2016. december 16.

Fűszeres gyümölcskrémleves









Egy egyszerű, fűszeres gyümölcskrémleves, ünnepi köntösben. :) Ha az adventi időszak alatt már elteltünk némileg a sütifőpróbák és egyéb finomságok kóstolásával, akkor jó választás lehet az ünnepi asztalra ez a könnyű leves. :) Melegen, langyosan, vagy akár hidegen is kínálhatjuk.









Hozzávalók 4-6 személyre:
80 dkg mirelit gyümölcs (azonos arányban meggy, málna és josta)
4-5 evőkanál nádcukor
1 dl víz
fél rúd fahéj kisebb darabokra törve
6-8 szegfűszeg
1 cm-es friss gyömbér felkarikázva
továbbá:
10 dkg törökmogyoró
5 dkg cukor
1/2 kávéskanál fahéj
0,2 dl víz
a tálaláshoz:
tejszínhab

  1. A fahéjas mogyoróhoz a hozzávalókat tapadásmentes serpenyőbe tesszük, Közepes lángon kevergetve addig melegítjük, míg a cukor, a vízzel sziruppá nem olvad. 
  2. Ezután figyelve, hogy a fahéjas szirup mindenhová jusson, tovább kevergetjük, míg a víz elpárolog és a szirup megszilárdul a mogyorón. Ezután sütőpapírra borítjuk és hagyjuk kihűlni. 
  3. A leveshez a gyümölcsöket a cukorral és vízzel közepes lángon feltesszük főni. A fűszereket teatojásba zárva a levesbe tesszük. 
  4. Mikor a gyümölcsök megpuhultak, a fűszereket kivesszük és botmixerrel krémesítjük a levest. 
  5. Ha szükséges, kevés cukrot még tehetünk hozzá, vagy hígíthatjuk még -ekkor újraforraljuk- ízlés szerint. 
  6. Tálaláskor tejszínhabbal és fahéjas mogyoróval díszítjük.














A receptet a Kifőztük decemberi számában is megtaláljátok. :)

2 megjegyzés:

  1. Abszolút egyetértek: az ilyen levesek igen is kellenek az ünnepi asztalra, mert nem csak csodaszép a színe, hanem üdítőnek és könnyednek hat a sok nehezebb étel között. Már tartom is a tesótányéromat. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Örülök, hogy így gondolod! Már indítom is a küldeményt, extra adag mogyoróval. ;)

      Törlés