Oldalak

2017. február 28.

Boldog születésnapot Kisfiam ♥









Csemete ma három éves. :) Még belegondolni is nagyon fura, nemhogy leírni... Pedig igazából nem is fura, hisz olyan természetes, hogy napról napra cseperedik. :) A fürge szaladgálás már olykor "felkapcsolódik" fénysebességre; de persze csak biztonságos helyeken. Ha az utcán bandukolunk, szépen kézen fogva séta tempóban megyünk. Közben jókat beszélgetünk, ami leginkább a kocsik márkájára korlátozódik, de ettől roppant szórakoztató. :D Igen... az első szavak is azóta kerek egész mondatokká szövődtek. De olyanokká ám, hogy mi csak lesünk. ...és igen, néha nagyon jókat derülünk, mert oltári, amikor tök komolyan nyomja nekünk a szöveget. Minden érdekli. Hogy működik a kenyérpirító? Miért piros a traktor? Mit csinál és merre megy? Miért veszélyes az elem? Miért bugyog a víz, ha felforraljuk? Miért meleg a sütő, ha sül benne a kenyér? Mi dolga van a markolónak? Mit visz a teherautó? Miért állnak a kocsik az út szélén? Hová megy a busz? Miért kell megszárítani a ruhákat? Miért kell locsolni a virágokat? Hogy hoztam-e a Paquito-cicának tejet? ...és még millió és millió kérdés, amire válaszolni kell. :) Egyre több dolgot csinálunk együtt. Együtt gyártjuk a salátát Apának, hogy este, ha hazaér, legyen finom vacsora. Együtt kevergetjük a főzeléket és lessük, hogy mikor ugrik ki a kenyér a pirítóból. Együtt porszívózunk és pakoljuk el a ruhákat. Együtt kertészkedünk, ásunk és kapálunk. Együtt lessük a kertben a madarakat, és együtt törjük nekik a diót. :) Bent együtt kapcsolgatjuk a szerkentyűket. Kivéve az "ez még a felnőtteknek is veszélyes tud lenni" dolgokat. Az ártalmatlan szerkentyűknél is mindig megkérdezi, hogy: "Anyika! Most már elindíthatom?" :) És én mindig megköszönöm, mert ez bizony nagy segítség. :) Az építőzést is most már nagyon komolyan műveljük. :D Csemete épít és közben magyaráz, hogy mi mit csinál, a dömper hová megy, vagy hogy épp nem sikerült a legjobban a teherautóm. :D ...és olyankor jön, és szempillantás alatt segít megépíteni a "tökéletes" járgányt és játszunk tovább. Aztán van, mikor mindketten egy kicsit csendesebbek vagyunk, s egyszer csak ott terem előttem, rám néz és megkérdi: "Te boldog vagy Anyika?" "Igen Csillagom, boldog vagyok!"









Csokoládétorta

Csemete néhány napja közölte velem, hogy: "Anyika! Süssünk egy habos-babos csokoládétortát!" :D
Így hát idén csokoládétortával ünnepeltünk. :)


Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortaformához:
A tésztához:
25 dkg sima liszt
5 dkg holland kakaópor
30 dkg porcukor
4 tojás
12 ek. hideg víz
1 csomag (12g) sütőpor
1 csipet só 

A vonat figurákhoz:
2 tojás
8 dkg porcukor
8 dkg sima liszt
2 dkg holland kakaópor
7 dkg olvasztott vaj
csipet só

A krémhez:
5 dl tejszín
5 ek. porcukor
3 ek. holland kakaópor
1 csomag zselatinpor (10g)
4 ek. víz

A fondanthoz:
25+25 dkg porcukor
1/2 ek. zselatinpor
3 ek. víz
1 ek. méz
1/2 ek. vaj
kevés étkezési keményítő a nyújtáshoz, formázáshoz
A torta tetejére:
5 dkg étcsokoládéforgács



  1. A fondanthoz egy tálba szitálunk 25 dkg porcukrot. A zselatint elkeverjük a vízben, majd gőz fölött teljesen feloldjuk. Hozzáadjuk a vajat, mézet és továbbra is gőz fölött tartva összemelegítjük.
  2. A zselatinos keveréket a porcukorhoz adjuk és elkeverjük. A maradék 25 dkg porcukorból kanalanként adagolunk a masszához, míg jól gyúrható, kissé még ragadós állagot nem kapunk. 
  3. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük pihenni néhány órára.
  4. A torta alapjához a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és vízzel. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgájához adjuk a sóval, kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet, majd beleforgatjuk a fehérjehabot.
  5. Vajazott, lisztezett formába öntjük a tésztát. Elegyengetjük, majd 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. A hőmérsékletet 10 perc után 190 °C-ra mérsékeljük és további ~40 perc alatt készre sütjük a tésztát. Ha túlságosan pirulna a teteje, csúsztassunk fölé egy nagy tepsit. Rácsra téve teljesen kihűtjük.
  6. A vonat figurákhoz a tojást krémesre keverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a vajat, majd a sóval és kakaóporral elkevert lisztet hozzáadjuk. Simára keverjük. Megtöltjük vele a 3 formát. (Egyenként ~6x8x4,5 cm-esek, egy 6 db-os szilikon sütőforma részei.) 180°C-on ~20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Rácsra téve teljesen kihűtjük.
  7. A krémhez a tejszínből lágy habot verünk. Hozzáadjuk a porcukrot, kakaóport és kemény habbá verjük. A zselatint elkeverjük a vízben, majd gőz fölött teljesen feloldjuk. A kakaós tejszínhabhoz adjuk, jól elkeverjük.
  8. A tortához a tésztát lapjában kettévágjuk, megtöltjük a krém felével, majd a maradékkal bevonjuk a tortát. Csokoládéforgáccsal díszítjük. Néhány órát hűtőben pihentetjük.
  9. A kis vonatformákat vékonyan átkenjük baracklekvárral, hogy könnyebben tapadjon rá a fondant.
  10. A fondant-tésztát kivesszük a hűtőből, 4 részre vágjuk. (Egy rész kimarad későbbi felhasználásra, de készíthetünk belőle apróbb figurákat még a tortára.) A kezünket megvajazva átgyúrjuk adagonként a "tésztát", hogy átpuhuljon és könnyebb legyen vele dolgozni. Ezután étkezési keményítővel szórt felületen ~3 mm vastagra nyújtjuk. A vonat figurákat egyenként bevonjuk a fondanttal. A leeső részekből pedig feldíszítjük a mozdonyt és a vagonokat. Végül felkerülhetnek a torta tetejére. :)














Én kicsit elszámoltam magam, mert nem vettem számításba, hogy a fondattól igencsak megnő a vonat. :D Így egy kicsit szűkösen bár, de elfértek a tortán. :) Igaz, fotózásnál az egyik vagon lemaradt, mert kicsit zsúfolt lett volna a torta. ;)
 

Csemete nagyon örült neki, én pedig annak, hogy mennyire tetszik neki a kisvonatos,
habos-babos csokoládétorta. :D ♥



Tipp: a fondant készítéséhez itt találtok klassz segítséget.

4 megjegyzés:

  1. Biza röpül az idő! 3 év óta igazán szép közös kalandban van részetek, és még sok-sok-sok együtt töltött év áll előttetek. Nagy boldogság lehet látni, ahogy napról-napra fejlődik, ügyesedik, szövegel, kérdez, magyaráz, vagy csak csendben játszik, sőt azt is, ahogyan alszik. ♥ Kívánom, hogy még sok örömet szerezzen nektek egészségben, boldogságban. :)
    Boldog szülinapot kívánok Neked én is - itt is - drága kis Prücsök! ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen aranyos vagy! :)
      Nagyon szépen köszönjük! ♥

      Törlés
  2. Utólag is nagyon boldog születésnapot kívánok a legénykének! A torta pedig hihetetlenül ötletes, mutatós, egyszerűen remekmű!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De kedves vagy! Köszönöm szépen, átadom! :)
      Örülök, hogy tetszik a torta! ...most nagyon mosolygok! :)

      Törlés