Oldalak

2017. március 12.

Kókuszos kuglóf









No kérem... Hát ez a kuglóf második nekifutásra sikeredett ilyenre, mert hogy először alaposan elszámoltam a tölteléket. :D Ami nem lett volna baj, ha nem akarom mindenáron az összeset beletuszkolni a formába. Utóbb eszembe jutott, hogy hát akár meg is ehettük volna külön. Sebaj! Kuglófnak kuglóf lett, de szépnek semmiképp sem mondható, mert a töltelék mindenhol utat tört magának, ahol csak tudott és nem kis bűvészmutatvány volt egyben kivarázsolni a sütit a formából, mert igencsak beleragadt. :D A főpróbát mégis sikeresnek nyilvánítottam, mert ízre pont ilyet szerettem volna. Nem kellett más, csak egy kis számolgatás és némi hatásszünet az újabb kókuszos süti előtt. :D Jelentem a töltelék még így is kikandikált itt-ott a tésztából, de ennyi még "belefér". ...azaz hogy nem, de ennél kevesebbel már nem akartam kipróbálni, mert ennyi kell. :) ...és most egy ideig nem lesz kókuszos édesség. :D 









Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg sima liszt
4 ek. olaj
8 dkg cukor
3 dkg kókuszreszelék
3 tojássárgája
2,5 dl tej
2 dkg élesztő
csipet só

A töltelékhez:
2 dl + 2-3 ek. tej
7 dkg kókuszreszelék
1/2 kk. őrölt vanília
5 dkg cukor
1 tk. étkezési keményítő


  1. A töltelékhez kis lábasban felfőzzük a tejben a kókuszreszeléket a cukorral és vaníliával. Kis csészében kikeverjük az étkezési keményítőt egy kevés tejjel, majd besűrítjük vele a kókuszkrémet. Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk. 
  2. A tésztához az élesztőt egy teáskanál cukorral ~1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A többi cukrot a tojássárgájával jó habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat és a megmaradt tejet. Elkeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket és fakanállal -vagy géppel- simára dolgozzuk a tésztát. 
  3. Zsírozott, lisztezett formába öntjük a tészta felét. Elegyengetjük, majd körben rákanalazzuk a tölteléket úgy, hogy az lehetőleg ne érjen a formához. A tészta másik felével beborítjuk, majd letakarva, huzatmentes helyen ~50 percig kelesztjük. 
  4. A megkelt tésztát 190°C-ra előmelegített sütőben ~35-40 perc alatt -tűpróba- aranybarnára sütjük. Néhány perc pihentetés után a formából óvatosan kivéve, rácsra téve kihűtjük. Porcukorral hintve tálaljuk.














A receptet a Kifőztük februári számában is megtaláljátok. :)
 

6 megjegyzés:

  1. A kókuszos kuglófot is nagyon szeretném! :D :D :D ;) Már el is képzeltem a ma délutánt a te kuglófoddal és egy csésze finom gyümölcsteával. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Ennek igazán örülök! ;)
      Kicsit megkésve, épp ezért dupla adag kóstolót küldök. Remélem vacsorára is jó lesz! :)

      Törlés
    2. Juj, de örülök, hogy nem mondtad azt, hogy "egy nagy túróst adok én neked kókuszosat!" :D Úgyhogy most itt vigyorgok, és tömöm a fejem. :D Eszembe sem jut a túrós kuglóf, pedig az is nagyon finom volt. :D ;)

      Törlés
  2. A recept hozzávalói között nem szerepel vaj, csak olaj, viszont a leírásban vajjal kell kikeverni a tojást... Nem pontos a recept.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin,
      köszönöm az észrevételt, javítottam a leírást. :)

      Törlés