2018. május 15.

Áfonyás-mákos kelt rétes









Ma egy jó kis felhőszakadással indult a nap és hűvösebb lett az idő, így aztán bátran bekapcsoltam a sütőt. :) Bár még a nyárias meleg sem tántoríthat el egy jó kis mákos sütitől -mert az bármikor jöhet-; elvégre nem kell ott állni a sütő mellett, ügyesen csinálja a dolgát egyedül is. :D Szeretem a kelt rétest, mert kiadós és sokáig puha marad. Bár a sokáig igen relatív... :D Most a mák mellé áfonya is került a töltelékbe, mert azt is nagyon szeretem. Így egy kicsit fanyar és kellemesen gyümölcsös lett. :)










Hozzávalók egy 20x32x7 cm-es tepsihez:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
4 ek. zsír
1 tojássárgája
3 dl langyos tej
2 dkg élesztő
2 ek. cukor
1 tk. 10%-os ecet
1 csipet só

A töltelékhez:
25 dkg darált mák 
12 dkg cukor
1,25 dl tej
1 nagyobb alma tisztítva, reszelve
1 citrom reszelt héja
5-6 ek. áfonyalekvár

A tálaláshoz:
porcukor


  1. A töltelékhez a mákot, a cukorral, az almával, a citromhéjjal és a tejjel felfőzzük. A tűzről levéve kihűtjük, majd belekeverjük az áfonyalekvárt.
  2. A tésztához a tejben 1 kanál cukorral és 1 kanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt. 
  3. A lisztet tálba mérjük és a többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát félbe osztjuk, cipókká formázzuk, letakarva ~30 percet pihentetjük.
  5. A cipókat egyenként ~30x30 cm-es négyzet formára nyújtjuk. Elosztjuk rajtuk a tölteléket, nem túl szorosan feltekerjük és a sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé fektetjük.
  6. 180°C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve langyosra hűtjük. Felszeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.













2 megjegyzés:

  1. Juj, csudaszépek ezek a fotók, akárcsak a rétes! ♥ Jó ötlet áfonyával párosítani a mákot. :) Kaphatok egy szeletet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszönöm! ♥
      Ez csak természetes, már nyithatod is az ablakot! ...és nem csak egy szelet megy ám! ;)

      Törlés