A káposztafélék közül, talán a kelkáposzta az egyetlen, amit mindketten megeszünk sülve és főve is. :) Párom valahogy nincs kibékülve a többiekkel. Sebaj! Most, hogy lassan itt a tél, egyre többször kerülhet asztalra, most épp leves formájában. :) Elég tartalmas, így akár egytálételnek is ehetjük. Friss kenyérrel és tejföllel tálalva igazán laktató őszi-téli eledel. ;)
Hozzávalók 6 személyre:
10 dkg kolozsvári szalonna
kis fej kelkáposzta (~50 dkg)
50 dkg burgonya (tisztítva)
1 nagy szál sárgarépa
1 nagy szál petrezselyem gyökér
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kis darabka zeller
3 szál frankfurti virsli (jó a sima is :))
jó csipet köménymag
só
1 ek. zsír
A rántáshoz:
1-2 ek. zsír
1-2 ek. sima liszt
2 gerezd fokhagyma
őrölt pirospaprika
- A szalonnát és vöröshagymát apró kockákra vágjuk. A burgonyát felkockázzuk, a sárgarépát, petrezselymet, fokhagymát és virslit felkarikázzuk. A kelkáposztát leveleire bontjuk, a vastag ereket kivágjuk, majd a leveleket -én most ~4x4 cm-es darabokra vágtam- feldaraboljuk.
- Egy nagy fazékban felolvasztjuk a zsírt és lepirítjuk rajta a szalonnát. Rátesszük a hagymát, sárgarépát, gyökeret, a darabka zellert, beleszórjuk a köménymagot és ~5 percig kevergetve együtt dinszteljük őket. Rátesszük a fokhagymát, burgonyát, átforgatjuk, majd sózzuk és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Közepes lángon félpuhára pároljuk a zöldségeket.
- A levest felengedjük -tetszés szerinti mennyiségű vízzel-, majd beletesszük a kelkáposztát és a virslit. Míg megfőnek, elkészítjük a rántást. A zsírt megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, beletesszük a reszelt fokhagymát, picit pirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, átkeverjük, majd gyorsan, de óvatosan felengedjük egy kevés levessel. Csomómentesre keverjük, majd besűrítjük vele a levest. Egyet forralunk rajta és már tálalhatjuk is.
Milyen szép! Én nagyon szeretem:-)
VálaszTörlés:) Köszönöm! Akkor ezzel a tálkával már repítem is! ;)
Törlés