Egy kicsit elkapott az "indiai hullám". :) Ha már a nyár is olyan, mint Indiában... Miért ne költözhetne be a konyhába is, a maga fűszerességével és különleges ízeivel. Évek óta készítek sárgabarack chutney-t. Finoman csípős, pikáns, édes, fűszeres. Jól illik sültekhez, előételekhez, a megszokott mártások, vagy szószok mellett. A fűszerezést mindenki a saját ízlésének megfelelően variálhatja. Ez benne a jó, ...nincs két egyforma. :)
Hozzávalók 5 db 370 ml-es üveghez:
1,25 kg sárgabarack (mag nélkül, héjastól)
3 közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 szem savanykás alma (hámozva)
5 ek. cukor
6 ek. fehérborecet (5%-os)
1 dl víz
2 tk. őrölt gyömbér
1 tk. őrölt szegfűszeg
2 tk. őrölt fahéj
8-10 szem szecsuáni bors (mozsárban megtörve)
1 kis chilipaprika vagy chilipehely
só
bors
4 ek. olívaolaj
- Egy lábosban felhevítjük az olajat és üvegesre dinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott almát és barackot. Ez utóbbiból egy jó maréknyit félre teszünk.
- Ízesítjük gyömbérrel, szegfűszeggel, fahéjjal. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott chilipaprikát és fokhagymát.
- Kevés vizet öntünk alá, majd kis/közepes lángon ~1,5 óra alatt sűrűre főzzük a chutney-t. A főzés vége előtt 10 perccel hozzáadjuk a félretett barackot is.
- Frissen tálaljuk, vagy forrón üvegekbe szedjük és egy napra száraz dunsztba tesszük.
Én egyszer csináltam kivichutney-t, nagyon ízlett, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy sárgabarackból is tetszene. A tiéd nagyon klassz, már bele is nyaltam a tálkába, és ha nem vigyázol, megeszem az egészet. :D ;)
VálaszTörlés:D Csak egész nyugodtan! Pont jó lesz kóstolónak és ha ízlik, akkor már viheted is a neked készített üveggel. ;)
TörlésHogy te milyen drága vagy! Puszi érte! :)
Törlés*.* ♥
VálaszTörlésEz aztán érdekesnek tűnik ezzel a fűszerezéssel! Felcsigázott! :)
VálaszTörlés:D Ennek igazán örülök! Remélem ízleni fog, ha kipróbálod!
TörlésMegcsináltam, eszméletlen jó lett. Kösz a receptet!
VálaszTörlésDe örülök neki! :) Köszönöm szépen, hogy megírtad!
Törlés