2017. december 21.

Fokhagymás sertéstarja laksa-val, sült almával









Azt hiszem beleszerettem a felvidéki konyhába, pedig még csak alig-alig ismerem. :) Mégis, amit eddig olvastam róla, szívemhez igen közel áll. :D A karácsonyi menü főétele is e tájékról származik. Anyu Múltidéző szakácskönyvét lapozgatva bukkantam egy elbeszélésre, ahol az ünnepekhez kapcsolódó szokásokról és az ekkor tálalt ételekről lehet olvasni. Szerencsére a könyvben sok recept is található, így a leírás alapján ezekből összeválogatva készült el a főétel. :) 









Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet sertéstarja (~60 dkg)
3-4 gerezd fokhagyma
3-4 ek. zsír

köménymag
~0,5 dl víz

A laksa-hoz:
60 dkg főtt burgonya
~20 dkg sima liszt

kevés sült zsír a hús alól

A sült almához:
4-5 közepes, savanykás alma
kevés sült zsír a hús alól

A káposztához:
30-40 dkg savanyú káposzta
kevés sült zsír a hús alól


  1. A tarjaszeleteket sózzuk, tepsibe fektetjük, meghintjük köménymaggal. A fokhagyma-gerezdeket félbe vágjuk, a hús köré szórjuk. 
  2. A zsírt felforrósítjuk, majd óvatosan a húsra locsoljuk. Aláöntjük a vizet és a tepsit alufóliával lefedjük. 180°C-ra előmelegített sütőben ~2 óra alatt készre sütjük. A fóliát levéve a húst visszatesszük a sütőbe és néhány percig pirítjuk, hogy szép színt kapjon. (A zsír nagy részét későbbi felhasználáshoz leöntjük a hús alól.) Melegen tartjuk. 
  3. A laksa-hoz a leszűrt,  kihűtött burgonyát áttörjük. Sózzuk, a lisztet fokozatosan adagolva összeállítjuk a tésztát. 
  4. 8 egyforma részre osztjuk, ezeket pedig egyenként ~20 cm átmérőjű kör formára nyújtjuk. Tapadásmentes, száraz serpenyőben mindkét oldalukat addig sütjük, míg a tészta elkezd hólyagosodni. 
  5. Még melegen megkenjük egy kevés sült zsírral. Melegen tartjuk. 
  6. Az almát megmossuk, félbe vágjuk, magházától megfosztjuk, majd cikkekre szeljük. Egy serpenyőben, kevés felhevített sült zsíron puhára sütjük. 
  7. A káposztát levétől lecsepegtetjük, szálait rövidre vágjuk, az almához hasonlóan, egy kevés zsíron átpirítjuk. 
  8. A tarját a laksa-val, sült almával és káposztával tálaljuk.














A receptet a Kifőztük decemberi számában is megtaláljátok. :)

4 megjegyzés:

  1. Ez nem a "gyors ebéd" kategória, ám finom lehet.
    Ha vendéglőd lenne, mennyi finomat ehetnék ott.....!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de kedves vagy! :) Köszönöm szépen! ♥

      Törlés
  2. Ezt aztán a gusztusos ünnepi étel! :) Ahogy a laksák sorakoznak... ♥ Én biztos szeretném így együtt az egészet. :) Maradt még belőle?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! ♥
      Reméltem, hogy így gondolod, mert itt várt a kóstoló. :) Máris indítom!

      Törlés