2016. április 29.

Csokoládétortácskák















Nagyon-nagyon sok csokoládés krém, egy kis ropogós tésztával. :) ...és tömény... nem is kicsit :D De ebben a fura áprilisi esős hűvösben nem árt egy kis boldogsághormon. :D Most hétvégén Anyák napja, s ha az ünnepelt szereti a csokoládét, akkor ezzel a sütivel biztosan mosolyt csalunk az arcára. :)















Hozzávalók 6 minitortához:
(10 cm átmérőjű piteformákhoz)
A tésztához:
20 dkg sima liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 kis tojás
csipet só

A csokoládékrémhez:
5 dl tejszín
15 dkg tejcsokoládé
15 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
3 ek. porcukor

A díszítéshez:
tört kakaóbab


  1. A krémhez 2,5 dl tejszínt kis lábasba öntünk. Beletördeljük a csokoládét és közepes lángon, gyakori keverés mellett összemelegítjük. Akkor jó, ha a csokoládé felolvadt és a krém szép selymes lesz.
  2. Levesszük a tűzről, áttöltjük egy fém tálba és langyosra hűtjük. Elvegyítjük a vajjal, majd hűtőbe tesszük. Néha átkeverjük, hogy a vaj ne váljon ki belőle. Kihűtjük.
  3. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk és fóliába csomagolva 30 percet hűtőben pihentetjük.
  4. A sütőt közben előmelegítjük 180°C-ra. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, majd a mini piteformákba egyengetjük és ~12 perc alatt készre sütjük. A formákból óvatosa kivéve, rácsra téve kihűtjük.
  5. A krémhez a maradék tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, majd fokozatosan a csokoládés krémhez adjuk és robotgéppel szép simára dolgozzuk.
  6. A krémet csillagcsöves habzsákba kanalazzuk és megtöltjük vele a tésztát. A tetejét tört kakaóbabbal díszítjük.




















Tipp: Természetesen több, kisebb kosárkát is készíthetünk, ez esetben a sütési idő némiképp rövidülhet. Ha a csokoládés krém a hűtőben nagyon megdermedne, szobahőmérsékleten kicsit pihentetjük, hogy könnyebben bele tudjuk dolgozni a tejszínhabot.

A kávé édesítéséhez és a dekorációhoz a Figurina formacukrokat a Candyfour biztosította. :) 

2016. április 25.

Joghurtos sós kifli












Nagyon régen ettünk ilyesfajta kiflit. Igazából azt hiszem utoljára akkor, mikor még javában albérletben laktunk. :D ...hát az nem most volt... Sütöttem már többször hasonlót, s nemrég eszembe jutott, hogy lehetne olyan jópofa sós "bigyót" is tenni a tetejére. Ennek a kiflinek inkább kalácsszerű a tésztája. Jó puha, kicsit édeskés, épp ezért jól passzol hozzá a "bigyó". :D Már ha valaki együtt eszi és nem úgy, mint én kiskoromban -és néha még most is-, hogy először leeszegetem a tetejéről a sós csíkokat. ...utána jöhet a kifli. ;)














Hozzávalók 8 kiflihez:
A tésztához:
40 dkg sima liszt
20 dkg rétesliszt
3 nagy ek. joghurt
2 ek. méz
3 ek. olaj
1 tojás
3 dl langyos tej + egy kevés a kenéshez
2,5 dkg friss élesztő


A sós "díszítéshez":
4 ek. sima liszt
1 csapott ek. só
kevés víz


  1. Az élesztőt egy kis kanál mézzel és liszttel a tejben felfuttatjuk. A liszteket tálba mérjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és a felfuttatott élesztővel együtt ruganyos tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen ~1 órát kelesztjük. 
  2. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és 8 egyenlő részre osztjuk. Ezekből cipót formálunk, majd egyesével ~30 cm hosszú, ovális formára nyújtjuk. A tésztát feltekerjük és kiflit formázunk belőle. A sütőt közben előmelegítjük 70°C-ra.
  3. Az így elkészített kifliket sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk, tetejüket lekenjük tejjel, majd az előmelegített sütőbe tesszük. A sütő hőfokát 185°C-ra emeljük.
  4. A "díszítéshez" a lisztet a sóval elkeverjük és annyi vizet adunk hozzá, amitől sűrű, palacsintatészta állagot kapunk.
  5. 10 perc sütés után a kifliket megcsorgatjuk a sós tésztával, majd újabb 8-10 perc alatt készre sütjük. 
  6. A kész kifliket rácsra téve kihűtjük.
















2016. április 22.

Epres csokoládétorta
















Ez a recept -pontosabban ennek az eredetije- Bill Granger Most te főzz! című hőskölteményéből származik. A könyvet pedig még szülinapomra kaptam páromtól. Nagyon megörültem neki, mert a fent említett figura tv-s sorozatát is kedvelem, és anno meg is akartam szerezni ezt a könyvet, de mikor megrendeltem, a könyváruház értesített, hogy az utolsó példányra pályázok, ami hát hogy is mondjam, ...kissé viharvert. Így aztán lemondtam róla. Később rá is felejtettem. Épp ezért tényleg nagyon klassz meglepetés volt. És a meglepetéseknek itt nincs vége. :D Bosszankodhatnék is, de inkább csak jót derülök rajta és magamon... Történt ugyanis, hogy első olvasatra belebotlottam egy málnás csokoládétortába. Gondoltam is, hogy ez lesz az első recept, amivel felavatom a könyvet. :) Tüzetesen elolvastam a hozzávalókat, majd a leírást, de többedik nekifutásra sem stimmelt valami. Aztán rájöttem, hogy az egyik mozzanat, nemes egyszerűséggel kimaradt a leírásból. Persze én sem követtem grammra pontosan a leírást, ami a hozzávalók fura mennyiségeit illeti, mivel menet közben muszáj volt kicsit módosítani a recepten, mert a tészta és a máz is olyan hígnak bizonyult, hogy nem mertem egy az egyben úgy elkészíteni a tortát. Tovább sütöttem és tovább is hűtöttem, mint ahogy a leírásban szerepelt. Gondoltam inkább biztosra megyek. (Eredetileg 20 percet pihentettem sütés után, de simán ráfért volna fél óra is.) Sejtettem, hogy a máz némiképp a formában marad, de azt nem, hogy konkrétan egy jó része lefolyik a tortáról. :D Néztem is nagyot. Aztán fénysebességgel, meg egy kicsivel elkezdtem visszakanalazni a mázat a torta tetejére. Közben annyira meghűlt, hogy bátran betehettem a hűtőbe, így a kanalazás és az igazgatás sűrű hűtőnyitogatás közben fejeződött be. Mindezt leszámítva a torta amúgy isteni finom, krémes és nagyon-nagyon csokoládés. Az eper és a csoki klasszul kiemelik egymást, a tejszín pedig már csak hab a tortán. :D
















Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
A mázhoz:
15 dkg étcsokoládé
15 dkg eperlekvár
1,25 dl tejszín

A tésztához:
3 dkg holland kakaópor
0,5 dl tej
1,25 dl forró víz
1/2 vaníliarúd kikapart magja
10 dkg eperlekvár
12 dkg puha vaj
6 dkg cukor
2 tojás
12,5 dkg sima liszt
2 ek. étkezési keményítő
1/2 csomag sütőpor (6g)
csipet só

Továbbá:
vaj a forma kikenéséhez
holland kakaópor a díszítéshez


  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tortaformát vastagon kivajazzuk.
  2. A mázhoz kis lábosba tesszük a csokoládét, tejszínt és eperlekvárt. Összemelegítjük, majd a kivajazott formába öntjük.
  3. A tésztához a kakaót kikeverjük a forró vízzel, majd hozzáadjuk a tejet, a vaníliamagot és az eperlekvárt. 
  4. A vajat a cukorral felhabosítjuk, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Ezután elvegyítjük a kakaós masszával.
  5. A lisztet, sütőport, étkezési keményítőt és sót elkeverjük, majd fokozatosan vajas-kakaós részhez adagoljuk.
  6. A tésztát a mázrétegre öntjük úgy, hogy azt teljesen befedje. Előmelegített sütőben ~45 percig sütjük.
  7. A formában hagyjuk ~30 percet hűlni, majd a tortát tálra borítjuk. A máz egy része biztosan a formába ragad, de ne aggódjunk, ez a torta jellemzője. :D Nyugodtan kapargassuk le a formáról és kanalazzuk a torta tetejére.
  8. Hűtőbe téve a máz szépen megdermed -ekkor meghintjük kakaóporral-, de fogyaszthatjuk melegen, vagy langyosan is, egy jó adag tejszínhab kíséretében. :) 















Ez egy igazán szép nap! Ünnepeljünk hát tortával! :) 
Öcsi! Nagyon boldog születésnapot kívánunk! 
S ahogy Csemete mondja: "Boldog szülinapika!" 

A Föld napja









"Az ész az embernek nem azért adatott, hogy a természet felett uralkodjék, hanem, hogy azt követni s annak engedelmeskedni tanuljon."
Eötvös József














2016. április 16.

Sós túrófánk









Egyszerű, gyors falatkák, akár uzsonnára, vagy előételnek. :) Az apropója egy kevés megmaradt túró, amivel már egy-két napja szemeztem a hűtőben. Először valami sütibe akartam belecsempészni, de egy valamire való túrós sütihez ez a mennyiség bizony kevés lett volna. Így lett belőle fánk. :) A tésztát bármilyen zöld fűszerrel ízesíthetjük kedvünk szerint. Feldobhatjuk egy kevés sajttal, vagy akár sonkával. ;)














Hozzávalók:
15 dkg túró
15 dkg sima liszt
2 tojás
1/2 csomag sütőpor (6 g)
3 ek. tejföl
4 ek. olaj
1 tk. finomra vágott kapor (lehet szárított is)
1/2 piros húsú paprika apró kockákra vágva

bors

A tálaláshoz:
2 dl tejföl
1 tk. finomra vágott kapor (lehet szárított is)


  1. A túrót tálba tesszük, villával áttörjük. Hozzáadjuk a tojásokat, tejfölt, olajat, és habverővel elvegyítjük. Beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet, a paprikát, fűszerezzük és összeállítjuk a tésztát. 
  2. Két teáskanál segítségével a masszából gombócokat formálunk, és közepesen forró olajban aranybarnára sütjük. Ha az egyik oldal kész, a fánkok maguktól átfordulnak, de azért figyeljük folyamatosan. 
  3. A kisült tésztát papírtörlőre szedjük, majd még forrón, kapros tejföllel kínáljuk.















A receptet a Kifőztük áprilisi számában is megtaláljátok. :)