Oldalak

2017. július 13.

Tökmagos zsemle









Most, hogy kicsit enyhült az idő, újra kedvet kaptam ahhoz, hogy bekapcsoljam a sütőt. :) Ebben a kellemes -ámbár eléggé szeles- 25°C-ban nem is annyira melegszik be a konyha. Pláne, hogy az ablakok nyitva vannak. :D Ez most az egyik kedvenc zsömlém. A tésztája puha, kicsit kalácsszerű, a belsejében és főleg a tetején pedig ott csücsül a tökmag, amitől kicsit ropogós. Akár üresen, egy bögre tejjel/kakaóval is nagyon finom, de szendvicsnek, vagy hamburgerzsömlének is megállja a helyét. ;)









Hozzávalók 8 db-hoz:
40 dkg BL80 kenyérliszt
2 dl langyos tej
1 dl langyos víz
1 kávéskanál cukor
2 dkg friss élesztő
2 evőkanál olívaolaj
2 marék tökmag durvára vágva
1 tojássárgája


A tetejére:
1 tojássárgája
tökmag



  1. A víz és tej keverékében a cukorral és 1 evőkanálnyi liszttel felfuttatjuk az élesztőt. 
  2. A lisztet tálba mérjük és a többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát. 1-2 percig dagasztjuk, majd olajjal lekenve, letakarva 1 órát kelesztjük. 
  3. Eközben a sütőt a sütőkővel előmelegítjük 200°C-ra. 
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 8 egyenlő részre osztjuk és megformázzuk a zsemléket. Lisztezett sütőlapátra sorakoztatjuk és 10 percet pihentetjük. 
  5. A tetejüket lekenjük tojássárgájával, meghintjük tökmaggal, majd a sütőlapátról óvatosan a sütőkőre csúsztatjuk őket. A sütő hőmérsékletét 175°C-ra állítjuk és ~15 perc alatt készre sütjük a zsemléket.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A receptet a Kifőztük júniusi számában is megtaláljátok. :)

2 megjegyzés:

  1. Jahahahajjj, zsemle.... ♥ Ráadásul tökmagos! .) Most nálunk is sorozatban sültek a mini hamburgerzsemlék, de vevő vagyok a tiédre, mert nagyon kis csinos és látszik, hogy finom is. Vacsira bevállalnám, de lehet, hogy nem tudok addig várni. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! ♥ :D Nem is váratlak én vacsoráig! Most azonnal útnak indítom őket, hogy mihamarabb megkóstolhasd. :)

      Törlés