Oldalak

2017. január 16.

Parmezános kifli









Rég sütöttem már kiflit. Épp ideje volt, annál is inkább, mert így kipróbálhattam az újdonsült croissant-vágómat. :) Szabad kézzel biztosan nem tudnék ilyen szabályos háromszögeket vágni. :D Egy régi jól bevált receptemet dolgoztam kicsit át. Mi tagadás, a parmezán kifejezetten jót tett neki. Készíthetjük vendégvárónak, sör- vagy borkorcsolyának beszélgetésekhez, uzsonnára, vagy bármikor, amikor csak kedvünk szottyan egy jó kis sós harapnivalóra. 











Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
2 dl tej
4-5 evőkanál tejföl
7 dkg parmezán
4 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor


A kenéshez:
3 evőkanál olvasztott vaj

A tetejére:
1 tojássárgája
1 kávéskanál víz
szezámmag



  1. A tésztához az élesztőt a cukorral és egy evőkanál liszttel langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet, frissen reszelt parmezánt, sót tálba mérjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a felfuttatott élesztőt és kézzel ruganyos tésztává gyúrjuk. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. 
  2. A megkelt tésztát lisztezett felületen ~35x50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Hosszában elfelezzük, majd mindkét félből 10-10 egyforma háromszöget vágunk. 
  3. A tésztát megkenjük olvasztott vajjal, majd egyenként megformázzuk a kifliket. Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk őket. 
  4. Lekenjük a tojássárgája és víz keverékével, meghintjük szezámmaggal és 190°C-ra előmelegített sütőben ~15 perc alatt aranybarnára sütjük.













 
A receptet a Kifőztük januári számában is megtaláljátok. :)

6 megjegyzés:

  1. Somolygok, mert épp a napokban sütöttem parmezános kiflit, igaz, nem pont ilyet. :D Éppen ezért is most duplán kíváncsi vagyok a te változatodra, és nagy reményekkel telve nyitom az ablakot a kóstolót várva. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De jó! Remélem ezek is ízleni fognak! :) Máris indítom őket, hogy ne kelljen soká várnod!

      Törlés
    2. Tuti! :) Már itt is vannak a kiflikék, puszilom őket befelé. Isteniek! ♥

      Törlés
  2. Szia! Lehet én vagyok kevéssé vizuális, de hogy vágod ki a háromszögeket??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Amikor félbevágtam a tésztát, lett 2 db ~17x50 cm-es téglalapom. A háromszögek így ~17 cm magasak lesznek, az aljuk pedig nagyjából 10 cm. Úgy képzeld el, mintha gondolatban cikk-cakk vonalat rajzolnál a tésztára s annak mentén vágod fel. De úgy is lehet, hogy papírból kivágsz egy 10 cm alapú, ~17 cm magas háromszögformát, ezt teszed a tésztára és úgy vágod ki a háromszögeket. Minden vágás után 180°-ot fordítasz a "szabásmintán" így nagyon kevés lesz a leeső tésztarész. Remélem tudtam segíteni! :)

      Törlés