Oldalak

2017. október 7.

Gesztenyés palacsintatorta









Itt az ősz. Ezernyi színével és ízével ajándékozva meg minket. :) Ilyenkor rengeteg finom gyümölcs érik. Egyikük a gesztenye. Bevallom, igen sokáig nem ápoltunk jó barátságot. Emlékszem, gyerekkoromban kizárólag pürének ettem, tejszínhabbal. Akkor is inkább a hab volt a lényeg. :D Később volt egy időszak, mikor olyan helyen éltünk Párommal, ahol az erdők szélén gesztenyeligetek voltak, s az ősz beköszöntével a kirándulásokon jó sok gesztenyét gyűjtöttünk. Még ekkor sem kedveltem igazán, pedig mikor otthon sütöttük, csodás illat lengte be a konyhát. :) Néhány éve kezdtem csak süteményeket és desszerteket készíteni vele, s most már egyre gyakoribb vendég a konyhában. Ez a torta igazi őszi finomság. Ebbe aztán került gesztenye bőven. :D "Frissen" a legfinomabb, ezért érdemes úgy készíteni, hogy még aznap el is fogyjon. Igazi gesztenyekedvelőknek azt hiszem ez nem okoz majd gondot. ;)










Hozzávalók egy ~20 cm átmérőjű tortához:
A palacsintához:
3 x 20 dkg sima liszt
3 x 6 g sütőpor
3 x 2,5 dl tej
3 x 5 dkg cukor
3 x 2 tojás
3 x 5 dkg olvasztott vaj
3 x 1 csipet só

Továbbá:
3 ek. holland kakaópor

A töltelékhez:
50 dkg gesztenyepüré
25 dkg mascarpone
3 ek. porcukor

A díszítéshez:
tört kakaóbab


  1. A palacsinta hozzávalóiból 3 adag tésztát keverünk, 3 külön tálban. A második adag tésztában 1, a harmadikban 2 evőkanálnyi lisztet lecserélünk azonos mennyiségű holland kakaóporra. 
  2. Az így előkészített tésztákból, enyhén kivajazott ~20 cm átmérőjű serpenyőben 4-4 palacsintát sütünk. Ha esetleg kimaradna a tésztákból, azokat összekeverjük és további palacsintákat süthetünk. 
  3. A kész palacsintákat hűlni hagyjuk, közben elkészítjük a krémet. 
  4. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a villával áttört gesztenyepürét és összedolgozzuk az egészet. 
  5. A palacsintákat tetszés szerinti színsorrendben rétegezzük, miközben mindegyiket megkenjük a gesztenyekrémmel, majd a maradék krémmel bevonjuk a tortát. A tetejét tört kakaóbabbal díszítjük. 1-2 órát hűtőben pihentetjük, ezután szeleteljük.














A receptet megtaláljátok a Kifőztük szeptemberi számában is. :)
 

2 megjegyzés:

  1. Azt hiszem, ez az egyik legszebb tortád. :) Egyszerű, mégis különleges, a kivitelezés és a fotók róla pedig... ♥ ♥ ♥ Sokáig el tudnám nézegetni. :) Hát még kóstolni mennyire szeretném! :D Kaphatok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, köszönöm szépen! ♥ :D
      Akkor nyisd gyorsan az ablakot, mert indulnak is a szeletek. ;)

      Törlés