2016. december 31.

Meggylikőr









Évek óta szemeztem a házi meggylikőrrel, de ezidáig -pontosabban idén nyárig- nem álltam neki. Most azonban a nagy eltevések közepette, valahogy elszámoltam a mennyiséget és kimaradt egy kevés friss gyümölcs. Sok receptet olvastam, és az arányok mindenhol közel ugyanazok. Igaz, mi itthon nagyjából szökőévente iszunk alkoholt és erős a gyanúm, hogy az elkészült itóka és a gyümölcs is inkább desszertekben fogja végezni, de annyi baj legyen. ;) Bár maga a recept nem most aktuális, de a likőr annál inkább. :)

Így hát én ezzel koccintanék virtuálisan és 
kívánok minden kedves olvasómnak nagyon boldog, 
egészségben, szerencsében gazdag új évet! 




 




Hozzávalók:
2 kg tisztított, mosott meggy (magostól)
50 dkg cukor
6 dl jó minőségű vodka
fél vaníliarúd (elhagyható)


  1. A gyümölcsöt óvatosan leszárítjuk és egy tiszta, száraz befőttesüvegbe -én 1,7 l-es üveget használtam- tesszük.
  2. Rászórjuk a cukrot, ráöntjük a vodkát, beletesszük a vaníliarudat, majd tiszta, száraz, sérülésmentes fedővel lezárjuk és feltesszük a kamrapolcra úgy nagyjából karácsonyig. :)
  3. Néha rálesünk, hogy mit csinál, óvatosan megmozgatjuk, bár ez főleg az elején izgalmas. A cukor idővel szépen feloldódik magától is és lassacskán, hónapok alatt elkészül a likőr.












2016. december 21.

Skót palacsinta









Ez a recept is az ominózus "Több, mint egymillió menü" című hőskölteményből származik. :) Rég nem készítettem már el ezt a desszertet, pedig nagyon finom. Az egyik ok, hogy elfelejtettem leírni a receptet, a másik, hogy nincs saját tarkedlisütőm. Ez utóbbi hiányosságot sürgősen orvosolni kell. A receptet Anyu lediktálta nekem, s jómúltkor, mikor otthon voltunk, elkunyeráltam az ő tarkedlisütőjét, ami még a Messzemamáé volt. ♥ Így hát felvértezve magam a tudással és a serpenyővel, nekiláttam újra. Az eredmény pont olyan lett, amilyenre emlékeztem. :D Egy baja van csak, hogy túlságosan gyorsan elfogy... :D









Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
5 dkg vaj
7 dkg sima liszt
1,5 dl víz
1,5 dl tejszín
3 tojás
1 kk. vaníliás cukor

A tálaláshoz:
porcukor
fagyasztott bogyós gyümölcsök
tejszínhab


  1. A tésztához a vajat a liszttel és vízzel kis lángon kevergetve sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve langyosra hűtjük. 
  2. Egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd hozzáadjuk a cukrot. 
  3. A tejszínt és a tojások fehérjét kemény habbá verjük; óvatosan a tésztába forgatjuk. (Először a tejszín-, majd a tojáshabot.) 
  4. Tapadásmentes tarkedlisütőben evőkanálnyi adagokból kis palacsintákat sütünk úgy, hogy csak az egyik oldalukat sütjük aranybarnára. Akkor jó, ha a tetejük is megszilárdul és lyukacsos lesz. 
  5. Ezután a sületlen felükkel kettesével összefordítjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és 200°C-ra előmelegített sütőben ~8 perc alatt készre sütjük. Porcukorral hintve, tejszínhabbal és gyümölcsökkel azonnal tálaljuk.

 












Tipp: A palacsintákat előre is elkészíthetjük. Hűtőbe tesszük és csak tálalás előtt sütjük készre a sütőben.



A receptet a Kifőztük decemberi számában is megtaláljátok. :)

2016. december 19.

Csirkemell hagymás burgonyabundában, szilvás-fetás zöld salátával








 
Egy ehhez hasonló fogást néhány éve láttam valamelyik főzős műsorban. Persze akkor csak a szemem meresztettem, nem írtam le a pontos receptet, így most a saját fejem után mentem. :) Akár egy ünnepi ebéden, vagy vacsorán is megállja a helyét. Külön köret nem is kell hozzá, csak egy jó kis saláta, esetleg befőtt, kompót, vagy valamilyen gyümölcsszósz. A salátába más gyümölcsöt is tehetünk, ha nincs szilva. Akár almát, narancsot, ananászt... :)









Hozzávalók 4 személyre:
1 csirkemellfilé

bors
3 evőkanál olívaolaj

A tésztához:
50 dkg főtt burgonya (kihűtve)
15 dkg sima liszt
1 evőkanál zsír
5 dkg ropogós, sült hagymakocka (konyhakész)

A salátához:
4 nagy marék madársaláta
8 szem szilva
10 dkg feta sajt
10 dkg pirított dió
3 evőkanál méz
2 evőkanál balzsamecet


  1. A húst 8 egyforma részre vágjuk. A szeleteket fűszerezzük sóval, borssal. Serpenyőben felhevített olívaolajon mindkét oldalukat átpirítjuk, majd fedő alatt puhára pároljuk. A serpenyőből kivéve langyosra hűtjük. 
  2. A burgonyát áttörjük és a többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát. Lisztezett deszkán ~40x40 cm-es négyzet formára nyújtjuk, 8 egyenlő darabra vágjuk. 
  3. A tésztarészeket kezünkkel akkorára formáljuk, hogy egy-egy hússzeletet bele tudjunk csomagolni. Ezután sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk és 185°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. 
  4. A salátához a mézet csipet sóval és balzsamecettel kikeverjük. A szilvát kimagozzuk és a fetával együtt apró kockákra vágjuk. A madársalátát tálba tesszük, hozzáadjuk a diót, szilvát, feta sajtot. Meglocsoljuk az öntettel és óvatosan átforgatjuk. A bundás hús mellé kínáljuk.














A receptet a Kifőztük decemberi számában is megtaláljátok. :)
 

2016. december 16.

Fűszeres gyümölcskrémleves









Egy egyszerű, fűszeres gyümölcskrémleves, ünnepi köntösben. :) Ha az adventi időszak alatt már elteltünk némileg a sütifőpróbák és egyéb finomságok kóstolásával, akkor jó választás lehet az ünnepi asztalra ez a könnyű leves. :) Melegen, langyosan, vagy akár hidegen is kínálhatjuk.









Hozzávalók 4-6 személyre:
80 dkg mirelit gyümölcs (azonos arányban meggy, málna és josta)
4-5 evőkanál nádcukor
1 dl víz
fél rúd fahéj kisebb darabokra törve
6-8 szegfűszeg
1 cm-es friss gyömbér felkarikázva
továbbá:
10 dkg törökmogyoró
5 dkg cukor
1/2 kávéskanál fahéj
0,2 dl víz
a tálaláshoz:
tejszínhab

  1. A fahéjas mogyoróhoz a hozzávalókat tapadásmentes serpenyőbe tesszük, Közepes lángon kevergetve addig melegítjük, míg a cukor, a vízzel sziruppá nem olvad. 
  2. Ezután figyelve, hogy a fahéjas szirup mindenhová jusson, tovább kevergetjük, míg a víz elpárolog és a szirup megszilárdul a mogyorón. Ezután sütőpapírra borítjuk és hagyjuk kihűlni. 
  3. A leveshez a gyümölcsöket a cukorral és vízzel közepes lángon feltesszük főni. A fűszereket teatojásba zárva a levesbe tesszük. 
  4. Mikor a gyümölcsök megpuhultak, a fűszereket kivesszük és botmixerrel krémesítjük a levest. 
  5. Ha szükséges, kevés cukrot még tehetünk hozzá, vagy hígíthatjuk még -ekkor újraforraljuk- ízlés szerint. 
  6. Tálaláskor tejszínhabbal és fahéjas mogyoróval díszítjük.














A receptet a Kifőztük decemberi számában is megtaláljátok. :)

2016. december 13.

Cékla chutney









Egy jó kis fűszeres téli chutney. Szeretem az efféle dolgokat, mert klasszul feldobnak egy natúr sültet is. :) Az ünnepi asztalnál akár párolt káposzta helyett is kínálhatjuk. Hidegen, vagy melegen is nagyon finom. Sokáig nem voltunk túl jó barátságban a cékla és én, de azt hiszem egyre jobban kedvelem. Ez az étel lett belőle az egyik kedvencem.









Hozzávalók 8-10 személyre:
65 dkg cékla (tisztítva)
2 kis alma
1 vöröshagyma
3 ek. nádcukor vagy nyírfacukor
2 ek. balzsamecet
1 tk. mustármag
1 tk. indiai koriandermag
1 kk. őrölt fahéj
1 cm-es friss gyömbér
néhány zsályalevél (elhagyható)
3 ek. olívaolaj
csipet só


  1. Az almát meghámozzuk és a céklával együtt nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A vöröshagymát a gyömbérrel és zsályával késes aprítóban pépesre aprítjuk. 
  2. Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat, beletesszük a mozsárban áttört koriandert és a mustármagot. Addig pirítjuk, míg a mustármag pattogni kezd. Rátesszük a hagymát, nyírfacukrot, sót és kevergetve néhány percig dinszteljük. 
  3. Hozzáadjuk a céklát, almát, a balzsamecetet és közepes lángon, fedő alatt -néha átkeverve- addig pároljuk, míg a cékla teljesen megpuhul. A cékla nedvességtartalmától függően kevés vizet tehetünk alá. Sült húsok mellé kínáljuk.


















Tipp: Kihűtve, üvegekbe töltve, hűtőben több napig is eláll.



A receptet a Kifőztük novemberi számában is megtaláljátok. :) 

2016. december 8.

Fűszeres bólé - alkoholmentes









A gyümölcsös itóka jó dolog. :) Ritkán készül nálunk "felnőtt" bólé, inkább mi is a gyerekeknek valót fogyasztjuk. :D Most, hogy egyre hidegebb van, jólesik az embernek egy kis fűszeres, melengető gyümölcsös frissítő. A gyümölcsöket tetszés szerint és a kamra tartalmához igazítva bátran variálhatjuk.









Hozzávalók 8 személyre:
2 l víz
10 szegfűszeg
1/2 fahéjrúd darabokra törve
1 cm-es friss gyömbér vékonyra szelve
4 zöld kardamom
2 filter erdei gyümölcsös gyerektea
2 kis alma
1 körte
1 fürt fehér szőlő
1 őszibarack
2 marék fagyasztott málna
2 marék fagyasztott josta
2 lime
színes kandiscukor pálcák és/vagy formacukrok


  1. A vizet a teatojásba zárt fűszerekkel együtt felforraljuk. 
  2. A tűzről elvéve beletesszük a teafüvet, majd 5-7 perc letelte után a fűszerekkel együtt kivesszük. 
  3. Az így elkészített fűszeres teát langyosra hűtjük, mély tálba öntjük. 
  4. A gyümölcsöket -a bogyósok kivételével- alaposan megmossuk. Az almát, körtét, lime-ot vékony karikákra vágjuk, a szőlőt leszemezzük, az őszibarack húsát kockákra vágjuk, majd a málnával és jostával együtt a teába tesszük. 
  5. Egy órát állni hagyjuk, ezután poharakba töltve szervírozzuk. Az édesítéshez kandiscukor pálcát, és formacukrokat kínálunk mellé.














A receptet a Kifőztük novemberi számában is megtaláljátok. :)

2016. december 4.

Csokoládés-narancsos kuglóf









Az adventi készülődés remek alkalom arra, hogy főpróbát tartsunk karácsonyra. :) Nagyon rég sütöttem kuglófot. Ebben a "formában" pedig még sosem, úgyhogy épp itt volt az ideje egy újabb sütésnek és némi újításnak. :) A narancstól és csokoládétól egészen karácsonyi hangulatú lett a süti. Nálunk biztosan ott lesz az ünnepi asztalon.


 







Hozzávalók 6-8 személyre:
40 dkg sima liszt
8 dkg vaj
8 dkg cukor
3 tojássárgája
2,5 dl tej
2 dkg friss élesztő
10 dkg túró

10 dkg étcsokoládé
10 dkg kandírozott narancshéj
1/2 kk. őrölt Bourbon vanília
csipetnyi só


  1. Az élesztőt egy csipet cukorral ~1 dl langyos tejben felfuttatjuk.
  2. A cukrot a vajjal és a tojássárgájával jó habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, vaníliát. Elkeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk a túrót, a finomra vágott étcsokoládét és narancshéjat. Fakanállal -vagy géppel- simára dolgozzuk a tésztát.
  3. Zsírozott, lisztezett formába öntjük, majd huzatmentes helyen, letakarva ~50 percig kelesztjük. 
  4. A megkelt tésztát 190°C-ra előmelegített sütőben ~35-40 perc alatt -tűpróba- aranybarnára sütjük. 
  5. Néhány perc pihentetés után a formából óvatosan kivéve, rácsra téve kihűtjük. Porcukorral hintve tálaljuk.