2018. március 30.

Citromos mignon









Nagyon szeretem a mignont. :) Mindenféle ízben és formában. :D Emlékszem, gyerekkoromban nagyon finomakat lehetett kapni. ...vagy az eltelt idő szépíti az emlékeket. :D Minden esetre, legutóbb olyanba sikerült belefutni, ami egyáltalán nem emlékeztetett arra a bizonyos gyerekkori sütire. És akkor megérett bennem a gondolat, hogy épp itt az ideje házilag elkészíteni. Fogtam hát az egyik kedvenc tésztámat és krémemet, számolgattam, és végül nekiláttam kísérletezni. Úgy örültem, hogy elsőre olyan lett, mint amilyet szerettem volna. :) Azt hiszem legközelebb másik ízzel is elkészítem.









Hozzávalók ~20-30 db-hoz:
A tésztához:
6 tojás
15 dkg sima liszt
5 dkg étkezési keményítő
15 dkg cukor
2 ek. olaj
1 kk. sütőpor
1 csipet só
2 ek. citromlé

A krémhez:
3 dl tej
1 púpozott ek. sima liszt
1 púpozott ek. étkezési keményítő
2 citrom reszelt héja
10 dkg vaj
10 dkg porcukor

A mázhoz:
30 dkg porcukor
~2 citrom leve
1-2 csepp sárga színű természetes ételfesték

A díszítéshez:
dekorcukor


  1. A lisztet, étkezési keményítőt, sütőpor és sót tálba mérjük, elkeverjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a citromlével elkezdjük habbá verni, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot.
  3. A fehérjehabhoz egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd az olajat, végül beledolgozzuk a száraz hozzávalókat.
  4. A tésztát sütőpapírral bélelt ~40x40-es tepsibe simítjuk és 180°C-ra előmelegített sütőben ~18 perc alatt készre sütjük. A piskótát rácsra téve kihűtjük. Eltávolítjuk róla a sütőpapírt.
  5. A krémhez a tejből, a lisztből és az étkezési keményítőből sűrű pudingot főzünk. A tűzről levéve, tetejére fóliát simítunk, vagy porcukrot szórunk, hogy ne bőrösödjön; kihűtjük.
  6. A vajat a porcukorral kihabosítjuk, citromhéjjal ízesítjük. A főzött krémhez adva simára dolgozzuk.
  7. A piskótát 3 egyforma téglalapra vágjuk. Megtöltjük a citromos krémmel és ~1-2 órára hűtőbe tesszük pihenni.
  8. A porcukrot kikeverjük annyi citromlével -apránként adagoljuk-, hogy sűrűn folyós állagú mázat kapjunk.
  9. A megtöltött piskótát ~4x4 cm-es "szeletekre" vágjuk. Bevonjuk a mázzal, díszítjük és hűtőbe tesszük, míg a máz megszilárdul. Fogyasztásig hűtőben tartjuk.














Tipp: A bevonást legegyszerűbb afölött a tál fölött végezni, amelyben a máz van. A süteményt villára tesszük és egy kanál segítségével rácsorgatjuk a mázat. A felesleg visszacsepeg a tálba. A bevont és díszített süteményeket pedig sütőpapírra sorakoztatjuk szilárdulásig.


4 megjegyzés:

  1. Anno csak és kizárólag a citromos mignont szerettem, a többit nem. :D És biza nem sok helyen készítették jól, úgyhogy nagyon ritkán ettem igazán finomat. De biztos vagyok benne, hogy a te citromosod Isteni lehet. :) Nagyon szép a sütid. ♥ Közelről is megcsodálhatom? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát! De jó! Köszönöm! ♥
      Ez csak természetes, máris indítom a kóstolót, úgyhogy mindjárt egészen közel lesznek! :D

      Törlés
    2. Nagyon drága vagy, köszönöm! ♥ Ennél közelebb már nem is lehetnének a mignonok, befaltam mindet. :D

      Törlés