Néha úgy megfeledkezem róla, pedig gyerekkorom óta imádom. :) Az egyik legjobb köret. Sokszor készítettem, sokféleképpen, most ez a krémes a kedvenc. :) Igazából simán elmegy főételnek is; csak egy kis reszelt sajt a tetejére és tádámm! :D Most sült oldalas mellé ettük, de jól passzol bármihez, amihez a "sima" pergős zöldborsós rizs.
Hozzávalók 4 személyre:
1 bögre rizs (3 dl)
1 kis fej vöröshagyma
30 dkg zsenge zöldborsó (lehet fagyasztott is)
5 dl húsleves alaplé
~4 dl meleg víz
3 ek. olívaolaj
só
bors
friss petrezselyem
friss borsikafű
- A rizst szitában, folyó víz alatt kicsit átmossuk, majd alaposan lecsepegtetjük. Egy lábasban felforrósítjuk az olajat és aranyszínűre pirítjuk rajta a finomra vágott hagymát. Rátesszük a lecsepegtetett rizst, a borsót és közepes lángon ~3-4 percig kevergetve pirítjuk/dinszteljük. Megborsozzuk.
- Az alaplevet közben megmelegítjük, majd apránként ezzel kezdjük felengedni a rizst. Először csak annyit teszünk rá, ami épp ellepi és néha megkeverve elkezdjük puhára főzni a rizst. (Nagyjából úgy járunk el, mintha rizottót készítenénk.)
- Ha a rizs felszívta a folyadékot, újabb adag alaplé/víz következik. Ezt addig folytatjuk, míg a rizs és a borsó megpuhul és az étel krémes állagú lesz. A végén még ízesíthetjük sóval; attól függ, milyen volt az alaplé.
- Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel és borsikafűvel szórjuk meg.
A receptet megtaláljátok a Kifőztük augusztusi számában is. :)
Ezt én is nagyon szeretném, és pont azért, mert krémes. A rizs nem tartozik a kedvenceim közé, de egy idő óta mégis lecsúszik. A te recepted nagyon tetszik. :)
VálaszTörlésDe jó! Akkor már küldöm is a kóstolót! :) Nekem is jobban tetszik a krémes változat, lehet, hogy azért, mert kicsit a rizottóhoz hasonlít. :)
Törlés