Oldalak

2018. február 11.

Oliebollen - Holland mazsolás fánk









Nálunk a fánk -legyen az bármilyen is- évszaktól, napszaktól és mindenféle szezontól függetlenül bármikor nyerő. Mégis, azért farsang tájékán kicsit gyakrabban kerül asztalra, különféle formában. :) Most olyat szerettem volna sütni, amilyet eddig még nem. Nagy meglepetésemre rájöttem, hogy még sosem készítettem holland mazsolás fánkot. Pedig a kis receptgyűjtő füzetemben évek óta ott lapult a receptje. Ezt a hiányosságot bizony gyorsan orvosolni kellett. Az eredeti recept szerint csak mazsolával készül. Nekem volt most itthon egy kis vörös áfonyám, így az is került bele. Nagy kedvenc lett nálunk, úgyhogy biztosan sokszor készül még. :)


 






Hozzávalók 50-55 fánkhoz:
60 dkg sima liszt
4 dl langyos tej
1 1/2 ek. cukor
2,5 dkg friss élesztő
1 tojás
1 tojássárgája
4 dkg lágy vaj
1 kk. só
5 dkg mazsola
5 dkg aszalt vörös áfonya

Továbbá:
olaj a sütéshez
porcukor a tálaláshoz


  1. A mazsolát és vörös áfonyát kb. 1 órára langyos vízbe áztatjuk. Leszűrjük, papírtörlőn leszárítjuk. 
  2. Az élesztőt a langyos tejben 1 ek. liszttel és a cukorral felfuttatjuk. 
  3. A többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát. Beledolgozzuk a gyümölcsöket, majd letakarva, langyos helyen ~1 órát kelesztjük. 
  4. Két evőkanál segítségével diónyi gömböket formálunk a tésztából és bő, közepesen forró olajban aranybarnára sütjük a fánkokat. Papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a felesleges olajat. Frissen, porcukorral hintve tálaljuk.













A receptet a Kifőztük februári számában is megtaláljátok. :)

2 megjegyzés:

  1. Ó, én ezt a fánkot nagyon szeretném! ♥ Kis fincsi falatkák az imádott mazsolával. :) Gurítanál pár darabot? *.*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! :) Most tudom küldeni őket. ...mentségemre szolgáljon, hogy délután épp fánkot sütöttem. :D Úgyhogy most indulhat is egy szép nagy tállal. ;)

      Törlés