Nagyon szeretem a kelt rétest. :) A meggyet és a mákot úgyszintén. :D A meggy és a mák is jól kijönnek egymással, pláne egy finom kelt tésztával. Kézenfekvő volt hát, hogy a "saját" meggy végéből - ami igazából Anyuéké-, készüljön valami ilyesfajta sütemény. Levesek után második fogásként, vagy délutáni teához, de akár vacsorára is elkészíthetjük.
Hozzávalók egy ~20x32x6 cm-es tepsihez: A tésztához: 50 dkg sima liszt 4 ek. zsír 1 tojássárgája 3 dl langyos tej 2 dkg friss élesztő 2 ek. cukor 1 tk. 10%-os ecet 1 csipet só A töltelékhez: 15 dkg mák 8 dkg cukor 30 dkg meggy (magozva) 2 ek. cukor ~1 dl víz 1 púpozott tk. étkezési keményítő
A töltelékhez a mákot a 8 dkg cukorral megdaráljuk.
A meggyet a 2 evőkanál cukorral kis lábasban felfőzzük, majd a vízben elkevert étkezési keményítővel besűrítjük. A tűzről levéve hűlni hagyjuk.
A tésztához a tejben 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet tálba mérjük és a többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát. Letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát félbe osztjuk, ezeket cipóvá formázzuk és ~30 percet pihentetjük.
A sütőt közben előmelegítjük 185°C-ra.
Pihentetés után a cipókat lisztezett deszkán egyenként 30x30 cm-es négyzet formára nyújtjuk.
Elosztjuk rajtuk a mákos, majd a meggyes tölteléket. Nem túl szorosan feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé fektetjük.
Előmelegített sütőben ~30-35 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve langyosra hűtjük. Felszeleteljük és porcukorral hintve tálaljuk.
Az ilyen borongós, esős időben igazán jólesik egy kis nyár. Legalább a tányéron. :D Ez a fűszeres ragu nagyon gyorsan elkészül és igazán könnyű. Ha valakinek mégis hiányzik mellőle "valami", akkor grillezett húsok, vagy natúr sültek mellé akár köretként is kínálhatjuk. :)
Hozzávalók: 1 fej lila hagyma 2 gerezd fokhagyma 4 dl paradicsomlé 4 nagy paradicsom (hámozva) 48 dkg csicseriborsó (konzerv) 2 ek. baharat 1 ek. őrölt pirospaprika só 2-3 ek. olaj 1-1 marék zöld és fekete olívabogyó
Egy nagy serpenyőben felhevített olajon ledinszteljük a finomra vágott lila hagymát. Fűszerezzük, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és kicsit átpirítjuk.
Felengedjük a paradicsomlével, belekeverjük a csicseriborsót és a kockákra vágott paradicsomot. Takarék lángon addig pároljuk, míg a paradicsomkockák megpuhulnak és az étel szaftja besűrűsödik.
Belekeverjük az olívabogyót néhány percig még pároljuk, majd forrón tálaljuk. Lepénykenyeret, párolt rizst és joghurtot kínálunk mellé.
A receptet a Kifőztük magazin februári számában is megtaláljátok. :)
Ilyen borongós, esős időben érdemes bekapcsolni a sütőt és készíteni valami finomságot. Ez a kuglóf ilyen alkalmakra -is- jó választás lehet. :) Roppant egyszerű, mégis a fehércsoki, a pisztácia és a hibiszkusz klasszul feldobja. :)
Hozzávalók: A tésztához: 35 dkg sima liszt 8 dkg vaj 8 dkg cukor 3 tojássárgája 2,5 dl tej 2 dkg friss élesztő 7 dkg sótlan, pörkölt pisztácia durvára vágva 10 dkg fehércsokoládé durvára vágva 1 csipet só A díszítéshez: 10 dkg fehércsokoládé 3 dkg sótlan, pörkölt pisztácia durvára vágva 1/2 ek. szárított hibiszkuszvirág Továbbá: zsír és liszt a formához
Az élesztőt 1 kanál cukorral 1 dl langyos tejben felfuttatjuk.
A cukrot a vajjal és a tojássárgájával kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Elkeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a pisztáciát, a fehércsokoládét, a sót és fakanállal -vagy géppel- simára dolgozzuk a tésztát.
Zsírozott, lisztezett formába öntjük és huzatmentes helyen ~50 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát 190°C-ra előmelegített sütőben ~35-40 perc alatt -tűpróba- kisütjük.
A formából óvatosan kivéve, rácsra téve kihűtjük.
A díszítéshez a csokoládét gőz felett felolvasztjuk. Megcsorgatjuk vele a kuglófot, majd megszórjuk pisztáciával és hibiszkuszvirággal.
A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin májusi számában is. :)