Oldalak

2017. március 26.

Mogyorókrémes burgonyafánk









Fánk bármikor és bármilyen formában jöhet. Pláne, ha valami finomsággal van töltve. :) Meglehetősen régen volt fánk nálunk -bár ez viszonyítás kérdése-, ezért itt volt az ideje, hogy újra süssek. Most ez a töltött variáció készült. Kicsit tartottam tőle, hogy a mogyorókrém majd szabadulni szeretne sütés közben a fánkok belsejéből, de szerencsére nem így történt. :D A kis labdacsok pillanatok alatt elfogytak. Legközelebb lehet dupla adag készül. ;)









Hozzávalók 20-22 db-hoz:
A tésztához:
25 dkg burgonya (tisztítva)
25 dkg fehér tönkölyliszt
4 ek. langyos tej
2 dkg friss élesztő
1 kk. méz
1 evőkanál cukor vagy erythritol
1 tojás
2 ek. olaj
1 csipet só

Továbbá:
20-22 kk. mogyorókrém


  1. A burgonyát apró kockákra vágjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, áttörjük, majd kihűtjük. 
  2. A mogyorókrémből kávéskanállal apró halmokat adagolunk egy kis darab sütőpapírra, majd a mélyhűtőben dermesztjük, míg a tészta megkel. 
  3. Az élesztőt a tejben, a mézzel és egy evőkanálnyi liszttel felfuttatjuk. A tészta hozzávalóit tálba tesszük és kézzel ruganyos tésztává gyúrjuk. Letakarva, huzatmentes helyen ~30 percet kelesztjük. 
  4. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk és ~0,5 cm vastagra -közel négyszögletes formára- nyújtjuk. Gondolatban megfelezzük, majd a tészta egyik felére, egymástól egyenlő távolságra mogyorókrém-halmokat teszünk. Ráhajtjuk a tészta másik felét, a töltelék körül kissé lenyomkodjuk, majd 5 cm átmérőjű formával kiszaggatjuk a fánkokat. 
  5. Bő, közepesen forró olajban -fedő nélkül- mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Először a fánkok teteje kerül az olajba. A megmaradt tésztát újragyúrjuk, míg az első adag sül, kelni hagyjuk, majd az előbbi módon nyújtjuk, töltjük, szaggatjuk és kisütjük. Porcukorral, vagy őrölt erythritollal hintve tálaljuk.















A receptet a Kifőztük márciusi számában is megtaláljátok. :)
 

4 megjegyzés:

  1. Gratulálok, gyönyörű a fotó, biztos finom a fánk is. A kérdésem: Mitől olyan szép fodros a fánk széle? Villával van kicsipkézve, vagy van valamilyen más technika? Köszönöm, ha megosztod velünk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De kedves vagy, köszönöm szépen! :)
      A fánkok ravioli szaggatóval készültek, attól lettek ilyen kis fodrosak. :)

      Törlés
  2. Már úgy vártam ezeket a csinos fánkocskákat! ♥ Olyan szépek a képek is róla, öröm nézni. Hát még enni! Kaphatok belőle? *.*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! ♥ Ez csak természetes! ...és aki ilyen szépen néz, annak dupla adag jár. ;)

      Törlés