Oldalak

2014. július 7.

Pikáns csirke kuszkusszal és vadcseresznye-mártással









Vadcseresznye... ez volt a harmadik termék, amit a Bálint Csemegék közül választottam. :) Sokáig arra gondoltam, valamilyen édességet készítek vele, aztán végül változott a terv és elkészült a mártás. Frissen sültekhez, grillezett húsokhoz jól illik. Én most mustáros csirke mellé tálaltam.




 

Hozzávalók 4 személyre:
A csirkéhez:
1 egész csirkemellfilé
fél citrom leve
3 ek. mustár

bors
3 ek. olívaolaj

A vadcseresznye-mártáshoz:
3,5 dkg fagyasztva szárított vadcseresznye
2,5 dl langyos víz
1 kis fej lilahagyma
1 tk. barna mustármag
2 ek. cukor
csipet só
2 ek. olívaolaj
csipet fahéj
1 tk. étkezési keményítő

A kuszkuszhoz:
3 dl kuszkusz
4,5 dl zöldség alaplé
kis csokor újhagyma
kis csokor petrezselyem
3 ek. olívaolaj
fél citrom leve


  1. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk. A szeleteket tálba tesszük, meglocsoljuk citromlével, hozzáadjuk a mustárt, majd jó alaposan összeforgatjuk. Fél órát pihentetjük
  2. A kuszkuszt tálba -lehetőleg aminek van teteje- tesszük, leöntjük a forró alaplével, lefedjük és állni hagyjuk.
  3. A vadcseresznyét beáztatjuk a langyos vízbe. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, rátesszük a mustármagot és addig pirítjuk, míg pattogni kezdenek. Ekkor rátesszük az apró kockákra vágott hagymát, és tovább pirítjuk, míg a hagyma üvegesedni kezd. Meghintjük cukorral és kevergetve tovább pirítjuk, míg a cukor felolvad és elkezd karamellizálódni. A vadcseresznyét leszűrjük, levét felfogjuk. A gyümölcsöt a hagymára tesszük. Fűszerezzük csipet sóval, fahéjjal, majd hozzáadjuk az étkezési keményítővel kikevert "gyümölcslevet" is. Kevergetve készre főzzük a mártást. Félre tesszük.
  4. A húst grillserpenyőben, pici olajon aranybarnára sütjük. Közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  5. A kuszkusz ez idő alatt felszívta az alaplevet. Ha kell sózzuk. Hozzáadjuk az olívaolajat, citromlevet, a finomra vágott petrezselymet és a karikára vágott újhagymát, majd jól elkeverjük és már tálalhatunk is. :) 








A recept megtalálható a Bálint Csemegék nyári receptfüzetében.

4 megjegyzés:

  1. Klassz! Igazad van, nem kell mindig édességet csinálni abból, ami első látásra arra adna ihletet. :) Nagyon finom lehet ez mártás, kár, hogy elfogyott a vadcseresznyém. Na de majd legközelebb...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! Örülök, hogy tetszik! :) No akkor gyere és "cseresznyézzünk" egy tálból. :D

      Törlés
  2. Még sosem készítettem husihoz cseresznye mártást, de nagyon jól néz ki! Kaphatok vacsira belőle?

    VálaszTörlés