2017. március 30.

Mogyorós kölesszelet









Hiába no... Szeretjük a mogyorókrémet. :D Ezt le sem tagadhatnám, mert mostanában szinte csak mogyorós süti készült.  Ez a kölesszelet roppant egyszerű és a maradék tojásfehérje felhasználására tökéletes. :) Nem túl édes és egész könnyű -a tisztes mennyiségű mogyorókrém ellenére is-, ezért igen gyorsan el is kopott. :D









Hozzávalók egy 20x20x4 cm-es sütőformához:
20 dkg köles
5 dl tej
1 ek. vaj
2 ek. nádcukor vagy erythritol
3 tojásfehérje
5 ek. mogyorókrém
1 csipet só

Továbbá:
kevés vaj a forma kikenéséhez
1 ek. mogyorókrém
tört kakaóbab

  1. A kölest a csipet sóval ízesített tejben puhára főzzük, belekeverjük a vajat, majd hűlni hagyjuk. 
  2. Beledolgozzuk a mogyorókrémet és a cukrot. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a mogyorókrémes keverékbe forgatjuk. 
  3. A "tésztát" vajazott formába öntjük, elegyengetjük és 175°C-ra előmelegített sütőben ~45 perc alatt készre sütjük. 
  4. Kihűtjük, ezután tetszés szerint szeleteljük. A sütemény tetejét mogyorókrémmel és tört kakaóbabbal díszítjük.














Tipp: Mogyorókrémet mi magunk is készíthetünk, igaz az én variációm hagyományos. De ha nem szükséges ragaszkodni az egészségesebb változathoz, akkor bátran használhatjuk a süteményhez. ;)


A receptet a Kifőztük márciusi számában is megtaláljátok. :)
 

2 megjegyzés:

  1. Ú, köleses süti! :D Szerintem szeretném, mert a köles a jóbarátom, a mogyorókrémet pedig kismókus korom óta csípem. :D Pláne, ha házi, Ági-féle. :) A képek is nagyon szépek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ú, elkéstem kicsit! ...mármint a küldéssel. Remélem nem neheztelsz, máris indítom a dupla adagot, egy kis extra házi mogyorókrémmel. ;)

      Törlés