Nagyon sokszor megsütöttem már ezt a buktát. A tészta receptje az egyik kedvenc ajándék Rama füzetkémből van, ami még a szorgos "vonalkód-küldözgetős" időszakból származik. :) Szeretem ezt a kelt tésztát, mert gyorsan kész van és olyan jópofa, ahogy a kis "gyerek-bukták" ott ülnek a tepsiben. :D Most, hogy javában tombol a meggyszezon, gondoltam kipróbálom ezzel a gyümölccsel is.
Hozzávalók 20 db buktához:
A tésztához:
5 dkg olvasztott margarin
2,5 dkg friss élesztő
6 dkg cukor
1,25 dl langyos tej
40 dkg süteményliszt vagy sima liszt
2 db tojás
fél kk. só
A töltelékhez:
40 dkg friss meggy
3 ek. porcukor
fél kk. őrölt fahéj
3 ek. víz
1 púpozott ek. étkezési keményítő
Olvasztott margarin a kenéshez, porcukor a szóráshoz.
- Az élesztőt egy teáskanálnyi cukorral és egy evőkanálnyi liszttel felfuttatjuk a langyos tejben.
- A lisztet, sót, cukrot, tojásokat, olvasztott margarint tálba tesszük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és kézzel összeállítjuk a tésztát. Alaposan átgyúrjuk, majd letakarva ~30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
- Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, a porcukorral és fahéjjal együtt lábosba tesszük. Kicsit állni hagyjuk, majd ha már levet eresztett, felforraljuk, de nem főzzük. Hozzáadjuk a vízzel kikevert étkezési keményítőt, gyorsan elkeverjük, így besűrítjük vele a tölteléket. Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
- A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy 25x20x6 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- A tésztát lisztezett deszkán ~45x36 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd 20 részre vágjuk. A tésztanégyzetek közepén elosztjuk a tölteléket, majd egyenként kis buktákat formálunk. A tészták sarkait összefogjuk, majd a széleket összedolgozzuk (ez a rész kerül majd alulra). Egyenként körbekenjük őket olvasztott margarinnal, majd a tepsibe sorakoztatjuk a buktákat. A tetejüket is lekenjük margarinnal.
- Előmelegített sütőben ~20-25 perc alatt készre sütjük. Még langyosan meghintjük porcukorral, majd tálaljuk.
Gyáj, de édesek! :D Oltári klasszak a képek is, az embernek kedve támad azonnal nekiállni sütni, miután leette a képekről az egész tepsivel. Nagyon finom lehet, szinte süt róla. :)
VálaszTörlés:D Köszi! Eszegesd csak, majd később sütsz, ha hűvösebb lesz! :) ...amúgy tényleg nagyon szeretem ezt a tésztát, mert "hálás". :)
TörlésNagyon jó ötlet meggyel tölteni a buktát! Biztosan nagyon finom tőle, a tészta meg olyan puhának és foszlósnak tűnik...hmmm....
VálaszTörlésKöszi Csigabige! :) Igen, tényleg jól "vizsgázott" buktatöltelékként a meggy. Azt hiszem készül még párszor. ;)
TörlésNagyon tetszik, biztos finom is :) Mitől lett ilyen jópofa alakja a kis buktáknak?
VálaszTörlés:) Köszi! Örülök, hogy tetszik! A formázásnál csak összefogom a négy csücskét a tésztanégyzeteknek, azután összecsipkedem az illesztéseket. Így négyzetes lesz a bukta és ahogy egymás mellé teszem őket, megtartják a formájukat sülés közben is. :)
TörlésNagyon finom lett, én tojás helyett tejfölt tettem bele ��
VálaszTörlésDe jó! :) Nagyon örülök, hogy megtetszett és köszönöm, hogy megírtad! Tejföllel is biztos klassz. ;)
TörlésSzuper recept! Megláttam, megcsináltam és mind megettem! :-D Na mindet azért nem, de néhány buktácskák nekem is áldozatul estek. Én másfél adagot gyúrtam be. Ebből kiadós adag lett (36 db). Az egyik felét Meggyel a másikat meg almával töltöttem meg. Mindkettő nagyon finom lett, de a meggyes valahogy mindannyiunknál jobban bejött. Ezer köszönet ezért a csodás receptért. :-)
VálaszTörlésSzia! De aranyos vagy! Nagyon örülök, hogy megtetszett a recept és hogy nektek is ennyire ízlett. :) Almával is finom lehet, egyszer majd kipróbálom én is. ;) Köszönöm szépen, hogy megírtad! ♥
Törlés