2018. augusztus 25.

Savarin









Néhány évvel ezelőtt találkoztunk először; a savarin és én. :D Egy régi receptes újságot lapozgatva találtam rá. Elolvastam a receptet és csak nézegettem a fotót. Nagyon tetszett a könnyű tészta, a szirup, a sok gyümölcs és persze a tejszínhab. Roppant mód sajnáltam, hogy nekem nincs ilyen klassz formám, mert akkor én is megsüthetném. Telt, múlt az idő és úgy alakult, hogy most már nekem is van egy olyan sütőformám. :D Mégsem a savarin volt az első, amit sütöttem benne. Bevallom, el is felejtkeztem róla. Nemrégiben ahogy a neten bogarásztam, szembejött velem újra. ...és eszembe jutott, hogy én mennyire szerettem volna ilyet sütni anno. Nagy lelkesen neki is láttam receptet keresni, mert a régi újság már nem volt meg. Elolvastam a jó ég tudja hány receptet, végül kisebb módosításokkal ennél maradtam. :) A süti igen nagy sikert aratott, úgyhogy biztosan készül máskor is. 









Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű koszorú formához:
A tésztához:
35 dkg sima liszt
5 dkg cukor
3 dkg élesztő
0,5 dl + 3 ek. langyos tej
6 tojás
18 dkg lágy vaj
1 citrom reszelt héja
1/3 kk. só

Továbbá:
kevés vaj a forma kikenéséhez

A sziruphoz:
25 dkg cukor
1 citrom leve
1 dl víz

A tálaláshoz:
friss idénygyümölcs
tejszínhab

  1. A tésztához az élesztőt 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk 0,5 dl tejben. 
  2. A tojásokat elhabarjuk a sóval és 3 evőkanál tejjel. 
  3. A lisztet és a maradék cukrot keverőtálba mérjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojásos keveréket. Ízesítjük citromhéjjal, majd a lágy vajat is beledolgozva összeállítjuk a tésztát. 
  4. Kivajazott formába kanalazzuk, elegyengetjük és fóliával lefedve langyos helyen ~45 percig kelesztjük. 
  5. A fóliát eltávolítjuk és 170°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük a süteményt. Pár perc pihentetés után -a formából kivéve- rácsra téve langyosra hűtjük. 
  6. Miközben a tészta kel és sül, elkészítjük a szirupot. A cukrot  a citromlevet és a vizet serpenyőben, kis lángon nem túl sűrű sziruppá főzzük. 
  7. A savarint tálra tesszük és lassan rákanalazzuk a szirupot. Mikor a sütemény kihűlt, óvatosan tortatálra helyezzük és friss gyümölcsökkel díszítjük. Tálaláskor tejszínhabot kínálunk mellé.


















A receptet megtaláljátok a Kifőztük augusztusi számában is. :)


...igen... a fotókon látható gyümölcsök szezonja sajnos már véget ért, de ez ne szegje senki kedvét, mert bármilyen idénygyümölccsel nagyon finom. ;)


2 megjegyzés:

  1. Ejha, ez aztán a szép sütemény! ♥ Jót mosolyogtam, mert biza a savarin is olyan édesség, amivel én is régóta szemezek. :D Csak hát nincs hozzá sütőformám, úgyhogy addig, amíg nem veszek én is, a te extra guszta sütidből kérek kóstolót. *.*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) ♥
      Aki ilyen szépen néz, annak dupla adag jár! :) Persze sok-sok tejszínhabbal és -választható- kedvenc gyümölccsel. ;)
      ...igen, biztosan sok olyan süti van még, amelyikkel mindketten szemezünk... És ebben az a jó, hogy aki először elkészíti, küldhet kóstolót! :D

      Törlés