Oldalak

2016. december 4.

Csokoládés-narancsos kuglóf









Az adventi készülődés remek alkalom arra, hogy főpróbát tartsunk karácsonyra. :) Nagyon rég sütöttem kuglófot. Ebben a "formában" pedig még sosem, úgyhogy épp itt volt az ideje egy újabb sütésnek és némi újításnak. :) A narancstól és csokoládétól egészen karácsonyi hangulatú lett a süti. Nálunk biztosan ott lesz az ünnepi asztalon.


 







Hozzávalók 6-8 személyre:
40 dkg sima liszt
8 dkg vaj
8 dkg cukor
3 tojássárgája
2,5 dl tej
2 dkg friss élesztő
10 dkg túró

10 dkg étcsokoládé
10 dkg kandírozott narancshéj
1/2 kk. őrölt Bourbon vanília
csipetnyi só


  1. Az élesztőt egy csipet cukorral ~1 dl langyos tejben felfuttatjuk.
  2. A cukrot a vajjal és a tojássárgájával jó habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, vaníliát. Elkeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk a túrót, a finomra vágott étcsokoládét és narancshéjat. Fakanállal -vagy géppel- simára dolgozzuk a tésztát.
  3. Zsírozott, lisztezett formába öntjük, majd huzatmentes helyen, letakarva ~50 percig kelesztjük. 
  4. A megkelt tésztát 190°C-ra előmelegített sütőben ~35-40 perc alatt -tűpróba- aranybarnára sütjük. 
  5. Néhány perc pihentetés után a formából óvatosan kivéve, rácsra téve kihűtjük. Porcukorral hintve tálaljuk.












3 megjegyzés:

  1. Milyen szép ez a kuglóf! ♥ Kedvem lenne ebédre csak ilyet enni. :D Bevallom, én még sosem sütöttem kelt kuglófot, de a te kuglófodat látva biza kedvet kaptam hozzá. :) De előtte szeretném letesztelni a tiédet, csak hogy tudjam, pontosan milyen is a tökéletes kelt kuglóf. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! ♥
      Remélem időben odaért a kóstoló, mert fénypostám igen, de "drótpostám" nem volt ma. :D

      Törlés
    2. Igen-igen, időben ideért, és mindketten boldog mosollyal az arcunkon eszegettük. Köszönjük szépen! ♥

      Törlés