Oldalak

2018. február 7.

Karalábés zöldborsófőzelék










Amióta az eszemet tudom, ez a főzelék a család nagy kedvence. Ha választani lehetett a "sima" zöldborsó- és a karalábés zöldborsófőzelék közül, akkor borítékolható volt, hogy utóbbira szavazunk. :) Mert előbbit is nagyon szeretjük, de azért zsenge karalábéval egészen más. Én most rántott hús mellé készítettem, de jól illik natúr sültekhez, fasírthoz, vagy bármihez, amihez passzol egy finom főzelék. ;)









Hozzávalók 4-6 személyre:
40 dkg zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
2 nagyobb karalábé
kis csokor petrezselyem
3 ek. olaj
2-3 ek. liszt

cukor (ízlés szerint)

  1. A meghámozott karalábét félbe vágjuk, majd 0,5 cm vastag hasábokra daraboljuk. Felengedjük annyi vízzel, ami bőven ellepi, kevés sóval ízesítjük és félpuhára főzzük. 
  2. Közben a borsót a felhevített olajon ledinszteljük. Kevés vizet aláöntve, fedő alatt puhára pároljuk. 
  3. A karalábét leszűrjük -levét felfogjuk- és a borsóhoz keverjük. 
  4. Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, lehintjük liszttel és átforgatjuk. 
  5. Állandó keverés mellett felengedjük annyi főzőlével, hogy elérje a tetszőleges állagot. Felforraljuk, ha kell, kevés sóval és cukorral ízesítjük. Rántott hús, vagy natúr sültek mellé kínáljuk.















A receptet a Kifőztük januári számában is megtaláljátok. :)
 

2 megjegyzés:

  1. Bevallom, én most csak a szép képeket nézegetem, mert emlékeim szerint nem ápolok jó viszonyt a karalábéval. Sírás lett a vége ui., amikor kisgyerekként belém tömték. :( Nem Anya volt. :D Viszont a te karalábéval dúsított borsófőzeléked olyan guszta, hogy mégis tennék vele egy próbát, ha küldenél belőle kóstolót. :) ...a rántott húsra pláne vevő vagyok. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hűha... Hát az bizony elég rossz lehetett. No de hátha majd most sikerül barátságot kötnötök. :) Küldöm máris a kóstolót, jó sok rántott húst is pakolok mellé. ;)

      Törlés