Hozzávalók egy 20x20x4 cm-es sütőformához:
A tésztához:
25 dkg sima liszt
5 dkg rétes liszt
12 dkg zsír vagy 15 dkg vaj
2 ek. cukor
1 tojás
1 ek. tejföl
csipet só
A töltelékhez:
1 kg alma
10 dkg cukor
1 kk. őrölt fahéj
késhegynyi őrölt szegfűszeg
2 marék durvára vágott dióbél
1-2 ek. zsemlemorzsa
A tetejére:
1 tojássárgája
1-2 ek. tej
1 marék durvára vágott dióbél
1 cs. vaníliás cukor
- A töltelékhez az almát meghámozzuk, megfosztjuk magházától, majd lereszeljük. Egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, szegfűszeget és addig pároljuk, míg a leve elfő. A tűzről levéve kihűtjük.
- A tészta hozzávalóit gyorsan összedolgozzuk, majd a kész tésztából két lapot nyújtunk. Az egyik legyen picit nagyobb, mint a forma.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A nagyobb lapot a formába igazítjuk úgy, hogy kis peremet alakítunk ki; meghintjük kevés zsemlemorzsával, dióval, majd elosztjuk rajta az almát.
- Ráhelyezzük a másik lapot, tejjel elkevert tojássárgájával megkenjük. Rászórjuk a diót, a vaníliás cukrot és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha a dió nagyon pirulna a tetején, tegyük kicsit lejjebb a sütőben.
- Ha kihűlt, tetszés szerint szeleteljük, porcukorral hintve tálaljuk.
Ez az almás béles épp olyan, ahogyan én szeretem, ill. szeretném, mert hogy épp azért nem szeretem, mert nagyon kevés olyat ettem, ami úgy néz ki, mint a tiéd. Azaz vékony tészta, sok töltelék, dió és fahéj, és úgy egyáltalán: szemrevaló is. Látszik rajta, hogy finom. Nagyon ügyi vagy! :)
VálaszTörlésKöszi! Aranyos vagy! :) Ezer éve nem sütöttem már és most volt dió is és alma is. Én is úgy szeretem, ha több a töltelék, mint a tészta. Mondjuk ezért egy kicsit nehezebb szeletelni és frissen csak villával lehet szépen enni, de annyi baj legyen. :D
VálaszTörlésAnnyi baj legyen. Mellesleg én szeretek rondán enni. Az olyan jó. :D A képen ennek ellenére nagyon szép a szelet, és gondolom, nem vártál 1 hetet vele a fotó kedvéért, hogy jól összeálljon és kőkemény legyen. Vagy ez már egy ehetetlen szelet? :D Nyugi, csak vicceskedek,látszik, hogy friss, épp hogy kihűlt.
VálaszTörlés:D Bizony nem vártam. Igazából két nap múlva már egy morzsa sem volt. ...és igen, én se villával ettem. ;)
VálaszTörlésEz a korrekt töltelék - tészta arány :)
VálaszTörlés:D Ugye, hogy ugye? Hasonló feladat a "csak" középrészből álló kakaós csiga kifejlesztése. Ezen is erősen munkálkodok... kemény feladat... ;) Míg ki nem ötlöm marad a körberágcsálás. :D
VálaszTörlésSzia Ági!
VálaszTörlésGratulálok a receptjeidhez! Ehhez az almáshoz meg különösen. Ahogy olvastam a receptet és néztem a fotókat elkezdett folyni a nyálam:-) Nagyon guszta a süti, ki fogom próbálni. A fotósnak is gratula! Jó ilyen recepteket találni, sajnos az én Nagyim receptjei elvesztek. Szia Laci:-)
Szia Laci,
TörlésKöszönöm szépen a kedves sorokat! Igazán örülök, hogy így gondolod! :) ...a fotós is én vagyok, úgyhogy most nagyon-nagyon mosolygok, mert ez tényleg nagy dolog, hogy a receptek és a fotók is tetszenek! :) Sajnálom, hogy a Te Nagyid receptjei nincsenek meg... remélem egy picit elő tudod csalogatni a "régi ízeket" néhány receptemmel! Üdv: Ági
Fokoztad a szinte fokozhatatlant. :D Nagyon szép lett, és az új fotókon különösen jól mutat a süti. :) Azok az almák ott a háttérben... ♥
VálaszTörlés:D ♥ Köszönöm! :)
TörlésMáris küldök belőle, csak jól becsomagolom. :)