2017. január 30.

Gigantes plaki - Görög sült bab









Ennek a receptnek az eredetijét Jamie Oliver - Jamie belevág... című szakácskönyvében találtam. Első olvasásra nagyon megtetszett, mert csupa olyan alapanyag van benne, amit szeretek. :) Most épp aktuális, mert igen laktató akár fő-, akár előételként tálaljuk, a fűszereknek hála pedig egy kis nyarat csempészhetünk a konyhába ilyen szürke téli időben. :) Némiképp módosítottam a recepten; mivel nagyon szeretjük a gombát, így került bele az is. 









Hozzávalók 4-8 személyre:
50 dkg főtt vajbab (lehet konzerv is)
40 dkg aprított, hámozott paradicsom (konzerv)
2 dl paradicsompüré
2 dl víz
20 dkg füstölt bacon
30 dkg apró csiperke (lehet konzerv is)
2 sárgarépa
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek. krétai vad fűszerkeverék
10 dkg feta sajt
3 babérlevél
1 tk. nádcukor 
2 ek. olívaolaj

bors


  1. Egy nagy serpenyőben, felhevített olívaolajon néhány percig együtt pirítjuk a finomra vágott hagymát és a kockákra vágott bacont. 
  2. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, a karikákra vágott sárgarépát és paradicsomkonzervet. 
  3. Ízesítjük babérlevéllel, cukorral, sóval, borssal. Felöntjük vízzel és lassan forraljuk ~10 percig. 
  4. Belekeverjük a babot, majd az egészet sütőtálba kanalazzuk, lefedjük és 180°C-ra előmelegített sütőben ~1 óra alatt készre sütjük. 
  5. Tálaláskor a tetejére feta sajtot morzsolunk.















Tipp: Főételként friss kenyérrel, vagy előételként kisebb adagokban is tálalhatjuk.



A receptet a Kifőztük januári számában is megtaláljátok! :)

4 megjegyzés:

  1. Hűha, ez bizony igazi téli étel. :) Mivel még sosem ettem vajbabot, mindenképp meg kell kóstolnom. :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Bizony az! Máris indul a kóstoló, hogy "pótolhasd ezt az óriási hiányosságot!" :D Csak viccelek; de nem a kóstolóval, mert az tényleg megy! ;)

      Törlés
    2. :D Sikerült megszüntetned a hiányosságot. Finom volt. :) Most már csak az van hátra, hogy én is vegyek vajbabot.

      Törlés
    3. :D Ennek igazán örülök!

      Törlés