2016. november 11.

Körtés pite









Ennek a sütinek az eredeti receptje Anyuék egyik szakácskönyvéből van, én csak egy kicsit változtattam rajta. Szeretem azt a könyvet, mert nagyon jópofa. A lapjai három részre vannak vágva. Felül előételek és levesek vannak, középen főételek, alul pedig a desszertek. Mivel spirálkönyv, így az ember szabadon lapozhatja egymástól függetlenül különböző fogásokhoz tartozó recepteket, és -majdnem- a végtelenségig variálhatja a menüt.
:D Időközben eszembe jutott a címe is. :) "Több mint egymillió menü" Azt hiszem, legközelebb jó alaposan áttanulmányozom újra. ;)















Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
A tésztához:
25 dkg sima liszt
10 dkg vegyes gabonapehely (rozs, árpa, zab, búza)
20 dkg vaj
10 dkg nádcukor
2 tojássárgája
1 csomag sütőpor (12g)
csipet só

A töltelékhez:
4 közepes körte
0,5 dl víz
12 dkg cukor
fél fahéjrúd
6-8 szem szegfűszeg
2 ek. zsemlemorzsa
1 ek. étkezési keményítő

Továbbá:
1 tojássárgája
porcukor a tálaláshoz


  1. A töltelékhez a vízből, cukorból és fűszerekből szirupot főzünk. 
  2. A körtéket meghámozzuk, félbe vágjuk, magházukat eltávolítjuk. Az így előkészített körtét a szirupba tesszük és fedő alatt gyöngyözve félpuhára pároljuk. Vigyázzunk, nehogy túlfőzzük. 
  3. A kész körtét lecsepegtetjük, hűlni hagyjuk. 
  4. A tészta hozzávalóit tálba mérjük, kézzel összedolgozzuk. Kétharmadát ~26 cm átmérőjű kerek lappá nyújtunk. Sütőformába igazítjuk úgy, hogy közben kialakítjuk a pite oldalát. 
  5. A tésztát meghintjük a zsemlemorzsa és étkezési keményítő keverékével, majd körben elrendezzük rajta a gyümölcsöt. 
  6. A maradék tésztát kinyújtjuk, beborítjuk vele a pitét; a széleket összedolgozzuk. 
  7. A tetejét lekenjük tojássárgájával, majd 190°C-ra előmelegített sütőben ~35-40 perc alatt készre sütjük a pitét. 
  8. Rácsra téve langyosra hűtjük, porcukorral hintve tálaljuk.










A receptet a Kifőztük októberi számában is megtaláljátok. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése