Oldalak

2016. november 8.

Kibbeh









Mikor elmerültem az arab konyha világában, rengeteg klassz étellel találkoztam. Igaz, a merülés főként a receptek olvasására korlátozódott, azért néhány fogást el is készítettem azon frissiben. :) Mint például ezt a klassz fűszeres csirkés fogást, ami már első olvasásra nagyon megtetszett. ...illetve sokadik olvasásra, mert több receptet is elolvastam. Sokféleképp készül ez az étel is. Más fűszerezéssel, más arányokkal, másféle hússal. Én most a csirkét választottam és egy olyan fűszerkeveréket, amihez minden volt itthon. Mindhármunknak nagyon ízlett, úgyhogy biztos készül máskor is. :)










Hozzávalók 16 db-hoz:
40 dkg csirkemell
20 dkg bulgur
1 fej vöröshagyma

2 tk. fűszerkeverék

A töltelékhez:
20 dkg darált csirkemell
1/2 fej vöröshagyma
1 ek. vaj
kis csokor petrezselyem

1 tk. fűszerkeverék

A fűszerkeverékhez:
1 ek. őrölt paprika
1 ek. őrölt római kömény
1 tk. őrölt fekete bors
1 tk. őrölt szerecsendió
1 tk. őrölt koriander
1 tk. őrölt szegfűszeg
1 tk. őrölt fahéj


  1. A bulgurt tálba mérjük, felöntjük annyi forró vízzel, ami ellepi és lefedve 15 percet pihentetjük. Ezalatt magába szívja a nedvességet. 
  2. A csirkemellet felkockázzuk, a hagymát finomra vágjuk. A húsból, hagymából, fűszerekből és bulgurból késes aprítóval egynemű masszát készítünk. Tálba téve, fóliával lefedve hűtőbe tesszük. 
  3. A töltelékhez vajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a húst, a fűszerkeveréket és néhány perc alatt készre sütjük, kicsit lepirítjuk. 
  4. Belekeverjük a finomra vágott petrezselymet, levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk. 
  5. A hűtőből kivett masszából vizes kézzel gombócokat formálunk, majd mutató ujjunkkal üreget nyomunk a közepükbe. A tésztát kissé elvékonyítjuk, megtöltjük a fűszeres hússal, a végét összecsípjük és kissé ovális formára alakítjuk. 
  6. Bő, közepesen forró olajban -néha átfordítva- aranybarnára sütjük. Friss salátával és joghurtos mártogatóval kínáljuk.











Tipp: A fűszerkeveréket jól záródó dobozban, száraz, hűvös helyen eltárolhatjuk későbbi felhasználásra. :)


A receptet megtaláljátok a Kifőztük szeptemberi számában is. :) 

4 megjegyzés:

  1. Ez az étel nálunk is nyerő lenne. :) Jópofák ezek a kis csücskös labdácskák, nézni és enni is jó. :) Főleg, ha jönne errefelé egy kis kóstoló. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! :) Máris indítom, ebédre épp odaérnek! Nyithatod az ablakot! :)

      Törlés
    2. Nyílik az ajtó, s jól látható, hogy a küszöbömön ott csücsül egy kossárra való, hívogató kibbeh-golyó. :D Megeszem mind, és nem is kell más ma már, csak egy kis ágyikó. :D

      Törlés
    3. :D Örülök, hogy megihlettek a golyóbisok! :D

      Törlés