Oldalak

2018. július 25.

Cukkinis almaropogós









Kicsit furán hangzik, de nagyon finom. :) Az igazság az, hogy kezdenem kellett valamit a pulton árválkodó három almával. Persze nyersen is szeretjük, csak úgy, de most valami édességet szerettem volna belőlük készíteni. A kamrába lépve megakadt a szemem egy csinos kis cukkinin, ami a többiekkel együtt ott ült a ládában. Gondoltam, hogy ha a zöldség- és cukkinipakorát szeretjük akkor talán egy édes változatot is ki lehetne próbálni. Hát, mi tagadás, megsütni tovább tartott, mint megenni. :D Kívül ropog, belül puha; langyosan egy jó adag fagyival remek délutáni desszert. ;)










Hozzávalók 4 személyre:
3 nagyobb savanykás, kemény húsú alma reszelve
~40 dkg cukkini reszelve

10 dkg sima liszt
1/3 kk. só
1 kk. őrölt fahéj

A forgatáshoz:
fahéjas kristálycukor

A tálaláshoz:
vaníliafagylalt

  1. Az almát és cukkinit levétől kicsit kinyomkodjuk, tálba tesszük. 
  2. Hozzáadjuk a lisztet, a sót és a fahéjat, majd az egészet alaposan összekeverjük.
  3. Egy nagy serpenyőben ujjnyi olajat közepesen forróra melegítünk. Az almás keverékből evőkanálnyi halmokat teszünk az olajba. Kissé ellapítjuk, majd mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. 
  4. Papírtörlőre szedve alaposan leitatjuk róla a felesleges olajat. 
  5. A cukkinis almaropogóst fahéjas cukorba forgatva, vaníliafagylalttal tálaljuk. 














Tipp: Lehetőleg olyan almafajtát válasszunk hozzá, ami főzés/sütés közben nem esik szét, nem kásás, különben a ropogós, nem lesz ropogós, ami nem feltétlenül gond, de úgy rengeteg olajat képes magába szívni, ami viszont nem annyira szerencsés. ;)


...ééés "ő" lett az 1000. bejegyzés :D
 

2018. július 19.

Paradicsom chutney









Készítettem már paradicsom chutney-t és nagyon megszerettük. :) Igaz, akkor csak friss fogyasztásra és kicsit más fűszerezéssel. Nemrégiben kaptunk Anyuéktól egy kisebb ládányi szép paradicsomot, így arra gondoltam, egy részéből chutney-t készítek, hogy legyen majd télire is. ...már ha kitart addig. :D A fűszerezés pedig csak azért változott, mert kikoptam a garam masalából. :D Természetesen, ha van otthon, készíthetjük azzal is. Kínálhatjuk sültekhez, grillezett húsokhoz, sült zöldségekhez és minden olyasmihez, amihez egy jó kis édeskés, fűszeres "szósz" illik. ;) Az eredeti recepthez képest én kevesebb cukorral és több ecettel készítettem, de még így is elég édes. Aki szereti, tehet bele friss chilit, vagy chilipelyhet.









Hozzávalók 7 db ~4 dl-es üveghez:
2 kg paradicsom
10 gerezd fokhagyma
5 dkg friss gyömbér
4 lilahagyma
8 ek. olívaolaj
2 ek. baharat fűszerkeverék
5 ek. fehérborecet
80 dkg cukor
1 tk. só

  1. A paradicsomot apró kockákra vágjuk és egy nagy serpenyőben 4 evőkanál olívaolajon, közepes lángon addig sütjük/pároljuk, míg a leve nagy része elfő. Ez paradicsomtól függően ~20-25 perc. Ha kész, félre tesszük.
  2. Késes aprítóban finomra dolgozzuk a megtisztított lilahagymát, fokhagymát és gyömbért. Egy másik nagy serpenyőben felhevítjük a megmaradt olívaolajat és ledinszteljük rajta a hagymás-gyömbéres keveréket. 
  3. Hozzáadjuk a paradicsomot, a fűszereket, az ecetet és kevergetve néhány percig együtt pároljuk. 
  4. Végül hozzáadjuk a cukrot és gyakori keverés mellett addig főzzük, míg a cukor elolvad és a chutney besűrűsödik. Főzhetjük hígabbra, vagy egészen sűrűre ez csak ízlés dolga. :)
  5. A kész chutney-t még forrón tiszta, száraz üvegekbe töltjük. Sérülésmentes tiszta fedővel lezárjuk és 2 napra száraz dunsztba tesszük. Ezután mehetnek a kamrapolcra. :)











 

2018. július 9.

Tonhalkrém









Ez egy végtelenül egyszerű és emellett nagyon finom kence. :) Aki szereti a tonhalat, annak bátran ajánlom. Pirítósra, sós kekszre halmozva, vagy mártogatónak is remek választás.









Hozzávalók:
4 db 80 g-os konzerv tonhal (olajban eltett)
3 ek. mascarpone
2 ek. balzsamecet
2 ek. citromlé
1 ek. szójaszósz

bors

A tálaláshoz:
pirított kenyérszeletek
friss csíra vagy zöldségek


  1. Az olajtól lecsepegtetett tonhalat a többi hozzávalóval együtt késes aprítóba tesszük és krémesre dolgozzuk. Tálkába téve fogyasztásig hűtőben tartjuk. 
  2. Pirított kenyérszeletekkel, friss csírával vagy zöldségekkel tálaljuk.














A receptet megtaláljátok a Kifőztük júniusi számában is. :)

2018. július 1.

Márványsütemény









Régóta tetszenek nekem az ilyen típusú sütemények. :) És most, hogy már van hozzá klassz formám, úgy gondoltam itt az ideje, hogy ne csak álmodozzak róluk. :D Elkezdtem hát előkeresni a régóta gyűjtögetett recepteket. Olvasgattam, számolgattam, végül a sok receptből lett egy. Alig vártam, hogy kihűljön a sütemény, hogy végre láthassam, milyen lett a mintája és persze, hogy végre megkóstolhassuk. Azt hiszem sokszor elkészítem még, mert mindenkinek nagyon ízlett (és tetszett). ;)









Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű koszorú formához:
45 dkg sima liszt
2 tk. sütőpor
1 tk. vaníliapor
45 dkg cukor
5 dkg holland kakaópor
1 dl víz
2 dl tej
30 dkg vaj
5 tojás
1 kk. só

Továbbá:
vaj és liszt a forma kikenéséhez

A tálaláshoz:
porcukor

  1. A kakaóport és a vizet elkeverjük 5 dkg cukorral, félretesszük. 
  2. A tésztához vajat a többi cukorral kihabosítjuk. A tojásokat egyenként hozzáadjuk, mindegyikkel alaposan kikeverjük. 
  3. A sóval, vaníliaporral és sütőporral elkevert lisztet és a tejet több részletben, felváltva adagolva, folyamatos keverés mellett a tojásos masszába dolgozzuk. 
  4. 50 dkg-ot kiveszünk belőle, és simára keverjük a félretett kakaóval. 
  5. A kétféle tésztát felváltva rétegezve a vajazott, lisztezett formába kanalazzuk. Teáskanál nyelével körben vonalakat húzunk a tésztába, ez adja majd a jellegzetes mintát. 
  6. 175°C-ra előmelegített sütőben ~1 óra alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. 
  7. A formában hagyjuk néhány percet pihenni, ezután rácsra téve teljesen kihűtjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.














A receptet a Kifőztük júniusi számában is megtaláljátok. :)