2018. március 2.

Appelkruimelvlaai - Holland morzsás almatorta








 
Bár Hollandiában nem ettünk ilyen süteményt, mégis bekerült a nosztalgia-projektbe, mert hát végtére is e szívemnek oly kedves országból származik. :) Annyira megtetszett hogy muszáj volt elkészíteni. Az első sütést követte egy második, aztán egy harmadik. Mert hogy igen nagy kedvenc lett. S a harmadik sütés után másodszor is modellt állt. :D Gondoltam én, hogy az alma és a fahéj párosa ismét nyerő lesz. Ebben a nagy hidegben pedig igen jól tud esni egy -esetleg kettő... vagy több :D- szelet ebből a finomságból, egy bögre forró teával. ...pláne két és fél óra hólapátolás után. :D









Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű kapcsos sütőformához:
A tésztához:
23 dkg sima liszt
5 dkg lágy vaj
0,8 dl langyos tej
1,5 dkg friss élesztő
1 ek. barna cukor
1 tojás
1/2 kk. só

A töltelékhez:
4 nagy alma tisztítva, apró kockákra vágva
2 ek. appelstroop vagy 1/2 citrom leve
3 ek. barna cukor
1/2 ek. őrölt fahéj
4 púpozott ek. étkezési keményítő
5 ek. zsemlemorzsa

A morzsához:
15 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
12 dkg barna cukor


  1. Az élesztőt a tejben a cukorral és 1 evőkanálnyi liszttel felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát és ~30 percig pihentetjük. 
  2. A töltelékhez -a zsemlemorzsa kivételével- a hozzávalókat tálba tesszük és összekeverjük. 
  3. A tésztát lisztezett deszkán ~29 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Óvatosan a sütőformába helyezzük és eligazítjuk úgy, hogy körben ~3 cm-es peremet formálunk. 
  4. A tésztát meghintjük zsemlemorzsával, majd rákanalazzuk a tölteléket. 
  5. A morzsához a lisztet a vajjal és a cukorral elmorzsoljuk és az almás töltelék tetejére szórjuk. 
  6. A tortát 190°C-ra előmelegített sütőben ~1 óra alatt készre sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, toljunk fölé egy nagy tepsit. 
  7. A sütőből kivéve a forma oldalát levesszük, a tortát hűlni hagyjuk. Épp csak langyosan, vagy hidegen szeleteljük. Tálaláskor porcukorral hintjük.














A receptet megtaláljátok a Kifőztük februári számában is. :)
...igen, itt már az új fotókkal szerepel... :D


4 megjegyzés:

  1. Nekem mindkét stílus tetszik, itt is és a magazinban is. :) Nagyon szeretem a morzsás sütiket, biztos vagyok benne, hogy ez a holland változat is ízlene. :) Már tartom a tesótányért egy szép nagy szelet reményében. *.* :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Akkor már vágom is a szeleteket, úgyhogy egy tányér lehet, hogy nem lesz elég. :D

      Törlés
    2. Köszi! :) A legnagyobb tesótányért készítettem elő. :D :D

      Törlés