Fánk bármikor és bármilyen formában jöhet. Pláne, ha valami finomsággal van töltve. :) Meglehetősen régen volt fánk nálunk -bár ez viszonyítás kérdése-, ezért itt volt az ideje, hogy újra süssek. Most ez a töltött variáció készült. Kicsit tartottam tőle, hogy a mogyorókrém majd szabadulni szeretne sütés közben a fánkok belsejéből, de szerencsére nem így történt. :D A kis labdacsok pillanatok alatt elfogytak. Legközelebb lehet dupla adag készül. ;)
Hozzávalók 20-22 db-hoz:
A tésztához:
25 dkg burgonya (tisztítva)
25 dkg fehér tönkölyliszt
4 ek. langyos tej
2 dkg friss élesztő
1 kk. méz
1 evőkanál cukor vagy erythritol
1 tojás
2 ek. olaj
1 csipet só
Továbbá:
20-22 kk. mogyorókrém
- A burgonyát apró kockákra vágjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, áttörjük, majd kihűtjük.
- A mogyorókrémből kávéskanállal apró halmokat adagolunk egy kis darab sütőpapírra, majd a mélyhűtőben dermesztjük, míg a tészta megkel.
- Az élesztőt a tejben, a mézzel és egy evőkanálnyi liszttel felfuttatjuk. A tészta hozzávalóit tálba tesszük és kézzel ruganyos tésztává gyúrjuk. Letakarva, huzatmentes helyen ~30 percet kelesztjük.
- A tésztát lisztezett deszkára borítjuk és ~0,5 cm vastagra -közel négyszögletes formára- nyújtjuk. Gondolatban megfelezzük, majd a tészta egyik felére, egymástól egyenlő távolságra mogyorókrém-halmokat teszünk. Ráhajtjuk a tészta másik felét, a töltelék körül kissé lenyomkodjuk, majd 5 cm átmérőjű formával kiszaggatjuk a fánkokat.
- Bő, közepesen forró olajban -fedő nélkül- mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Először a fánkok teteje kerül az olajba. A megmaradt tésztát újragyúrjuk, míg az első adag sül, kelni hagyjuk, majd az előbbi módon nyújtjuk, töltjük, szaggatjuk és kisütjük. Porcukorral, vagy őrölt erythritollal hintve tálaljuk.
Gratulálok, gyönyörű a fotó, biztos finom a fánk is. A kérdésem: Mitől olyan szép fodros a fánk széle? Villával van kicsipkézve, vagy van valamilyen más technika? Köszönöm, ha megosztod velünk!
VálaszTörlésDe kedves vagy, köszönöm szépen! :)
TörlésA fánkok ravioli szaggatóval készültek, attól lettek ilyen kis fodrosak. :)
Már úgy vártam ezeket a csinos fánkocskákat! ♥ Olyan szépek a képek is róla, öröm nézni. Hát még enni! Kaphatok belőle? *.*
VálaszTörlésKöszi! ♥ Ez csak természetes! ...és aki ilyen szépen néz, annak dupla adag jár. ;)
Törlés