2016. január 28.

Jég





















Nemes Nagy Ágnes - Jég

Belémfagy lassan a világ,
mint téli tóba nádbugák,
kis torlaszokban ott ragad
egy kép, egy ág, egy égdarab –
ha hinnék benned, hallgatag
széttárnád meleg tenyered,
s az két kis Napként sütne fönn
a tél felett, a tó felett,
hasadna jég, mozdulna hab,
s a tárgyak felszökellve mind
csillognának, mint a halak.




















2016. január 27.

Fűszeres vörös lencse naan kenyérrel












A vörös lencse ritka hálás élelmiszer. :) Könnyen, gyorsan elkészíthető, remekül felveszi a fűszerek ízét. Főzhetünk belőle levest, főételt, elkészíthetjük köretnek, vagy salátának, akár fasírtot is süthetünk belőle. :) Egyszóval szuper dolog. :) Ebben a zord időben, jólesik egy kis nyáridéző, fűszeres fogás, így most ez az egytálétel kerekedett belőle. Mivel némiképp indiai beütésű lett az étel, így jól illik mellé a naan kenyér és a joghurt. Bár azt hiszem másféle fűszerezéssel is épp oly finom lehet. ...ki is fogom próbálni. ;)










Hozzávalók 4 személyre:
A lencséhez:
35 dkg vörös lencse
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
hüvelykujjnyi friss gyömbér reszelve
1 tk. barna mustármag
3-4 curry levél morzsolva
1 kk. őrölt koriander
1 kk. kurkuma
1 tk. curry fűszerkeverék
1 dl paradicsompüré
3 dl kókusztej
~7 dl víz

2 ek. folyékony kókuszzsír
két marék petrezselyemlevél lecsipkedve, levélnyél nélkül

A naan kenyérhez:
25 dkg sima liszt
1 dkg friss élesztő
1 dl natúr joghurt
~0,5 dl langyos víz
1 tk. cukor
1 tk. sütőpor
2-3 ek. folyékony kókuszzsír


A tálaláshoz:
3 dl natúr joghurt
2 tk. citromlé



  1. A kenyérhez az élesztőt langyos vízben kevés cukorral és liszttel felfuttatjuk. A lisztet tálba mérjük és a többi hozzávalóval együtt néhány perc alatt ruganyos tésztává gyúrjuk. Letakarva 30 percet pihentetjük. 
  2. A lencséhez a kókuszzsírt magas falú serpenyőben felhevítjük. Beleszórjuk a fűszereket és kevergetve átpirítjuk. Rátesszük a finomra vágott vöröshagymát, pirítjuk, míg aranybarna lesz, majd hozzáadjuk a lencsét, a reszelt fokhagymát. 
  3. Átforgatjuk, felöntjük kókusztejjel, 3 dl vízzel, belekeverjük a paradicsompürét és sóval ízesítjük. Közepes lángon, néha megkeverve és a vizet pótolva ~20 perc alatt készre főzzük az ételt. 
  4. Levesszük a tűzről és a még forró lencsébe forgatjuk a petrezselymet. A joghurtot kikeverjük a citromlével, csipet sóval. 
  5. A kenyértésztát 8 egyenlő részre osztjuk. Ezekből cipót formálunk, majd lisztezett felületen mindegyiket ~20 cm átmérőjű kerek lepénnyé nyújtjuk. Forró serpenyőben, kevés kókuszzsíron néhány pillanat alatt mindkét oldalukat készre sütjük. 
  6. A lencsét frissen sült naan kenyérrel és joghurttal tálaljuk.













A receptet megtaláljátok a Kifőztük januári számában is. :)

2016. január 21.

Májas táska












Rég volt már csirkemájas étel... Nem is értem, hogy lehet? :D A nagy ünnepi dőzsölések alatt némiképp háttérbe szorult. De csak mostanáig. ;) Óriási kedvenc amúgy is, de így, kelt tésztával burkolva igazán klassz. Készíthetjük akár ebédre, vagy vacsorára is, egy kis friss salátával remek lesz. Ezek jó nagy táskák lettek, úgyhogy nyugodtan készíthetünk több, kisebb táskát is, ez esetben azonban a sütési idő némiképp rövidülni fog.









Hozzávalók 6 db-hoz:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
3 dl tej + egy kevés a kenéshez
2 dkg friss élesztő
1 tk. cukor
1 tojássárgája
4 ek. olaj

1 tk. ecet (10%-os)
 
A töltelékhez:
50 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma

bors
morzsolt majoránna
3 ek. olaj

  1. A tésztához a langyos tejben egy kanál liszttel és a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi lisztet tálba tesszük. Hozzáadjuk az olajat, sót, tojássárgáját, majd az élesztővel és ecettel ruganyos tésztává gyúrjuk. Olajjal lekenve, letakarva ~1 órát kelesztjük. 
  2. A töltelékhez felforrósított olajon üvegesre dinszteljük a vékonyra szelt vöröshagymát. Rátesszük a felkockázott csirkemájat, fűszerezzük, majd fedő alatt -néha átkeverve-, közepes lángon készre pároljuk. A tűzről levéve, fedő nélkül hűlni hagyjuk. 
  3. A tésztát lisztezett felületen 30x45 cm-es téglalappá nyújtjuk és 6 egyforma négyzetre osztjuk. A közepükre halmozzuk a tölteléket, majd a tészta alsó és felső oldalát a töltelékre hajtjuk, hogy fedjék egymást. A két oldalon kilógó tésztarészt óvatosan megnyújtva szintén a töltelékre hajtjuk, majd a táskát megfordítva sütőpapírral fedett tepsire tesszük. 
  4. A tetejüket lekenjük tejjel, majd 180°C-ra előmelegített sütőben ~35 perc alatt készre sütjük a táskákat.











A receptet megtaláljátok a Kifőztük januári számában is. :)
 

2016. január 16.

Narancsos burgonyafánk






















Pár hete folyamatosan fánk ehetnékem van. Felmerül a kérdés, miért is nem sütöttem eddig? :D Bevallom, hiába az ehetnék, ha egyszer a karácsonyi ünnepek alatt olyan sok volt a sütemény, hogy jobb volt kicsit pihenni, mielőtt nekilátok. Most azonban úgy döntöttem, elég volt a pihenő. :D Farsang van, mi lehetne hát ennél jobb indok egy jó kis fánkhoz. :) Burgonyás tésztával rég sütöttem hasonlót. Falatnyi formában pedig még sosem, úgyhogy biztos, hogy lesz még ilyen, mert nagyon jópofák lettek. ;)















Hozzávalók:
25 dkg burgonya (tisztítva)
25 dkg sima liszt
4 ek. langyos tej
2 dkg friss élesztő
1 ek. vaníliás cukor
1 tojás
2 ek. olaj
1 tk. szárított, reszelt narancshéj


Továbbá:
5-6 ek. vaníliás cukor
1 tk. szárított, reszelt narancshéj


  1. A burgonyát apró kockákra vágjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, áttörjük, majd kihűtjük.
  2. Az élesztőt a tejben, egy csipet cukorral és liszttel felfuttatjuk. A tészta hozzávalóit tálba tesszük és kézzel ruganyos tésztává gyúrjuk. Letakarva, huzatmentes helyen ~30 percet kelesztjük. 
  3. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk és ~0,5 cm vastagra nyújtjuk. Tetszőleges formára szaggatjuk, majd bő, forró olajban -fedő nélkül- mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Először a fánkok teteje kerül az olajba. Sütés előtt a fánkok közepébe ujjal mélyedést készíthetünk, ahová később lekvárt is tölthetünk. ;)
  4. A megmaradt tésztát újragyúrjuk, míg az első adag sül, kelni hagyjuk, majd nyújtjuk, szaggatjuk és az előbbi módon kisütjük.
  5. A vaníliás cukrot a reszelt narancshéjjal porcukorrá daráljuk, majd a még langyos fánkokat ebbe forgatjuk.






































2016. január 13.

Zöldséges vörös lencse krémleves









Szeretem a vörös lencsét, mert gyorsan elkészül. :) Most krémleves lett belőle, mert ebben a fura téli tavaszban azért jólesik egy tartalmas fogás. Az ízesítés most kicsit egyszerűbb lett, de bármilyen keleti, vagy indiai ihletésű ízvilág jól illik hozzá. :) Ha kedvünk tartja, a nyers zöldségekből keveset félretehetünk és forró kókuszzsíron hirtelen átsütjük, majd ezzel díszítjük a levest. A víz egy része bátran kókuszvízre, vagy kókusztejre cserélhető. :)









Hozzávalók 6 személyre:
25 dkg vörös lencse
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kis zeller
1 közepes burgonya
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1/2 kaliforniai paprika
1 dl paradicsompüré
1 kk. őrölt kömény
1 kk. kurkuma

 ~1 l víz
1 ek. kókuszzsír

  1. A megtisztított, apró kockákra vágott zöldségeket felhevített kókuszzsíron, folyamatosan kevergetve 4-5 percig dinszteljük. 
  2. Ízesítjük köménnyel, kurkumával, sóval. Átforgatjuk, hozzáadjuk a lencsét, a paradicsompürét, majd felengedjük vízzel és közepes lángon ~30 perc alatt puhára főzzük. 
  3. Lehúzzuk a tűzről, botmixerrel -óvatosan- krémesre turmixoljuk. Ha kell még ízesítjük, hígítjuk, visszatéve a tűzre egyet forralunk rajta. Tálaláskor kókuszforgáccsal díszítjük.








A receptet megtaláljátok a Kifőztük januári számában is. :)