Hozzávalók 6 db 3,3 dl-es üveghez:
~3,5-4 kg paradicsom tisztítva
- A paradicsomot több vízben alaposan megmossuk, majd a bogyókat felkockázzuk, a kocsánynál lévő zöld részt kivágjuk. (A koktélparadicsomot és az apróbb bogyókat csak félbe vágtam, ezeknél nem vágtam ki a zöld részt.)
- A feldarabolt paradicsomot nagy lábosba tesszük és közepes lángon, néha megkeverve addig főzzük, míg a paradicsom levet ereszt és megpuhul.
- A megfőtt paradicsomot átpasszírozzuk, hogy eltávolítsuk a bogyók héját és magját, majd a paradicsomlét ismét felfőzzük. (Minél tovább főzzük, annál sűrűbb lesz a lé.)
- Eközben a tiszta, száraz üvegeket tepsibe sorakoztatva betesszük a sütőbe 75°C-ra, hogy átforrósodjanak. (Óvatosan bánjunk velük! Használjunk fogókesztyűt.)
- A kész paradicsomlét az előkészített üvegekbe szedjük, befőzőfóliával/celofánnal lezárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
...igen, ebben a paradicsomlében bizony úszkálnak magok is. :) A koktélparadicsom magja ugyanis olyan picike, hogy egy része átfért a passzírozón. :D
Idén -2017- megint nagyon klassz lett a paradicsomtermés, így ezen a nyáron ez volt a harmadik alkalom, hogy nekiláttam a paradicsomlé főzésnek. :) Most végre készültek róla új fotók is. ;)
Én pedig 100%-ig biztos vagyok benne, hogy nagyon is szükség van az ilyen receptekre, pl. az olyan (befőzésileg) tudatlan bloglátogatók számára, mint amilyen én vagyok. Most például rettentően hiányzik a kamrapolcról a házi paradicsomlé, úgyhogy most csak a tiédben gyönyörködhetek, miközben paradicsomos húsgombócról ábrándozom. :)
VálaszTörlésDe aranyos vagy! :) ♥
Törlés...hát ezt pedig gyorsan orvosolni kell! Küldöm máris fénypostával! Már teheted is a polcra! ;)
Annyira jó látni a celofános üvegeket!!!! Mint régen .... -- őőőőő, ha maradna a paradicsomos húsgombócból, betársulnék :) köszönöm, Lányok!
VálaszTörlésUgye? :D Örülök, hogy neked is tetszik!
TörlésAzt hiszem mindkettőnk nevében írhatom, hogy természetesen téged is várunk az asztalhoz szeretettel egy jó Macskanyelvféle húsgombócra! :)
Kedveskéim! Csavarzáras befőttes üvegbe forrón betöltve és lezárva tökéletesen működik. Az idén már 35 üveg megtelt. Így az üvegek a következő években csereszabatosak a dzsemes üvegekkel.
VálaszTörlésKedves Janó! Ez bizony kétségtelen, bár nálunk a csavarzáras befőttes üvegekbe inkább lecsó/befőtt/dzsem kerül. Ezek a kis üvegek nálunk igen beváltak, igaz, minden évben csak paradicsomlé kerül beléjük. ;) Remélem idén nálunk is szép termés lesz még, mert múlt nyáron örültünk, ha frissen tudtunk enni paradicsomot, így még az előző nyári leveket koptatjuk. :D
TörlésNekem is nagyon kéne már paradicsomot befőznöm, de még eddig nem jutottam oda. Most is tőled kell kérnem kóstolót. :D Gyönyörűek az új képek.♥
VálaszTörlésKöszönöm! ♥
TörlésMáris indítok, de nem csak kóstolónyi mennyiséget! ;)
De cuki vagy, köszönöm! ♥ Már ki is vettem egy adag darált húst a mélyhűtőből. :D Holnap paradicsomos húsgombóc lesz Ági -féle paradicsomléből. :)
Törlés