Nemrég újra sütöttem, s most alkalmam volt felavatni a klassz új pitekészítő célszerszámot. :D
Hozzávalók 4 db májas táskához:
1 csomag leveles tészta (itt most 4x125g-os kiszerelésű)
50 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
rozmaring
kakukkfű
majoránna
só
bors
1 ek. mangalicazsír
1 tojás
- A tésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk.
- A májat megtisztítjuk, hideg vízben átmossuk, majd ~2x2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát finomra vágjuk.
- Egy serpenyőben felolvasztjuk a zsírt üvegesre pirítjuk rajta a hagymát. Rátesszük a májat, átforgatjuk, fűszerezzük -sóval, borssal, fűszerekkel-, majd fedő alatt pár perc alatt készre pároljuk. A fedőt levesszük és kicsit elpárolunk a levéből, ha túl sok lenne. Vigyázzunk, ne szárítsuk ki a májat, akkor jó, ha marad egy kis szaftja. Ha kész, levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
- A tésztalapokat lisztezett deszkára tesszük, egyenként kissé kinyújtjuk, majd a pitekészítővel kiszúrjuk és megmintázzuk. (Egy lapból egy pite készül.)
- A pitékhez a teli tésztakört a pitekészítő aljába tesszük. Szélét körben lekenjük tojássárgájával, majd belehalmozzuk a töltelék negyedét. Ráhelyezünk egy rácsozott tésztakört, majd "megformázzuk" a pitéket.
- A formázóból óvatosan kivéve, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, tetejüket lekenjük tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal és előmelegített sütőben ~20 perc alatt készre sütjük.
Tipp: Ha nincs pitekészítőnk, a tésztalapokat egyenként ~25x15 cm-es téglalappá nyújtjuk. A lapok egyik rövidebb oldalának közepén 3-4 bevágást ejtünk, ez lesz majd a táska teteje. A téglalapok ép felére halmozzuk a tölteléket. A tészta széleit körben lekenjük tojássárgájával, majd a vágott részt a töltelékre hajtjuk. A tészta széleit villával összenyomjuk, tetejüket lekenjük tojássárgájával, majd a fentiek szerint készre sütjük.
A tészta sütési hőfoka és ideje márkánként változó lehet, ezért nézzük meg a csomagoláson, mit ajánl a gyártó.
Irtó jól néz ki! A nyers tészta betöltve pedig különösen tetszik. Ügyi vagy! :)
VálaszTörlésElárulok valamit: nem hiszed el, de a máj + tészta párosítást az egyik vendéglő utáltatta meg velem, amikor májas pizzát rendeltem. Aztán egyszer ettem májas fornettit, és azt hittem, ott maradok. :D Mégis úgy érzem, a tiédet szeretném, mert süt rőla, hogy nagyon finom. Olyan szeretettel csinálod, annyira látszik ám a képeken. :)
Ez csodás! Még a benzinkúton is elcsábulok a csirkemájas burekasra. Ez nyilván 1000x finomabb!
VálaszTörlésKöszi Macskanyelv! :) Ha hiszed, ha nem, egyszer én is "ráfaragtam" egy májas pizzára. Olyan száraz volt a máj, mintha fűrészport ettem volna. Azóta nem is ettem olyat. :D Májas fornetti dettó. :D De én ezen már nem is csodálkozom. ;) Annyira örülök, hogy tetszenek a képek! Ez aztán a kedves dicséret!
VálaszTörlésMuskátli Büfé: Örülök, hogy tetszik! Hát hiába... a máj ritka jó találmány. :D
VálaszTörlésAhhh, ez csodás. Ha én ezt a férjemnek elkészítem... (nagy kedvencek a májas ételek) :-)
VálaszTörlésKöszi Marka! Remélem ízleni fog! :)
VálaszTörlésTiszta Amerika: "a tésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk"
VálaszTörlésUgyehogyugye? :)
TörlésA jó múltkori kóstoló is nagyon ízlett, úgyhogy vevő vagyok az újabbra is ezekből a helyes kis korongokból. :)
VálaszTörlés:) Ennek igazán örülök! Már indulnak is! :)
TörlésA pitesütő célszerszámot hol lehet kapni? Én is szeretnél egy ilyent. Nagyon gusztán néznek ki a pitécskék, meggyel jobban el tudom képzelni! üdv. Ági
VálaszTörlésKedves Ági! Örülök, hogy tetszenek a piték! :)
TörlésHa a bevezető szövegben a félkövérrel írt pitekészítő szóra kattintasz, akkor a link "elvisz" a cookori.com oldalára, s ott megtalálod. :)
...és igen, meggyel is nagyon finom. Igazából az benne a jó, hogy bármivel megtölthetjük a pitéket, amit csak szeretünk. ;) Remélem tudtam segíteni!