Nagyon-nagyon régóta szerettem volna ilyen sütőformát. :) Annyira tetszenek az ebben készült kelt tészták. Most végre felavathattam. Igaz, először nem hagyományos panettone készült benne, de így nyár elején talán nem is baj, hogy nem karácsonyi kalácsot sütöttem. :D ...és persze nem is "csak" panettone sülhet ebben a formában. ;) Most, hogy kicsit hűvösebb lett -már az elmúlt napokhoz képest-, bátran be lehet kapcsolni a sütőt.
Hozzávalók egy ~16 cm-es formához:
30 dkg liszt
20 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
3,5 dl langyos tej
3 ek. méz
3 dkg friss élesztő
5 dkg hántolt napraforgómag
10 dkg mazsola
1 kk. őrölt fahéj
3 ek. olívaolaj
csipet só
Továbbá:
kevés vaj a forma kikenéséhez
porcukor a tálaláshoz
- A tésztához a tejben a mézzel és egy evőkanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt. A liszteket tálba mérjük. Hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, a fahéjat, a napraforgómagot és az átmosott, lecsepegtetett mazsolát. A felfuttatott élesztővel együtt összeállítjuk a tésztát.
- Cipóvá formázzuk és a kivajazott formába téve, 1 órát kelesztjük.
- A forma tetejére alufóliából kupolát formálunk, hogy sütés közben a tészta szabadon nőhessen, de ne égjen meg.
- 180°C-ra előmelegített sütőben ~70 perc alatt aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
- Langyosra hűtjük, majd a formából kivéve porcukorral hintve tálaljuk.
A receptet a Kifőztük májusi számában is megtaláljátok. :)
Hűha, izgalmas lehet a napraforgómag és a mazsola együtt ebben a szépséges panettonében! :) Boldogan megkóstolnám, és biztos vagyok benne, hogy ízlene. Már tartom is a tányéromat. :)
VálaszTörlés:) Ennek örülök, már repülnek is a szeletek!
Törlés