet formára nyújtjuk. Elosztjuk rajtuk a tölteléket, nem túl szorosan feltekerjük és a sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé fektetjük.
180°C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve langyosra hűtjük. Felszeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.