Oldalak

2017. december 31.

Sós-mákos csillag






 
 
Karácsony táján többnyire az édes süteményeké volt a főszerep. Szilveszterkor viszont jobban csúsznak a sós rágcsálni valók. :) ...talán azért is, mert az édessel telítődtünk egy időre. :D Ez a süti jó választás lehet, mert amilyen finom, olyan gyorsan elkészül. ...sajnos legalább ilyen gyorsan el is fogy, épp ezért érdemes lehet dupla adagot sütni, pláne, ha vendégeket is várunk. ;) Természetesen a mákon kívül megszórhatjuk lenmaggal, szezámmaggal, köménymaggal, vagy akár sajttal is. Az biztos, hogy bármelyikre esik is a választás, ez a süti igen kapós lesz. ;)



Én ezekkel a csillagokkal búcsúztatom az óévet és köszöntöm az újat.
Kívánom, hogy mindenkinek legyen olyan az elkövetkezendő esztendő, amilyet szeretne. :)  
🍀
 
 
 







Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg sima liszt
15 dkg zsír
1 tojás
1 tojássárgája
2 dl tejföl
0,5 dl langyos tej
2 dkg élesztő
1 kk. cukor


A tetejére:
1-2 tojássárgája
mák


  1. Az élesztőt a tejben a cukorral és 1 teáskanál liszttel felfuttatjuk. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a tejfölt, a sót és az élesztővel együtt sima tésztává dolgozzuk. 
  2. Letakarva ~5 percet pihentetjük. Lisztezett deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk, 3-4 cm-es csillag alakú formával kiszaggatjuk. A megmaradt tésztát újragyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk. 
  3. A csillagokat sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk. Tetejüket lekenjük tojássárgájával és meghintjük mákkal. 200°C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.

















A receptet a Kifőztük januári számában is megtaláljátok. :)

4 megjegyzés:

  1. Bizony! Finom a mákos sósan is. Én is épp tegnapelőtt tettem közzé egy ilyen receptet. Boldog új évet kívánok!

    VálaszTörlés
  2. Ó, azok a falatnyi, kelt csillagocskák... ♥ Egyetértek veled, gyorsan fogy...-na nálunk is, ha küldenél belőle kóstolót. :D Közben lehet, hogy összebarátkoznának az én csillagaimmal is. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Remélem még éjfél előtt odaértek és sikerült barátságot is kötni! ;)

      Törlés