2018. március 10.

Rakott burgonya









Ez az étel régi kedvenc. Mégis mostanában ritkábban készítek, mert volt egy időszak, ami után kissé besokalltunk. :D Hát hiába, van ez így még a kedvencekkel is. A blogon pedig még nem is volt "rendes" rakott krumpli recept, csak korábban egy amolyan "rendetlen". Most úgy gondoltam, hogy ekkora kihagyás után igazán megérdemli, hogy felkerüljön. Mert azért mégiscsak nagyon szeretjük. :)











Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű sütőformához:
1 kg burgonya sós vízben, héjában megfőzve
5 keményre főtt tojás
25 dkg házi kolbász
40 dkg tejföl

2 ek. zsemlemorzsa

Továbbá:
zsír és zsemlemorzsa a formához


  1. A langyosra hűtött, megtisztított burgonyát és tojást ~0,5 cm-es karikákra vágjuk. A kolbászt is felszeljük. Ha túl zsíros lenne, serpenyőben kissé lepirítjuk, a felesleges zsírt leöntjük.
  2. A sütőformát kizsírozzuk, kihintjük zsemlemorzsával. 
  3. Rétegezve a hozzávalókat, összeállítjuk a rakott burgonyát. (burgonya, tojás, kolbász, tejföl) Ezt a sorrendet addig ismételjük, míg a hozzávalók el nem fogynak. Közben ízlés szerint sózzuk. A rétegezést egy sor burgonyával zárjuk.
  4. A tetejét megkenjük a maradék tejföllel, meghintjük zsemlemorzsával és 190°C-ra előmelegített sütőben ~20 perc alatt készre sütjük.
  5. Melegen tálaljuk, savanyúságot és friss kenyeret kínálunk mellé.












2 megjegyzés:

  1. Ó, de jópofa ez a tortaformában készült rakott krumpli! :) Én "rendetlenül" és így rendesen is nagyon szeretném. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszönöm szépen! Máris csomagolom és indítom a kóstolót. Remélem rendben odaér. ;)

      Törlés