Oldalak

2017. szeptember 30.

Cigánypecsenye









Nagyon ritkán készítek cigánypecsenyét, pedig amilyen egyszerű, olyan finom. ...és most végre lencsevégre kaptam. :) Igaz, a várakozási időket is figyelembe véve nem egy ripsz-ropsz étel, de ha este előkészítjük, másnap már csak sütni kell. ;) Hagymás burgonyával, burgonyapürével, vagy egyszerű hasábburgonyával is nagyon finom.  Nekem még volt itthon egy jó adag apró krumplim, amit már épp időszerű volt felhasználni. :)









Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg sertéstarja
5 gerezd reszelt fokhagyma

bors
2+2 ek. olaj
1 ek. őrölt paprika
3 ek. sima liszt
4-8 szelet füstölt szalonna

A körethez:
80 dkg parázsburgonya

2 ek. olívaolaj
1 ek. citromlé


  1. A tarját 4 egyforma szeletre vágjuk. A fokhagymát elkeverjük 2 evőkanálnyi olajjal, majd ezzel alaposan átkenjük a hússzeletek mindkét oldalát. Egymásra fektetve, jól záródó dobozba téve hűtőbe tesszük őket néhány órára, vagy egy éjszakára.
  2. A burgonyát alaposan megmossuk, majd -enyhén sós vízben- héjában megfőzzük. A vízből kivéve lecsepegtetjük, tálba tesszük, kicsit hűlni hagyjuk, félbe vágjuk. Meglocsoljuk olívaolajjal, citromlével. Ízesítjük sóval, majd óvatosan összeforgatjuk. Héjával lefelé ütőpapírral fedett tepsire rendezzük.
  3. Míg a burgonya fő, a húst is előkészítjük. A tarjaszeleteket sózzuk, borsozzuk, megforgatjuk paprikás lisztben, majd serpenyőben felhevített olajon mindkét oldalukat pirosra sütjük. Tepsibe, vagy sütőtálba fektetjük. Tetejükre tesszük a bevagdosott szalonnaszeleteket, majd a tepsit alufóliával lefedjük. 
  4. A húst burgonyával egy időben betesszük a 190°C-ra előmelegített sütőbe ~25 percre. (A burgonyát felülre -de nem a legfelső rácsra- tesszük, a húst alá.) Félidőben megcseréljük a tepsiket.
  5. 25 perc után levesszük a tarjáról az alufóliát és további 5 perc alatt kissé megpirítjuk a szeleteket. A burgonyát hamarabb is kivehetjük, nehogy túlságosan megpiruljon. :)
  6. A cigánypecsenyét a burgonyával együtt tálaljuk, friss salátát kínálunk mellé.












5 megjegyzés:

  1. Váhááá... csodás! :) ♥ Még sosem ettem cigánypecsenyét, de olyan guszta a szépséges fotóidon, hogy muszáj kérnem kóstolót ma vacsira. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! ♥ Ó, hát akkor ezt gyorsan orvosolni kell. :D Máris indítom, még időben odaér. ;)

      Törlés
    2. Köszönöm, kedves "doktornéni"! :D Nagyon jót ettem belőle, finom volt. Puszi érte! ♥

      Törlés