Oldalak

2016. december 21.

Skót palacsinta









Ez a recept is az ominózus "Több, mint egymillió menü" című hőskölteményből származik. :) Rég nem készítettem már el ezt a desszertet, pedig nagyon finom. Az egyik ok, hogy elfelejtettem leírni a receptet, a másik, hogy nincs saját tarkedlisütőm. Ez utóbbi hiányosságot sürgősen orvosolni kell. A receptet Anyu lediktálta nekem, s jómúltkor, mikor otthon voltunk, elkunyeráltam az ő tarkedlisütőjét, ami még a Messzemamáé volt. ♥ Így hát felvértezve magam a tudással és a serpenyővel, nekiláttam újra. Az eredmény pont olyan lett, amilyenre emlékeztem. :D Egy baja van csak, hogy túlságosan gyorsan elfogy... :D









Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
5 dkg vaj
7 dkg sima liszt
1,5 dl víz
1,5 dl tejszín
3 tojás
1 kk. vaníliás cukor

A tálaláshoz:
porcukor
fagyasztott bogyós gyümölcsök
tejszínhab


  1. A tésztához a vajat a liszttel és vízzel kis lángon kevergetve sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve langyosra hűtjük. 
  2. Egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd hozzáadjuk a cukrot. 
  3. A tejszínt és a tojások fehérjét kemény habbá verjük; óvatosan a tésztába forgatjuk. (Először a tejszín-, majd a tojáshabot.) 
  4. Tapadásmentes tarkedlisütőben evőkanálnyi adagokból kis palacsintákat sütünk úgy, hogy csak az egyik oldalukat sütjük aranybarnára. Akkor jó, ha a tetejük is megszilárdul és lyukacsos lesz. 
  5. Ezután a sületlen felükkel kettesével összefordítjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és 200°C-ra előmelegített sütőben ~8 perc alatt készre sütjük. Porcukorral hintve, tejszínhabbal és gyümölcsökkel azonnal tálaljuk.

 












Tipp: A palacsintákat előre is elkészíthetjük. Hűtőbe tesszük és csak tálalás előtt sütjük készre a sütőben.



A receptet a Kifőztük decemberi számában is megtaláljátok. :)

2 megjegyzés:

  1. Olyan jópofák ezek a palacsintácskák! :) Sajna nekem sincs tarkedlisütőm, ezért kénytelen vagyok a te palacsintáidból kérni. Na nem mintha ilyen sütő nélkül ne csinálhatnám meg én is, de először muszáj letesztelni, hogy milyennek is kell lennie. Szerintem Messzemama tarkedlisütője belecsempészett egy olyan pluszt, amitől még finomabb lehet. :D
    A fotók - mint mindig - szeretni valóak! ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! ♥
      Máris csomagolom őket és indulnak együtt egy kis kalács társaságában! ;)

      Törlés