Oldalak

2017. december 29.

Bobalki - Szlovák mákos "gombóc"












Ismét egy felvidéki étel. Hiába no, annyi csuda jó receptet olvastam erről a tájékról mostanában. :) Ez a fogás igen megtetszett, talán azért is, mert nagyon szeretem a mákot és a kelt tésztákat is. A kettő együtt pedig csak finom lehet. :) Igaz, az éves mákfogyasztásunk java része karácsony és szilveszter tájékára esik, de ilyenkor biztos van még otthon tartalék. :D Reggelire, ebédre egy tartalmas -de akár egy könnyebb- leves után második fogásként, vagy kisebb adagokban egy kis házi lekvárral desszertként is megállja a helyét. :)










Hozzávalók 6-8 személyre:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
1,5 ek. porcukor
1 tojás
1 tk. só

A tálaláshoz:
2,5-3 dl meleg tej
20 dkg darált mák
10 dkg porcukor
reszelt citromhéj (opcionális)


  1. Az élesztőt a tejben 1 evőkanál liszttel és fél evőkanál porcukorral felfuttatjuk. 
  2. A tészta hozzávalóit tálba tesszük, elvegyítjük és fakanállal ~5 percig dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztjük. 
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, bátran átgyúrjuk, majd ~2 cm átmérőjű rudakat sodrunk belőle. A rudakat 1 cm-es karikákra vágjuk. Ezeket sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk -köztük kellő helyet hagyva-, és 200°C-ra előmelegített sütőben ~15 perc alatt aranybarnára sütjük. Hűlni hagyjuk. 
  4. A "gombócokat" tálba tesszük, leöntjük a meleg tejjel, kicsit állni hagyjuk, majd megszórjuk a mák és porcukor keverékével; citromhéjjal ízesítjük. Alaposan összeforgatjuk és már tálalhatjuk is.














A receptet a Kifőztük novemberi számában is megtaláljátok. :)



Tipp: A "gombócokat" előre és nagyobb mennyiségben is elkészíthetjük. Ha kihűltek, jól záródó dobozban, hűvös helyen elvileg hetekig elállnak. :) Ha ilyen gombócokat szeretnénk tálalni, akkor először szitába téve, forrásban lévő vízzel átöblítjük őket. Lecsepegtetjük, tálba tesszük és a fent leírt módon előbb meleg tejbe áztatjuk, majd mákkal és porcukorral összeforgatjuk.

2 megjegyzés:

  1. Jópofa neve van ennek a gombóckának. :D Biztos finom is. :) Megkóstolhatom?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Ugye?
      Igen, hát persze! Máris küldöm a kóstolót, remélem ízleni fog! :)

      Törlés