Oldalak

2017. június 14.

Epres-bodzás csiga









Nagyon szeretjük az ehhez hasonló péksüteményeket. :) Igaz, eddig inkább buktákat sütöttem különböző töltelékekkel, most mégis inkább a csigaforma mellett döntöttem. Fel se tudnám sorolni, hogy az elmúlt pár napban hányféle ehhez hasonló epres sütibe botlottam a Pinterest-en. :D Ezt jelnek tekintettem és nem ellenkeztem. :D Az a variáció amit végül kinéztem kész pitetöltelékkel készült és fahéjjal volt ízesítve. Hát nekem kész pitetöltelékem nem volt. Megmondom őszintén, hogy nem is sok értelmét látom, mert akkor már inkább egy jó kis házi dzsem, vagy lekvár... A töltelék mégis friss eperből készült és most fahéjat sem akartam használni -itt kérnék elnézést tőle, mert amúgy imádom-, de most valami sokkal frissebb ízre vágytam. Nem is gondolkodtam sokáig, mert a hűtőben még ott csücsül a frissen készült bodzaszirup, így hát ezzel ízesítettem a tölteléket. Ismét rá kellett jönnöm, hogy a bodza és az eper igen jó barátok. :D Ez a csiga pedig nekem lett igen jó barátom. :D ...és krémsajtos máz sem került a tetejére, mert nekünk ez így is nagyon ízlett. Persze ez ne tántorítson el senkit attól, hogy jól nyakon öntse vele a csigákat, ha mégis ellenállhatatlan vágyat érezne rá. :D









Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
2 dl langyos tej
0,5 dl víz
2,5 dkg friss élesztő
6 dkg cukor
7,5 dkg olvasztott vaj
1 tojás


A töltelékhez:
20+15 dkg eper kis kockákra vágva
1 dl bodzaszirup
2 ek. cukor
2 ek. étkezési keményítő
2 ek. víz


  1. A töltelékhez 20 dkg epret kis lábasba teszünk, villával kissé áttörjük, majd a cukorral és bodzasziruppal együtt felforraljuk. Vízben elkevert étkezési keményítővel besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, hűlni hagyjuk.
  2. A tésztához a tejben egy kanál cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt. A tojást kis tálkában elhabarjuk a vízzel.
  3. A lisztet, cukrot, sót tálba mérjük, majd a többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát. Gombóccá formázzuk, majd 10 percet pihentetjük.
  4. A tésztát lisztezett deszkán ~30x50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a kihűlt eperdzsemmel, majd rászórjuk a maradék 15 dkg epret. 
  5. A tésztát a hosszabbik oldalánál fogva óvatosan feltekerjük, majd 12 egyforma részre vágjuk.
  6. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. 190 °C-ra előmelegített sütőben ~30 perc alatt készre sütjük. Langyosan, vagy kihűtve, porcukorral hintve tálaljuk.














Ihletadó recept: itt.

2 megjegyzés:

  1. Júúúj, de szereteeem, azaz szeretném én ezt a finom csiguszkát. :) Az eper és a bodza az én konyhámban is kedvelik egymást, éppen ezért tudom, hogy a te összeházasításod eredményét is naaagyon szeretném. :) Kaphatok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Hát persze! Örülök, ha tetszik! :)
      Máris indítom őket, vacsorára épp odaérnek! ;)

      Törlés